Læsetid: 2 min.

Snotunger og sne

28. november 1997

At besøge varme-mesteren på Det Lille Teater er som en forkælelsesdag hjemme hos bedstefar

BØRNETEATER
Han er ligesom en bedstefar, manden på Det lille Teater i Lavendelstræde. Han kalder sig selv Varmemesteren, og i begyndelsen tusser han bare lidt omkring mellem sit værktøj og sit oliefyr og drejer på knapperne og snakker lidt for sig selv. Som enhver god bed-steforælder fortæller han, hvad han gør undervejs - og om hvordan det er vigtigt at holde orden i alting.
Forestillingens hemmelighed er, at dét, der for en voksen kunne virke lidt banalt, her tydeligvis opsluger ungerne vildt. Børnehaveeksistenserne rundt omkring mig på de små rækker følte sig i hvert fald klart hygget om og forkælet af Claus Bues varmemester. De ville gerne vide noget om Varmemesterens knapper, og de ville meget gerne se på sneskovlen, som nogen havde knækket.

Tænksomt nisseblik
Og jo, selvfølgelig var det nissen, der havde været på spil. Men i Rolf Hansen og Jette Lunds forestilling Sne, er nissen ikke en traditionel nisse med træsko og skæg, men derimod den fineste lille mand med træhovede og tænksomme øjne, som Carl Press fører med de mest karakteristiske minihåndbevægelser.
Nissens bedste ven er Pennal, nemlig en lillebitte bamse, der bor i varmemesterens pennalhus, og sammen laver de to selvfølgelig drillerier med varmemesteren. Men de giver ham også gaver og hjælper ham - og de viser, at de holder af ham.
Børnene hujede over nissen, ikke mindst da den fik vandrørene til at dryppe og fyret til at dampe. Men de så også bekymrede til, da nissen gik rundt i sneen uden sin nissehue - og da nissens fine, hvide snebold begyndte at smelte.
Også i Sne viser Det Lille Teater således evnen til at blande voksenskuespillere og dukker på den mest finurlige vis - og en særlig sans for at skildre menneskets små konflikter i dagligdagen med humor og symbolik, som vel at mærke også de små kan forstå. Både scenografi og musikkulisse er forbilledlig enkel, men samtidig også så fuld af detaljer, at de 3-årige hele tiden peger på nye ting, de har fået øje på.
Forestillingen er derfor et fint møde med vinteren, både for de små og deres voksne. Og et opløftende teatermøde med fornemmelse for både snotunger og sne.

*"Sne", efter idé af Rolf Hansen og Jette Lund. Instruktør: Rikke Wölck. Musik: Johannes Mørch og Henrik Hall. Scenografi og dukker: Annebeth Tengbjerg og Rolf Hansen. Det Lille Teater i Lavendelstræde. Fra tre år. Til 22. dec.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her