Læsetid: 2 min.

Ulovlig gen-majs i Europa

14. november 1997

Gensplejset majs fra USA, som ikke er godkendt til markedsføring i EU, er ved at blive losset i Rotterdam, siger Greenpeace

Greenpeace-aktivister i Rotterdam har opdaget at der er amerikansk majs ombord i fragtskibet MN Istanbul.
Dette års høst i USA omfatter mindst fire slags genmanipuleret majs. Kun en af dem er godkendt af EU til import og markedsføring. Men i USA er der i år dyrket genmanipuleret majs på 2,9 millioner hektar, i alt ca. ni procent af årets høst.
Ifølge Michelle Sheather fra Greenpeace har shippingfirmaet European Bulk Services bekræftet, at der, foruden soyabønner, er majs fra det amerikanske firma Archers Daniels Midlands i lasten.
De amerikanske myndigheder har hidtil afvist at kræve de genmanipulerede sorter adskilt fra andre majstyper.
EU's miljøkommissær, Ritt Bjerregaard, har bebudet obligatorisk mærkning af alle fødevarer der indeholder - eller måske indeholder - genmodificerede organismer. Men mærkningsordningen er ikke vedtaget endnu. Og den kan ikke gennemføres uden at man kræver dokumentation for indholdet af en skibsladning som den, der nu ligger ved kaj i Rotterdam.

Ingen slinger i valsen
Greenpeace i Danmark opfordrede i går fødevareminister Henrik Dam Kristensen til enten at skaffe sig garanti for at der ikke importeres gensplejset majs som ikke er tilladt eller helt forbyde importen af amerikansk majs indtil USA stiller garantier for at de traditionelle og de gensplejsede varianter er skilt ad.
Henrik Dam Kristensen var i går ikke at træffe. Men ministeriet oplyser at der "ikke er nogen slinger i valsen": Hvis der kan være ikke-godkendt majs i lasten, så skal afskibningen standses af de hollandske toldmyndigheder. Og hvis de ikke gør det, skal de danske levnesmiddelkontroller gøre det.
SF stillede dog i går spørgsmål til både miljøminister Svend Auken og fødevareministeren for at få at vide hvad de vil gøre for at forhindre importen.
På fødevareministeriets konference om gensplejsede fødevarer i onsdags sagde professor Patrice Courvalin fra Pasteur Instituttet i Paris, at den majs fra firmaet Novartis, som er godkendt til markedsføring i EU, aldrig burde have været det, fordi man løber en risiko for at den skaber resistens mod antibiotika.
Efter modstand mod denne majs fra især Østrig har EU-kommissionen for nylig dekreteret tænkepause i den sag. De tre gensplejsede varianter, der ikke er godkendt i EU, kommer ifølge Greenpeace fra firmaerne Monsanto, AgrEvo og Nortrup King.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her