Læsetid: 2 min.

Trussel om at blokere EU-udvidelse

20. november 1997

EU-Parlamentet vil blokere for EU-udvidelsen, hvis der ikke først gennemføres institutionelle reformer

Strasbourg
Der kommer ikke et eneste nyt land med i EU-samarbejdet, hvis ikke EU's medlemslande inden udvidelsen ændrer på Unionens institutionelle spilleregler. Det vil sige nye stemmeregler og en omfordeling af stemmerne, så de store EU-lande får større indflydelse samt en omorganisering af Europa-Kommissionen.
Truslen om at Europa-Parlamentet vil blokere for EU-udvidelsen blev præsenteret i Strasbourg i går, hvor parlamentet havde en stor debat om Amsterdam-traktaten.
Tre EU-lande, Belgien, Frankrig og Italien har allerede meddelt, at det efter deres opfattelse er nødvendigt at ændre EU's institutionelle indretning for at kunne gennemføre udvidelsen. I en rapport om Amsterdam-traktaten, som parlamentet vedtog i går i Strasbourg med 348 stemmer for og 101 imod, får disse tre lande parlamentets opbakning.
Europa-Parlamentets trussel skal tages alvorligt, da det ikke er muligt for EU at optage nye medlemslande uden parlamentets godkendelse.
Parlamentet kræver, at EU-landene inden den første udvidelse med optagelse af nye medlemslande fra Central- og Østeuropa ændrer på stemmevægtene i ministerrådet og tilpasser antallet af medlemmer af Europa-Kommissionen.
"Udvidelsen af EU er umulig uden yderligere institutionelle ændringer," sagde Pauline Green fra det britiske arbejderparti Labour. Green er formand for den største gruppe i Europa-Parlamentet - socialisterne.
Parlamentets næststørste gruppe - kristdemokraterne - støttede også kravet om, at der inden EU-udvidelsen skal vedtages en ny EU-traktat, som indeholder institutionelle ændringer.

Kortere og klarere
Den tyske kristdemokrat Elmer Brok, som talte på kristdemokraternes vegne, opfordrede yderligere til, at denne næste EU-traktat bliver kortere og klarere.
"Vi må komme frem til en egentlig forfatning," sagde Elmer Brok.
Der var uenighed blandt medlemmerne af Europa-Parlamentet om, hvor håndfast parlamentets trussel om at blokere for EU-udvidelsen skulle formuleres.
Nogle af kristdemokraterne ønskede meget barske formuleringer, mens socialisterne mere var indstillet på, at parlamentets trussel om at blokere for enhver EU-udvidelse indtil de institutionelle reformer er vedtaget, ikke skulle udtrykkes alt for kategorisk.
De første nye lande skal tidligst optages i EU omkring år 2002, hvilket betyder at EU-landene har forholdsvis god tid til at få vedtaget en nye EU-traktat med institutionelle ændringer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her