Læsetid: 2 min.

Rødspætter kunne have været reddet

1. november 1997

Folketinget forhindrede, at fiskeriministeren fik begrænset hollandsk fiskeri i den danske rødspættekasse

Fiskeriminister Henrik Dam Kristensen (S) kunne have fået et kompromis om det kommende hollandske fiskeri med bomtrawl i den såkaldte rødspættekasse.
Det vurderer flere EU-kilder over for Information. Men et flertal i Folketingets Europaudvalg havde forud for torsdagens møde mellem EU-landenes fiskeriministre givet Henrik Dam Kristensen et så stramt forhandlingsmandat, at den danske minister i stedet måtte lade sig stemme ned.
En udenlandsk kilde i Europa-Kommissionen, som deltog i torsdagens møde i Luxembourg, siger til Information, at der på mødet var politisk vilje til at hjælpe Danmark både fra det luxembourgske EU-formandskab og fra Europa-Kommissionen. Det bekræftes af EU's formandsland Luxembourg.
Der var planer om et kompromis, som godt nok stadig ville tillade hollandske og belgiske bomtrawlere længere mod nord, end det er tilladt i dag.
Men Kommissionen og formandskabet var villige til et kompromis, hvor det blev aftalt, at bomtrawlerne ikke måtte fiske så tæt på den danske kyst, som det er tilfældet efter den beslutning, der blev truffet af fiskeriministrene i Luxembourg.

Alternativ model
Med andre ord var der under fiskeriministrenes møde en model på bordet, som kunne have forhindret hollandsk og belgisk fiskeri med bomtrawl i en del af den såkaldte danske rødspættekasse i området fra Rømø til Hvide Sande.
Men hvis et sådant kompromis skulle have kommet i stand under mødet, var det et klart krav fra både Europa-Kommissionen og det luxembourgske EU-formandskab, at den danske fiskeriminister efterfølgende skulle have stemt for hele fiskeripakken, som blev vedtaget på mødet. Det var Henrik Dam Kristensen ikke i stand til, da et stort flertal i Folketingets europaudvalg havde givet ministeren klar besked på, at hvis han ikke kunne få udskudt EU-beslutningen så skulle han stemme nej.
"Jeres minister havde ingen forhandlingsmargin, og derfor kunne vi ikke hjælpe ham," siger kilden i Europa-Kommissionen.
Da det var Holland, der i rollen som tidligere formandsland i EU havde forberedt beslutningen, var det luxembourgske EU-formandskab ellers i forhandlingerne indstillet på at imødekomme Danmark, selv om det så eventuelt havde fået Holland til at stemme nej til fiskepakken.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu