Læsetid: 3 min.

Randnoter og listepoetik

13. november 1997

Nye essays og artikler af Jan Kjærstad

NY BOG
At skrive mennesket frem som et felt af fortællinger.
Det er den norske romanforfatter Jan Kjærstads ambition, erklærer han i en ny samling essays og artikler. Han er sæsonaktuel i Danmark med oversættelsen af den store roman Erobreren (ved Bjørn Rønnike, Samleren, 428 s. 368 kr.), anmeldt her ved fremkomsten (27.9.96).
Romanen kan gerne ses som udtryk for denne bestræbelse med dens fremstilling af fænomenet identitet, det udvidede jeg. Den udforsker hovedpersonen Jonas Wergeland 'horisontalt', mere end den går efter den gængse psykologiske vertikalitet for at finde en inderste sandhed.
Det forudsætter som praksis, at forfatteren giver et sådant sæt af fortællinger om en person en vis 'ramme', skaber nogle vilkår, som motiverer rækkefølgen eller kombinationen, lyder Kjærstads videre ræsonnement.
Synsvinklen er, sagt med en metafor: et 'teleskop' frem for det mere gængse 'stetoskop'. En sådan model har desuden til hensigt at sabotere den gængse litterære realisme og dens krav om sandsynlighed, om figurer af kød og blod. Det er en formalisering af fortællemåden, der til gengæld kræver fantasi. Kjærstad insisterer på, at det netop er formen, som udtrykker en verdensopfattelse, ikke det mere eller mindre tilfældige indhold med dets budskab.
Det betyder ikke stoflig fattigdom. Tværtom. Kjærstads romaner viser ham da også som en encyklopædisk forfatter, der trodser krav om tekstens renhed og enhedspræg. Her i Menneskets felt argumenterer han for en ny tekstur, en tekstvæv, der udtrykker det samfund, vi lever i.

Fortællingens tiår
Hans forrige essaysamling, Menneskets matrise (1989) talte for en ny åbenhed. Nu i 1990'erne er vi imidlertid i 'fortællingens tiår', den nye fortælling.
Han erklærer sig som evolutionist, tror på en udvikling af litteraturen, med et program der kunne lyde: Fortællingen er død. Fortællingen leve!
Bogen er en samling af de senere års trykte og utrykte artikler - med tydeligt fælles-tema, en stimulerende variationsrække af selvundersø-gelser, poetik, tilnærmelser, afprøvninger af den såre belæste og lærde forfatters mange referencer af norsk og international litteratur og kulturfilosofi. Han er teolog af uddannelse, med en metafysisk trang til udforskning af sansningerne, materialiteten, med kunsten som dybeste erkendelsesform.
Hans erklærede og temperamentsfulde ubehag ved realismen, ikke mindst den seje norske tradition, får ham til at opsøge andre strukturer, i musik, kunst, fantastik, myte, og han åbner sine arbejdsbøger til et interessant indblik i skriveprocesserne, ikke mindst til den to år lange strid med romanen Rand (1990, dansk På randen).

Litterær tankebog
Mødet med Karen Blixen skete gennem fortællingen 'Drømmerne', hvis identitetsmønster appellerer direkte til hans egen praksisoplevelse. Men ukritisk er han ikke, når det gælder hendes etablering af større former. Hun nåede ikke at gennemføre den store plan, mener han, den altomfattende rammefortælling - som i 1001 Nat.
Den stærkeste konfrontation sker i Kjærstads litterære møde med Borges og drømmen om 'tegnet', der forklarer alt. Her finder han både fortællingens labyrinter, opremsningens eller 'listens' poetik, som jo er et horisontalt princip, en akkumulation ved hjælp af hemmelige associationer. Her møder han den egentlige teologi, som er en gren af den fantastiske litteratur.
Der er mange pointer i dette litterære feltarbejde på litteraturens vidtstrakte mark, der også omfatter en del danske spinatbede, Peer Hultberg, Peter Høgh, Svend Bjerg m.fl. samt Niels Bohr, hvis komplementaritetstanke for Jan Kjærstad erstatter spaltningsbegrebet i både psykens verden og den litterære modernisme.
En aktuel litterær tankebog. Velkomponeret i sit udvidende gentagelsessystem.

*Jan Kjærstad: Menneskets felt. Essays. 332 s. Aschehoug. Oslo 1997.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her