Læsetid: 2 min.

Sveriges Persson presset af store rejseregninger

24. november 1997

Statsministeren tog på ferie i privatfly på statens regning og brugte 1,2 millioner kroner på flyrejse til New York, hvor familien var med

bruxelles
Beskæftigelse var en svensk mærkesag fra det øjeblik de kom ind i EU. Alligevel var det alt andet end EU's indsats i skabelsen af nye arbejdspladser, der dominerede de svenske pressemøder i forbindelse med EU's jobtopmøde i Luxembourg. Det var en anden og noget mere oprørende sag, som interesserede de svenske medier. Nemlig den seneste uges afsløringer af en række ekstremt dyre flyrejser, som den svenske socialdemokratiske statsminister Göran Persson har gennemført i løbet af det seneste år.
Med den svenske tabloidavis Expressen i spidsen har svenske medier i de sidste dage afsløret, hvordan Persson på statens regning brugte 1,2 millioner kroner på en flyrejse til New York. Persson havde sin kone og de fire børn med på turen og benyttede lejligheden til et par ekstra dages ferie i New York, mens det lejede fly stod i lufthavnen og ventede på den svenske statsministers hjemrejse.
New York-rejsen var blot en af flere flyture, som på det seneste har ophidset den svenske befolkning.
Det er også kommet frem, at Göran Persson brugte et regeringsfly, da han skulle på ferie med familien til Malaga i Spanien. Da regeringsflyet havde fløjet Persson til Malaga vendte det hjem til Sverige for at hente den svenske delegation, som nogle dage efter skulle til NATO-topmøde i Madrid. Persson tog selv fra Malaga til Madrid for at mødes med delegationen.
Efter NATO-topmødet tog Persson tilbage til Malaga, hvor han fortsatte ferien, som blev afsluttet med, at han og familien igen blev afhentet i Malaga af regeringsflyet. Ferie-rejsen til Spanien kostede de svenske skatteborgere 123.000 kroner.

Fattige forhold
Persson udsættes for ekstra kritik i svenske medier, fordi han netop har udgivet en bog, hvor han praler med, hvordan han selv kommer fra fattige forhold, og at denne baggrund gør, at han også i sit arbejde som statsminister forsøger at spare penge på statens regning.
I bogen "Den som är satt i skuld är icke fri" fortæller Persson blandt andet om, hvordan han under et statsbesøg i USA boede på et billigt hotel med kakelakkerne kravlende rundt på gulvet, for at spare penge for staten. Efter afsløringerne af de dyre flyrejser undersøgte det svenske nyhedsbureau TT, hvordan det egentlig var med Perssons hotel. Undersøgelsen viste, at der ikke var kakelakker, men at der tværtimod var tale om et første klasses hotel.

Embedsmænd får skylden
Göran Persson selv siger, at han er meget oprørt over de dyre flyrejser og har hidtil givet sine embedsmænd skylden for hele affæren. Persson har nedsat en uvildig gruppe, som skal undersøge hele affæren.
Oppositionen i Riksdagen har næsten regeret med tavshed. I den borgerlige lejr i det svenske parlament har politikerne afholdt sig fra at angribe Persson for de dyre flyrejser. Internt i Perssons eget socialdemokrati har der også indtil nu været tavshed. I sig selv bemærkelsesværdigt i betragtning af den blæst der var omkring den nu tidligere socialdemokratiske vicestatsminister Mona Sahlin, da det kom frem, at hun havde købt både toblerone og bleer på statens kreditkort. Sahlin havde godt nok altid betalt regningerne efterfølgende, dog flere gange for sent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her