Læsetid: 2 min.

Selvstyret skrider

12. november 1997

Det kommunale selvstyre er under pres, men er stadig enestående

Det kommunale selvstyre har det godt. Men det er blevet angrebet i de sidste år, og tendensen er tydelig.
Regeringens pasningsgaranti for børn, regeringens signal om afskaffelse af ventelisterne på sygehusene, og retskravene i den nye sociallov er eksempler fra de senere år, hvor staten lovgiver eller bestemmer på områder, der ellers har været kommunalt domæne.
"Siden kommunalreformen i 1970 har folketingspolitikerne været stødt over forskellene mellem land og by, mellem Jylland og København, og så videre. I de senere år har det ført til nye retskrav, som har begrænset kommunernes handlefrihed", siger Nils Groes, der er forskningschef i Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut
"Det er en generel tendens, at Folketinget har foretaget større indgreb i kommunernes dispositionsmuligheder", siger han.

Kræver lige vilkår
Men ikke bare Folketinget ensretter niveauet for offentlig service i landets 275 kommuner. Det gør borgerne også.
"Forskellene kommunerne imellem bliver mindre. Der er en tendens til, at servicen stiger i Jylland sammenlignet med København. Det er svært at opretholde de store forskelle i den kommunale service på grund af brugerkrav, hvad enten det er forældre til et multihandicappet barn eller lånere af biblioteksbøger, der er brugerne. Og dén bevægelse ser ikke ud til at stoppe", siger Nils Groes.
Alligevel er kommunerne i Danmark stadig meget forskellige: "Tag ikke fejl: de rigeste kommuner har det højeste serviceniveau. Og samtidig har de fattigste kommuner, den højeste skatteprocent. Udligningen mellem rige og de fattige kommuner er enorm, men den er bestemt ikke blevet så stor, at den er total", siger han.
Inden for de sidste fire år peger Nils Groes især på de nye sociallove som eksempler på indgreb i det kommunale selvstyre. Men der er andre eksempler. Det bedst kendte er den offentlige pasningsgaranti:
"Tendensen til detailregulering er tydelig. Inden for sygehussektoren har der været et politisk krav til at afskaffe ventelisterne. Og statsminister Poul Nyrup Rasmussen lovede en pasningsgaranti for børn. Den er så ikke blevet realiseret, men det lagde et voldsomt pres på kommunerne. Det blev ufatteligt dyrt, men de har da udbygget børneinstitutionerne i et fantastisk omfang", siger Groes.
"Men man skal ikke glemme at kommunerne er utroligt selvstændige i forhold til alle de lande vi sammenligner os med. Kommunerne har skatteudskrivningsret og den konkrete produktion af velfærdsydelser ligger stadig i kommunerne. Det har en kolossal betydning", siger Groes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her