Læsetid: 2 min.

En skandale

21. november 1997

Bogmessens katalog er præget af mangler, inkonsekvens og tilfældigheder

Katalog
Weekendens bogmesse i Forum i København skal nok blive en succes. Men det katalog, der er udarbejdet til messen, er en skandale.
Bogmessen i Forum havde en tøvende start for nogle år siden, men nu er stort set alle forlag kommet med, og årets messe bliver den hidtil største af sin art i Danmark. Det koster 50 kr. at komme ind, men så får man også et stort katalog på 64 sider. Dette katalog er en højst mystifistisk affære. I første omgang ser det ellers meget imponerende ud. Der er en oversigt over arrangementer, forlag og forfattere, men ved nærmere eftersyn viser det sig at være en underlig tryksag.
Det gælder især med hensyn til de forfattere, der præsenteres. Listen er nemlig ikke fyldestgørende, hverken som beskrivelse af bogverdenens aktuelle stade eller for de forfattere, der deltager i bogmessen. Klaus Rifbjerg optræder således i Forum fredag eftermiddag, men hans navn er ikke at finde i det register, der står til sidst. Samme forsvindingsnummer bliver en del andre forfattere til del. Til gengæld optræder en totalt ukendt forfatter ved navn Christian Hesselholdt med sin bog Udsigten. Hvem denne forfatter er, eller hvor han har udgivet sin bog, får vi ikke noget at vide om. Han er heller ikke portrætteret i den del af kataloget, som med foto og tekster skildrer de deltagende forfattere.

Glemmebogen
Det er der i øvrigt mange andre der heller ikke er.
Udover Rifbjerg og denne Christian Hesselholt gælder det for Poul Hoffmann, Lotte Tarp, Tine Bryld, Iben Melbye, Vita Andersen og mange flere. Derimod skildres forfattere som Niels Jørgen Kaiser og Birger Mosholt. Sidstnævnte er medforfatter til en bog om samarbejdet mellem daginstitution, socialforvaltning og forældre.
Teksten, der ledsager de smukke fotografier af forfatterne, virker også tilfældig. Nogle får tilsyneladende hele deres livshistorie trykt ved siden af deres smilende kontrafej, mens en forfatter som Jan Sonnergaard kun beskrives i fire korte og højst utilfredsstillende linjer.
Endelig er det en stor mangel, at man ikke kan se, hvor forfatternes bøger er udgivet.
Kataloget er trykt i 65.000 eksemplarer, og for mange af Bogmessens gæster vil det uden tvivl fungere som en vejleder i bogjunglen. Så er det bare trist, at det er mangelfuldt og præget af tilfældigheder

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her