Læsetid: 6 min.

Statsmand og vildmand

21. november 1997

Manden bag afsløringen af My Lai- massakren og CIA's indre spionage, den amerikanske journalist Seymour Hersh, har begået den til dato mest autoritative bog om John F. Kennedys liv

NY BOG
Få skikkelser i dette århundrede er blevet viet så mange bøger og så megen mytologisering som den amerikanske udgave af Camelot - præsident John F. Kennedy. Først i de seneste år har journalister og historikere endevendt Jack Kennedys liv og levned med et mere kritisk øje, og fundet en god del skampletter at sætte fingrene på.
Intet værk kan imidlertid måle sig med denne bog skrevet af den berømte og frygtede amerikanske reporter Sey-mour Hersh - manden, der egenhændigt afslørede My Lai-massakren i Vietnam, kulegravede CIA's ulovlige indre spionage i USA og fik skovlen under Henry Kissinger i sine tidligere bøger.
I denne omgang præsenterer Cy Hersh os for de kompromitterende sider af århundredets politiske idol i The Dark Side of Camelot, udkommet i USA i sidste uge. Det er på en gang utrolig spændende læsning og samtidigt et rystende og direkte foruroligende portræt af USA's elskede præsident fra New Frontier-æraen.
Når man lægger bogen fra sig, er den første reaktion: Hvordan kunne en så kynisk og letsindig magtperson som Kennedy nogen sinde blive senator, præsident og styre USA (og verden) i tre år uden at komme galt afsted? Svaret er, at JFK var bygget af et helt særligt stof. Allerede inden han blev præsident, var Kennedy en politiker med stjernestatus - en mand født og flasket op til at blive USA's næste præsident.
Som én af hans utallige elskerinder fra dagene i Det hvide Hus konstaterer meget præcist i bogen: "Kennedy følte sig beskyttet. Han stod ikke til ansvar for sine handlinger, lovene gjaldt for andre, ikke for ham..."
Hertil kan man føje, at han jo til sidst kom galt afsted og blev pløkket ned i Dallas i 1963. Under de givne omstændigheder virker denne tragiske afslutning slående naturlig. Han havde levet livet så farligt, at døden stedse forekom en oplagt mulighed. Til sidst indhentede den ham, mens hele verden lamslået så på.

Professionel jalousi
Flere gange i sin barndom fik JFK læst skrifte af en katolsk præst i sygesengen, han overlevede anden verdenskrig, omgikkes frejdigt mafiosi med dusinvis af mord på samvittigheden, sprang gladeligt i kanen med hundredevis af prostituterede, også spioner, og engagerede sig personligt i attentatplaner mod Fidel Castro.
Det tog seks år for forfatteren at opstøve alle de overlevende kilder og skaffe ny dokumentation. Ikke alle ville ud med sproget, men forbav-sende mange har ladet sig overtale af den stædige Hersh til at give et rigere og mere nuanceret billede af Jack Kennedys farefulde og dum-dristige politiske karriere. Én af hans purunge friller optræder f.eks. anonymt og fortæller, at den utro husbond knaldede med hende dagen inden, han blev taget i éd som USA's nye præsident. Hvor Jackie var, beretter historien ikke noget om.
Bogen har fået på puklen i amerikansk presse, hvilket undrer. Gennemlæsning af anmeldelser og omtale giver næring til mistanke om professionel jalousi. Noget af kritikken går på, at Hersh ikke har skrevet et "fair og velafbalanceret" portræt. Andre kritiserer ham for ikke at have fundet en "smoking gun", altså en nyhed, som på en eller anden facon demonstrerer én gang for alle, at Kennedy var en gemen skurk. Det virker ret småligt.
Oveni det kommer, at Kennedys gamle venner - folk som Arthur Schlesinger og Ted Sorensen - straks er rykket ud med dementier og almindelig latterliggørelse af de centrale påstande i bogen. Al denne kritik får utvivlsomt som resultat, at færre køber bogen og lever videre med et falsk og tåget indtryk af Kennedys brister. Én, der sikkert vil sluge værket råt, er derimod efterfølgeren i Det hvide Hus, Bill Clinton, hvis side-spring og ryggesløshed som politiker blegner i forhold til JFK's.

Udsvævende liv
Kennedy havde vitterligt en imponerende appetit på sex. Helst skulle han have en ny dame hver aften, gerne to på en gang. Når Jackie var hjemme og rollen som ægte-mand og fader kaldte, kunne han virke ganske modløs. Tit og ofte sprang præsidenten i et svømmebassin i Det hvide Hus med nogle attraktive sekretærer eller indbudte ven-inder. Som regel uden en trævl på.
Der var ikke tale om uskyldig nøgenbadning. Ofte gik de unge piger på omgang. Hvis Jackie var væk, hvilket hun ofte var, kunne det udvikle sig til sexorgier. Under rejser blev Kennedy næsten hver aften forsynet med callgirls, som blev ført direkte ind til præsidentens hotelsuite, uden at Secret Service fik lov at checke deres tasker for håndvåben eller gift. Hvis Castro havde ønsket at eliminere Kennedy, ville det have været den letteste sag i verden.
Hersh svælger nok i Kennedys sexliv, men det er berettiget i et dybdeborende portræt, for i præsidentens verden var sex og kvinder den samme ting. Objekter, der købes og smides væk. Sådan var hans far Joe Kennedy og sådan var hans brødre Bobby og Ted. De levede på en anden planet, hvor man kunne tage sig visse friheder uden risiko for straf. Den mentalitet er nedarvet af næste generation.

Mafiaen hjalp
Kennedys eskapader antager et patologisk tilsnit, hvor den unge præsident rent ud sagt skider på konsekvenserne. Så det går galt. En ung østtysk-født kvinde gift med en attaché på Vesttysklands ambassade i Washington bliver en omstridt callgirl i Senatet og ender til sidst oppe i Det hvide Hus.
Efter nogen tid begynder en avis at arbejde på sagen og kun i sidste øjeblik får præsidentens tro håndlanger, den barske justitsminister Bob Kennedy, afværget katastrofen og sendt Ellen Rometsch til Vesttyskland på en US Airforce-maskine, hvor hun bliver betalt af Kennedy-familien for at holde mund. Det antages, at hun er østtysk spion.
Langt mere kompromitterende virker Kennedys årelange forhold til Judith
Campbell, én af tidens mest attraktive kvinder fra en katolsk familie i Hollywood. Deres forhold har været kendt siden midten af 1970'erne, men forfatteren hjælper hendes tunge på gled og serverer nogle nye foruroligende historier om Kennedys direkte forbindelse til mafiaen.
Patriarken Joe blev rig i 1920'erne og 1930'erne på at smugle alkohol bl.a. i samarbejde med mafiaklaner på østkysten. I den forbindelse mødte Joe mafiabossen, sicilianeren Sam Giancana, i Chicago. Deres venskab viste sig at være yderst værdifuldt, da Jack Kennedy skulle slå Richard Nixon under præsidentvalget i 1960 og havde brug for en sejr i delstaten
Illinois.
Hersh påviser, at valgsvindel ikke kun kan tillægges borgmester Richard Dailys demokratiske valgmaskine, men også mafia-tropperne, der rykkedes ud i felten og sikrede Kennedy en papirtynd sejr over Nixon. I West Virginia skal Kennedy-familien have spenderet to mio. dollar til at købe stemmer gennem lokale sheriffer. "En tyvstjålen sejr," kalder Hersh valget i 1960.

Mysteriet stadig begravet
Ikke unaturligt forventer mafiaen, at Kennedy-regeringen lader den operere i fred. Om det visseligt sker, vides ikke. Fra sin stol i justitsministeriet langer Bobby af og til ud mod mafiaen, hvilket næppe behager en massemorder som Sam Giancana. Men man kan ikke tale om en systematisk kampagne mod organiseret kriminalitet. Ikke desto mindre er Bobby Kennedy overbevist om, at mafiaen står bag tragedien i Dallas. Han finder dog aldrig beviserne og opgiver efter kort tid at følge dette spor.
Det skræmmende ved denne bog er imidlertid, at Jack Kennedy fortsætter sin kontakt med Giancana fra Det hvide Hus. Conduite er hans elskerinde Judith Campbell, som kammeraten Frank Sinatra - trofast ven af de italienske gangstere - havde præ-senteret ham for. Gennem Campbell, som stadig er i live, kan Hersh ikke få opklaret, hvorfor USA's præsident og landets ledende mafiaboss havde så desperat brug for hinanden.
Begge mænd ville af med Castro, og CIA havde anmodet Giancana om en hjælpende hånd. Men hvad snakkede de ellers om? Og hvorfor bragte den unge kvinde tasker fulde med kontanter fra Kennedy til Giancana? Mysteriet om Kennedy-mordet er stadig begravet i Dallas.

*Seymour Hersh: The Dark Side of Camelot. 498 s. 26,95 $ Little Brown, New York

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her