Læsetid: 3 min.

Skæbnevalg om arven efter Thorkild Simonsen

17. november 1997

Valget i Århus bliver tæt, viser meningsmålinger. Det kan blive skæbnesvangert
for et Social-demokrati uden den sædvanlige Thorkild-effekt

Valgdrama har afløst sikker og sædvanlig sejr for Socialdemokratiet i Århus.
Spidskandidat til borgmesterposten, nuværende borgmester Flemming Knudsen, kan næppe trække ligeså mange mandater med sig ind i byrådet, som Simonsens 38.000 personlige stemmer ved valget 1993 gjorde. Her betød Thorkild-effekten ni ekstra socialdemokrater blandt byrådets 31 pladser.
78 års uafbrudt socialdemokratisk styre i landets næststørste by kan således blive brudt 18. november.
Det viser også de meningsmålinger, som indtil nu er foretaget op til valget.
De peger på en markant socialdemokratisk mandat-tilbagegang og en tilsvarende fremgang til de borgerlige. Dermed kan de radikale blive partiet, der bestemmer, hvem der reelt skal sætte sig på borgmesterstolen efter Thorkild Simonsens afgang.
Selv om både den konservative kandidat Poul B. Skou og SF's boligrådmand Niels Erik Eskildsen kalder sig borgmesterkandidater, så er der ikke mange, som tvivler på, at den reelle kamp står mellem den nyudnævnte socialdemokratiske borgmester, den 51-årige skolelærer og tidligere kulturrådmand Flemming Knudsen, og Venstres spidskandidat, den 58-årige rådmand og universitets-lektor Hans Schiøtt.
Begge har lavet byrådsarbejde i mere end 10 år:
Schiøtt blev rådmand for magistratens tekniske afdeling i 1990, mens Knudsen først efter valget i 1993 blev rådmand for skole-, fritids- og kulturområdet.
På en vigtig sidelinie står de radikales spidskandidat, den 46-årige biologi- og idrætslærer Peter Thyssen, der siden 1995 har været amtsformand for de radikale i Århus Amt.
Thyssen kan blive afgørende, fordi han ikke som sin forgænger, tidligere rådmand Bjarne Ørum, på forhånd vil lægge sit mandat i den socialdemokratiske skål.

Populære Knudsen
Ifølge en undersøgelse, som analyseinstuttet Sonar har foretaget for Jyllands-Posten, så er Socialdemokratiets Flemming Knudsen den mest populære borgmesterkandidat.
Bag ham er 28 procent af århusianerne, mens Hans Schiøtt tager andenpladsen med 16 procent. De konservatives spidskandidat Poul B. Skou er med syv procents tilslutning en procent foran SF's Niels Erik Eskildsen.
Ifølge en måling fra Sonar foretaget den 3. november for JP Østjylland vil de borgerlige partier Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti gå frem fra 10 til 15 mandater i byrådet.
Samme mandattal får Socialdemokratiet sammen med SF og Enhedslisten De Rød/Grønne. Et tab på fire mandater til Socialdemokratiet, mens SF mister et af sine fire mandater.

Protest mod havn
Som i mange andre danske byer er også flygtningespørgsmålet centralt, når århusianerne sætter deres kryds.
Århus Kommune har suverænt landets største koncentration af flygtninge og indvandrere.
Pr. 1. juli boede der 27.700 borgere af udenlandsk herkomst i Århus, svarende til knap 10 procent af det samlede indbyggertal på 281.000. Valgforskere forudser, at især flygtningespørgsmålet kan blive en faktor, der vælter de hidtidige prognoser for valget i Århus.
Ikke mindre end to ud af tre vælgere i landets næststørste by vil lade deres stemme påvirke af politikernes holdning til flygtninge og indvandrere, viser en Sonar-meningsmåling, foretaget i sidste uge.
21 procent af vælgerne mener, at spørgsmålet om flygtninge og indvandrere i "høj grad" vil få indflydelse på stemmeafgivningen, mens 44 procent svarer i "nogen grad".
Undersøgelsen viser også, at to ud af tre århusianere mener, at der er for mange flygtninge og indvandrere i byen. Valgforsker Ole Tonsgaard, Aarhus Universitet har tidligere over for Information givet udtryk for, at vælgerflugten mod den yderste højrefløj er de etablerede partiers egen skyld.
De har ikke tidsnok fået iværksat en flygtningepolitik, der tager sig af storbyproblemer med bande- og ghettodannelser. Derfor reagerer vælgerne ved at søge mod partier, der sætter problemerne på dagsordenen, mener Tonsgaard.
Et andet brændpunkt i valgdebatten er udbygningen af Århus Havn.
Et flertal i byrådet har bakket op bag planer om en fordobling af havnens areal, men den øgede trafikmængde, udvidelsen vil føre med sig, har fået grundejere og organisationer til at protestere kraftigt.
Særligt grundejerne i flere af byens dyrere villa-kvarterer er rasende over planerne, der vil betyde anlæggelse af store indfaldsveje gennem deres område og medføre en markant forøgelse af støj- og røgforurening.
Kritikerne har også raset over, at udvidelsen vil fjerne den sidste bugtudsigt fra beboere lige syd for midtbyen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu