Læsetid: 2 min.

Summerhill-skolen trues af lukning

5. november 1997

Ringe læse- og matematik færdigheder på den kendte pionerskole får det britiske
undervisnings ministerium til at true med lukning

Summerhill-skolen har siden dens grundlæggelse af A.S. Neill i 1921 været inspirationskilde for generationer af progressive lærere, som ønskede en fri, mere demokratisk og børnecentreret pædagogik. Skolen, der i sin tid blev støttet af så prominente navne som filosoffen Bertrand Russell og forfatteren George Bernard Shaw, og som har været et alternativ til den traditionelle skoleform, er nu truet af lukning.
Det britiske undervisningsministerium har sendt et brev til Summerhill-skolens leder Zoe Readhead, hvor man truer med at fjerne skolen fra listen over uafhængige skoler, hvis ikke hun i løbet af et halvt år får lavet en handlingsplan, der forbedrer elevernes basale færdigheder i engelsk og matematik.
Det sker efter, at det statslige korps af skolekontrollører, Ofsted, under nogle besøg på Summerhill-skolen i sommers konkluderede, at skolens elever ikke klarer de statslige minimumskrav i engelsktimerne og matematik.

Nul tolerance
Summerhill-skolen overlevede i 80'erne og begyndelsen af 90'erne flere politiske angreb fra den daværende konservative regering.
Men Labours undervisningsminister David Blunkett har proklameret en hård kurs med "nul-tolerance" overfor skoler, som ikke lever op til de statslige minimumskrav, og den rammer nu også den eksperimenterende skole i Suffolk.
Brevet fra ministeriet har i følge avisen The Independent vakt bestyrtelse blandt lærere og elever på Summerhill-skolen, og de kritiserer de statslige kontrollører for ikke at forstå skolens traditioner med fuld elevmedbestemmelse og for at se alt for snævert på måling af faglige færdigheder.

Udebliver fra timerne
Skoleinspektøren Zoe Readhead har overfor avisen The Observer erkendt, at eleverne ofte vælger ikke at komme til timerne, f.eks. på varme sommerdage "hvor der sker noget mere spændende i skovene". Men hun mener, at eksamensresultaterne på Summerhill skolen har været tilfredsstillende, og at eleverne i 16 års alderen er mere eller mindre på samme niveau som elever på andre skoler.
Hun er gået i gang med at udarbejde en handlingsplan, der skal tilfredsstille Blunketts ministerium, men fastslår samtidig, at hun hellere vil lukke skolen end at give køb på elevernes undervisnings- og fremmødefrihed: "Børnene har her flere valgmuligheder, mere magt og respekteres af de voksne. De lærer en ansvarsfølelse i et selvreguleret samfund," siger hun til The Independent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her