Læsetid: 2 min.

Tyrkiet lidt tættere på EU

11. november 1997

Tyrkiet trækker tropper tilbage i Nordirak og løslader menneskeretsaktivist, før EU skal beslutte, om Tyrkiet skal lukkes ind i vente-værelset til et senere medlemskab

Signalerne fra Ankara var mange, da EU's udenrigsministre i går satte sig sammen i Bruxelles for at diskutere, om Tyrkiet skal lukkes ind i eller holdes uden for venteværelset til fremtidigt EU-medlemskab.
Først blev en menneskerettighedsaktivist søndag løsladt efter, at han ellers i oktober var blevet idømt 22 års fængsel for at "udbrede separatistisk propaganda" ved i en tale i 1991 at have talt for en fredelig løsning på den 13 år gamle kurdiske konflikt.
Dernæst meddelte det tyrkiske udenrigsministerium, at Tyrkiet var begyndt at trække tropper tilbage fra det nordlige Irak, hvor det tyrkiske militær - ligesom i det sydøstlige Tyrkiet - bekæmper oprørere fra Kurdistans Arbejderparti (PKK).
Eftersom Tyrkiet af EU bliver kritiseret netop for sine menneskerettighedskrænkelser og klapjagt på PKK i Nordirak, kan signalerne ses som et forsøg på at mildne den kritiske indstilling overfor Tyrkiet hos de 15 landes udenrigsministre. Målet er, at Tyrkiet bliver inviteret med i den store Europæiske Konference af ansøgerlande, populært kaldet EU's venteværelse, som starter i februar næste år.
Det så i går ud til at lykkes, også selv om menneskeretsorganisationen International Helsinki Federation (IHF) i går offentliggjorde en rapport om brug af tortur hos de tyrkiske myndigheder.

Tysk accept
Tysklands udenrigsminister Klaus Kinkel sagde således før ministermødet, at Tyskland ikke vil blokere for, at Tyrkiet kommer med i konferencen.
"Hvis alle andre accepterer ideen, vil Tyskland ikke torpedere projektet," sagde Kinkel ifølge nyhedsbureauet Reuter inden mødet med sine kolleger.
Hans udtalelse markerer et nyt signal fra Bonn, der hidtil har vægret sig ved at lade den hjemlige offentlighed få indtryk af, at Tyrkiet på et tidspunkt bliver EU-medlem.
Det betyder imidlertid ikke, at Tyrkiet nu er fuldt accepteret i EU-kredsen. Grækenland er fortsat imod det franske forslag om at lade Tyrkiet komme med som det 12. land i konferencen, der har deltagelse af alle de 11 lande, som i øjeblikket har søgt om medlemskab.
Netop Frankrig forventedes at advare EU-partnerne om risikoen ved at holde Tyrkiet uden for venteværelset.
"Hvis ikke vi inkluderer Tyrkiet i Europa, så vil vi fortryde det om tre år, når en islamisk regering er blevet installeret i Ankara," sagde en fransk diplomat til Reuter før mødet.
Også Østrigs kansler Viktor Klima advarer mod at holde Tyrkiet uden for.
"En invitation ville sende et positivt politisk signal, og det kunne gøre vejen lettere for Cypern, der er blevet anbefalet af Europa-Kommissionen som en førende kandidat," sagde Klima i sidste uge.
30.000 tyrkiske tropper har været stationeret på det delte Cypern siden 1974, men EU har sagt, at øens to samfund - det græsk-cypriotiske i syd og det tyrkisk-cypriotiske i nord - skal genforenes før Cyperns optagelse. Tyrkiet er derfor blevet anklaget for at bruge sin tilstedeværelse på Cypern som afpresning for selv at blive EU-medlem.
Forhandlingerne med Cypern skal efter planen starte til marts, hvor også Kommissionens favoritlande Polen, Tjekkiet, Ungarn, Estland og Slovenien skal forhandle realiteter, mens lande som Bulgarien, Rumænien, Slovakiet, Letland og Litauen formentlig må tage til takke med deltagelse i den omtalte konference.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu