Læsetid: 4 min.

Så kikset som D, DR muligt

7. november 1997

Værten på DR 2's uaktuelle talkshow DDR 2 elsker det kiksede, det grimme og det umoderne. Tyske medier finder programmet grænseløst provokerende

Herhjemme
Taber-tv var egentlig den ide, han først forsøgte at få kollegerne på Danmarks Radio med på. Journalisten Torben Steno ville lave et program om og med personer, for hvem det går rigtigt dårligt. Men det synes de var for langt ude i Gyngemosen.
I stedet blev det til "DDR 2 - det uaktuelle nyhedsmagasin", som hver tirsdag sendes i karakteristisk lortebrun indpakning på DR 2. Det indledes med Torben Stenos gravalvorlige oplæsning af nyheder, som han brugte en påskeferie på at grave frem fra de gamle DDR-tv-arkiver i Berlin. Dem sidder han nede i et hjørne af skærmen og læser op i sit brune DDR-tøj, med brunt slips og tykke tunge briller, hvorefter han interviewer en tidligere kommunist.
Indtil nu har Lotte Heise, Ole Sohn, Mette Damgaard Sørensen og Erik Clausen siddet i stolen for at mindes gamle dage og tanker, og de næste uger kommer blandt andre Enhedslistens Frank Aaen, skuespilleren Anne Marie Helger og journalisten og forfatteren Kurt Jacobsen i studiet.
Selv har den 38-årige Torben Steno aldrig været kommunist, men altid imod. Sådan helt pr. automatik.
"Jeg har altid tilhørt den kiksede del af befolkningen og var ved at blive smidt ud af skolen, fordi jeg altid provokerede. Min opvækst i en præstefamilie i Svendborg gav mig allerede fra barn følelsen af at være anderledes og underlig," fortæller Steno.
Dengang hans kommunistkammerater talte for en voldelig omvæltning af samfundet, stemte Torben Steno SF. I dag er det pænheden, det polerede, konsensus-hysteriet og den danske forkælelse, der er genstand for hans dybfølte væmmelse.
"Det er fuldstændig umuligt at debattere politik i dag, når ideologierne er døde. Statsministeren er reduceret til administrerende direktør, og alt det grundlæggende er røget ud af debatten til fordel for teknisk snak om formueskat og andre ligegyldige detaljer. Alle partierne fra SF og til Venstre kunne lige så godt slå sig sammen og kalde sig Socialdemokratisk Enhedsparti, for hvor er forskellen?"
"Når man provokerer til en fest ved at sige, at det er kvindernes skyld, hvis Danmark stemmer nej til Amsterdam-traktaten, så får man at vide: årh, hold nu op med at snakke politik, det er så kedeligt...," siger Torben Steno.
Men alting hørte efter hans mening op, da Pia Kjærsgaard mente, det var et problem, at Per Stig Møller er for intellektuel. Hvis politikerne heller ikke må være kloge længere, hvor er vi så henne?
"Problemet er blandt andet, at Muren er faldet, og det, Clinton kalder Market Democracy, står alene, uden modstand. Engang var nogle røde og andre liberale, og de brydninger gav noget at diskutere tilværelsen ud fra. I dag er levestandarden så høj, at vi kun har navlepilleriet tilbage. Nu er det sådan noget Søren Ventegodt-livstilsvrøvl, der er på dagsordenen. Men hvad er det, der skal udfoldes, ego'et eller fællesskabet?"

Modgift
Modgiften henter Steno og hans medredaktør Torsten Weper i fortiden, i det gamle Østeuropa, hvor Steno har rejst både på ferie og som gademusikant med sit Klezmer-orkester. Og følt sig forrygende godt tilpas.
"Da jeg sidste sommer var i Berlin sammen med min bror, sad vi og funderede lidt over, hvad det var, vi så godt kunne lide. Vi blev enige om, at den østtyske kultur minder os om den grundtvigianske puritanisme, vi voksede op i. Vores forældre købte altid det billigste og kunne ikke drømme om at bruge penge på dyre møbler eller andre forbrugsgoder. Det var simpelthen for langt ude," siger han.
"Når mennesker ikke har adgang til materialisme, bliver der plads til noget andet i deres hoveder. Der opstod under kommunismen en modkultur til den statsdirigerede kultur, som var ti gange bedre end det, vi præsterede i vesten. Der er ikke så meget star-pis. Når man er under censur, tvinges man til at raffinere sit udtryk. Østtyskerne har ikke været udsat for det kommercielle bombardement, og det gør dem farverige på en anden måde. Herhjemme er vi farverige i det omfang vi farver vores hår."
Stenos genoplivning af det gamle DDR har skabt en kø af tyske medier ude foran Danmarks Radios hovedbygning, hvis arkitektur i øvrigt gav Steno DDR-associationer fra hans første arbejdsdag. De tyske aviser og tv-stationer er stærkt fortørnede over, at dansk tv så uimponeret gør sig morsom på bekostning af en epoke, der er blevet tabu hjemme i Tyskland.
"De spørger, om jeg er politolog. Nej, jeg er gademusikant, siger jeg så."
Og selv om DDR 2's svælgen i den kommunistiske fortid naturligvis er ment som en provokation, er der masser af alvor i joken. Som Lotte Heise sagde det, da hun var gæst:
"Hvis man som ung ikke er socialist, har man ikke noget hjerte. Hvis man stadig er socialist, når man bliver gammel, har man ikke nogen hjerne."

DDR 2 genudsendes onsdag aften på DR 2 og torsdag aften på DR 1.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her