Læsetid: 3 min.

Tvivl om grad af afgift på vækstfremmere

5. november 1997

Vækstfremmerafgiften er en politisk realitet, og Skatte- og Fødevareministeriet arbejder på højtryk for at finde en afgiftsmodel - men der er allerede tvivl om, hvorvidt afgiften bliver høj nok

"En prohibitiv afgift bliver det ikke - det vil sige, det bliver ikke én, der svarer til et forbud. Men det skal blive dyrt at bruge vækstfremmere - det er meningen."
Det siger skatteminister Carsten Koch efter at det i går blev klart, at et forslag om en grøn afgift på antibiotiske vækstfremmere nu er en politisk realitet.
"En afgift finder jeg meget sympatisk," sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen i går på sit ugentlige pressemøde, da han blev spurgt om sin holdning til forslaget.
Forslaget præsenterede den radikale Elsebeth Gerner Nielsen i gårsdagens Information.
Skatteministeren ved endnu ikke, hvordan afgiften skal se ud, endsige hvor høj den skal være, for det er ikke et område, hvor der er tradition for afgifter.
"Men vi arbejder hurtigt," siger Carsten Koch til Information. Han kan dog ikke løfte sløret for nogle detaljer endnu, men giver et fingerpeg om, at der ikke kan ventes en tårnhøj afgift.
"Man kan ikke sætte afgiften vilkårligt højt, hvis det er meget let at importere stofferne. På nuværende tidspunkt kan vi ikke sige, hvor let det er at få fat i disse ting syd for grænsen for en almindelig landmand, der vil snyde. Det skal vi finde ud af."
"Hvis det er et område, hvor det er relativt let at smugle, skal man passe på og afveje, hvor meget man vil sætte ind. Jo højere afgift, jo større incitament til at smugle det ind fra udlandet," siger Carsten Koch.

Arbejdet er igang
Fødevareminister Henrik Dam Kristensen har en mere kontant idé om afgiften. Han har allerede indledt arbejdet med at udforme afgiften, siger han til Information.
"Målet er, at vi ikke skal bruge vækstfremmere. Der er nogle problemer i afgifter, og hvordan det præcist skal skrues sammen, ved jeg ikke. Men det er klart, at når jeg siger, at jeg vil indføre en afgift, så er det fordi jeg ønsker at få faset vækstfremmerne ud," siger Dam Kristensen.
"Jeg har fra starten sagt, at jeg ville gøre alt, hvad jeg kan for at stoppe brugen af vækstfremmere, fordi jeg synes, at det er en uskik. Derfor vil jeg indføre en afgift," siger Henrik Dam Kristensen.
Ministeren har allerede et flertal i Folketinget bag sig. Regeringspartierne har støtte fra både SF og Enhedslisten.

Landbruget forundret
Den nye afgift vækker ikke den store begejstring i landbrugets top, der for blot et par uger siden lavede en frivillig aftale om at stoppe brugen af vækstfremmere i dele af landbruget.
"Jeg vil ikke lave den store ballede over afgiften, men jeg er forundret over den, når nu erhvervet gik foran for to uger siden," siger Landbrugsraadets præsident Peter Gæmelke til Information.
"Afgiften betyder, at politikerne dybest set ikke tror på erhvervet. Politikerne appellerer jævnligt til os og kritiserer os for at være tilbagestående og ikke selv tage initiativer. Og når vi så endelig tager initiativet, må vi konstatere, at det ikke er noget, der ændrer på den politiske situation. Slet ikke når der er valg i luften," siger Gæmelke. Han er med egne ord "lidt skuffet."
Landbrugets nylige initiativ bliver anerkendt af Henrik Dam Kristensen, der dog mener, at det ikke helt var godt nok.
"Jeg skylder at sige, at dette er en forlængelse af den frivillige indsats, som landbruget har lavet - jeg synes, det er flot. Men der har været nogle hjørner af erhvervet, som ikke har villet være med i første omgang, og det er dem vi er ude efter," siger han.
Når afgiften bliver en realitet, står foderfirmaerne parat med nye foderblandinger uden antibiotiske vækstfremmere til landmændene, siger Dansk Landbrugs Grovvareselskabs (DLG) direktør, Ole Christensen til Information. Han understreger, at DLG ikke kommer til at miste penge på afgiften.
"Vi er godt rustet til denne situation. Økonomisk har det ingen betydning, for vi sælger stadig foderblandinger, og vi tjener intet på at putte vækstfremmere i," siger direktøren for DLG.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her