Læsetid: 3 min.

Radioens 'Orientering' går til bogen

4. november 1997

Karen Hjulmand samler en række miljøhistorier til en helhedsfortælling

NY BOG
Journalisten Karen Hjulmand er en af de markante profiler i DR's Orientering. Samtidig er hun kompetent og professionel til det yderste af fingerspidserne og har en god intuition for, hvor det brænder på. Hjulmand maser aldrig sine egne meninger frem på bekostning af den saglige reportage. Og alligevel er man ikke i tvivl om, hvor hun selv står - ikke mindst når det handler om miljøproblemerne.
Nu afprøver Karen Hjulmand sine journalistiske erfaringer fra Orientering i et nyt medium: bogen. Det er med spænding, man åbner hendes bog om Det umuliges kunst for at se om hendes høje niveau fra den mundtlige reportage kan slå lige så godt igennem i skriftlig form.
Lad det være sagt med det samme, at bogens stil er lige så saglig og professionel som i Orientering, men samtidig netop så tæt på Orientering at bogens alternative muligheder ikke kommer helt til sin ret. Karen Hjulmand skriver som den objektive, referende journalist om de mange globale miljøproblemer, og her er hun i hård konkurrence med et stort antal erfarne skribenter med forskellig professionel baggrund. Hvis man skal skille sig ud i den konkurrence, er det afgørende, at den litterære stil og indgangsvinklen tilføjer noget nyt og personligt.

God og - for? - objektiv
Her finder jeg, at Karen Hjulmand ikke i tilstrækkelig grad har vovet sig over stilen fra sin daglige arbejdsplads. Forfatterens egne standpunkter, vurderinger og forslag forsvinder næsten helt i den
objektive reportage, som angiveligt bygger på en række udsendelser, der har været bragt i radioens Orientering.
Alligevel er der kommet en god og oplysende bog ud af det. Det er nyttigt at få repeteret en række af nutidens dårskaber i en sammenhængende fremstilling. Og Karen Hjulmand har mange gode kilder at øse af fra sine interviews med spændende og kompetente danske og udenlandske eksperter.
Bogens emner spænder lige fra de politiske forbrugere og deres større eller mindre grad af indflydelse på franske atomprøvesprængninger, Shell og Brent Star, handel med Burma, gensplejset soya m.m., over WTO's manglende indsats for miljøet til den grundlæggende konflikt mellem materiel vækst og bæredygtig udvikling. Andre afsnit handler om manglen på sunde fødevarer og rent drikkevand, om økologisk jordbrug og den "politiske virksomhed" med FDB som eksempel. Til slut bringes læ-serne tilbage til det nære samfund i Albertslund, hvor kommunalbestyrelsen har inddraget befolkningen i en fælles grøn indsats omkring Agenda 21.

Oplysende spændinger
Undervejs får Karen Hjulmand indflettet en række markante citater, bl.a. om synet på den politiske forbruger. Poul Scheuer fra Dansk Industri kalder således den danske Burma-komites arbejde for en handelsboykot for "gadens parlament", medens Erik Rasmussen fra Mandag Morgen lægger mere vægt på, at Burma-sagen skaber en debat, som er vigtig for virksomhedernes selvforståelse.
Det er oplysende, at se spændingerne internt i regeringen belyst gennem Mogens Lykketofts og Svend Aukens vidt forskellige opfattelser af forholdet mellem økonomisk vækst og bæredygtig udvikling.
Bogen illustrerer også, hvorledes der kan komme markante konklusioner ud af Teknologirådets konsensuskonferencer, bl.a. vedrørende indførelsen af økologisk jordbrug og forureningsgrænser for vores grundvand.
Det er mere uklart, hvilken indflydelse disse folkelige konklusioner får på den praktiske politik.
I massemediernes accelererende konkurrence om at bringe den mest overfladiske underholdning er radioens Orientering et af lyspunkterne. Vi kan glæde os over, at Karen Hjulmands bog giver denne orientering et mere varigt liv. Det er der mange af emnerne, der fortjener.

*Karen Hjulmand. Det umuliges kunst. 182 s. 228 kr. Forlaget Centrum. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu