Læsetid: 2 min.

Storvask i EU efter kogalskabs-skandale

6. november 1997

EU udpeger 131 nye videnskabelige eksperter og borgerne får mulighed for at følge eksperternes arbejde - Dansk begejstring for reform

Bruxelles
EU's forbrugerkommissær Emma Bonino fik i går i Bruxelles vedtaget en stor reform af de videnskabelige eksperters rolle som rådgivere forud for EU-beslutninger om blandt andet fødevarer, dyresundhed, kosmetik og medicinalvarer. Reformen er en udløber af den kritik, som EU's videnskabelige eksperter blev udsat for i forbindelse med sagen om kogalskab.
Fra dansk side er der stor tilfredshed med den reform, som Emma Bonino nu har fået gennemført.
"Det bevæger sig i den rigtige retning," siger fødevareminister Henrik Dam Kristensen til Information.
EU-reformen modtages også med tilfredshed af Forbrugerrådets direktør Benedicte Federspiel.
Hun er især tilfreds med, at Emma Boninos reform får den konsekvens, at offentligheden i fremtiden får mulighed for nøje at følge arbejdet i EU's videnskabelige komiteer.
Som et led i reformen har Europa-Kommissionen besluttet, at alle dagsordener for videnskabsmændenes møder, alle mødereferater og alle beslutninger, som videnskabsmændene træffer, skal offentliggøres. Hvis der er en eller flere videnskabsfolk i komiteerne, som har andre vurderinger end flertallet i komiteen, vil disse holdninger også blive offentliggjort.

Ud på nettet
Offentliggørelsen vil ske via Internettet og samtidig vil omkring 100 europæiske forbrugerorganisationer få alle informationerne direkte tilsendt via telefax.
"Det er en kæmpe forbedring. I dag får vi ingen information og åbenheden er en kæmpe faktor, hvis vi skal spille med og stille spørgsmål, som kan skabe debat," siger Benedicte Federspiel.
Hun peger samtidig på, at ved at offentliggøre alle de videnskabelige vurderinger via Internettet, så får andre kritiske forskere mulighed for at blande sig i debatten.
Fødevareminister Henrik Dam Kristensen ser Kommissionens reform af de videnskabelige komiteer som endnu et skridt i en udvikling, som han personligt har observeret fra nært hold i de tre år, hvor han hver måned har deltaget i møder mellem EU's landbrugsministre:
"Da jeg begyndte, var der ikke mange på møderne, som talte om forbrugerbeskyttelse og miljø. I dag er der ikke et møde, hvor sådanne emner ikke dukker op i debatten," siger han.
De videnskabelige komiteer spiller en stor rolle i EU's beslutninger på blandt andet fødevareområdet. Det er EU's videnskabelige komiteer, som vurderer, om et produkt er farligt for forbrugerne, eller om det kan tillades.
I forbindelse med den vedtagne EU-reform på dette område er der skiftet en del eksperter ud i komiteerne. Det sker efter kritik fra blandt andet Europa-Parlamentet, som sidste år undersøgte EU's håndtering af hele sagen om kogalskab. I forbindelse med sine undersøgelse præsenterede Europa-Parlamentet en stribe kritikpunkter i forhold til den måde, som EU's videnskabelige komiteer udpeges og arbejder på. Lukketheden omkring komiteernes arbejde blev kritiseret, og Parlamentet var heller ikke begejstret for, at de komiteer som vurderer eksempelvis landbrugsspørgsmål, var underlagt landbrugsdirektoratet i Europa-Kommissionen.
For at imødekomme kritikken får offentligheden nu mulighed for at følge komiteernes arbejde, og samtidig er de videnskabelige komiteer blevet lagt ind under Europa-Kommissionen direktorat for forbrugerbeskyttelse, sådan at udgangspunktet for arbejdet bliver forbrugernes og ikke eksempelvis landmændenes eller kosmetikindustriens interesser.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu