Læsetid: 3 min.

Uro i S over integrationsforslag

10. november 1997

S-borgmestre støtter forslag om ny integrationsydelse. Hardy Hansen rejser tvivl om sit partis støtte til forslaget

"Det her kan vi simpelt hen ikke være bekendt. Det er for ringe og det giver ingen job. Det er helt andre ting, der skal til, hvis vi skal lave løst det her problem," siger folketingsmedlem (S) og tidligere SID-formand Hardy Hansen om det forslag, indenrigsminister Thorkild Simonsen har fremsat, om integrationsydelse til indvandrere og flygtninge.
Hvis forslaget vedtages, kan integrationsydelsen ventes at blive på 5000 kr. pr. flygtning om måneden mod de 6.825, der ydes i kontanthjælp i dag. For en flygtningefamilie med børn vil støtten nedsættes fra 18.000 til 14.000 om måneden, hvis både mand og kone er på kontanthjælp.
Ydelsen skal betragtes som en slags forhøjet SU til flygtninge, som ved modtagelsen forpligter sig til at lære dansk.
"Samtidig kan ydelsen kædes sammen med, at pågældende er bundet til at bo i den kommune, vi anviser," siger Thorkild Simonsen, som er overbevist om at jobbene nok skal følge efter: "Kommunerne forpligtes til at skaffe dem. Der skal lægges et mildt men bestemt pres."
"Det er ikke kun overfor de nye vi skal sætte ind, vi er også nødt til at sætte massivt ind overfor dels danske statsborgere af anden etnisk oprindelse, men også dem der har fået varigt eller blivende ophold i Danmark. Der er en tendens til, at sætter dem bagest i køen hele vejen, og det vil jeg hen ikke acceptere," siger Thorkild Simonsen til Information.
Ifølge Hardy Hansen passer forslaget som fod i hose til V og K, der ifølge Jyllands-Posten lørdag har hilst forslaget velkomment:

Partiets smertegrænse
"Vi er en del i den socialdemokratiske gruppe, der mener, at vi stadig væk burde stå for det humanistiske, som går på, at flygtninge og indvandrere skal have præcis samme behandling som danskere, hverken mere eller mindre", siger Hardy Hansen til Information.
Han vurderer at forslaget bevæger sig på den forkerte side af den socialdemokratiske smertegrænse, og henviser blandt andet til miljøminister Svend Auken, som i Politiken søndag advarede mod, at vi optræder som "dumme svin".
"Jeg er med på, at integrationspolitikken skal placeres fornuftigt i samfundet, at der skal ske en bedre fordeling etc. Men integrationsydelsen svarer til, hvad man gør ved de arbejdsløse. Man indfører en slags introduktionsløn, og det er det man forsøger at lave på det her område," siger Hardy Hansen, som tvivler på at forslaget vil gå igennem i den socialdemokratiske gruppe.
"Man har lavet noget tilsvarende i USA og England, hvor de de sociale ydelser er så ringe, at man jager folk ud på andenrangs job,. Man får fattige arbejdere med en levefod, man ikke kan leve af. Samtidig giver det mere sort arbejde og kriminalitet," siger Hardy Hansen, som mener, at løsningen er at skaffe flere grønne job eller offentlige job.
Thorkild Simonsen understreger, at den lavere ydelse kun er et forslag, hvis effekt han ikke på forhånd kan vurdere: "Det væsentlige er ikke ydelsens størrelse, men at man ikke gøres til social klient, fordi man er en borger, der er flygtet fra noget, der truer ens situation," siger han.
S-borgmestrene Keld Hüttel, Randers og Kjeld Rasmussen, Brøndby, ser omvendt den lavere ydelse som det vigtige i Simonsens forslag:
"Får man får en lavere ydelse, svarende til SU, så vil folk være mere aktive for at få et job," siger Kjeld Rasmussen.
Keld Hüttel, Randers, siger: "En af grundene til højredrejningen er, at folk ikke kan forstå hvorfor indvandrere og flygtninge skal have mere end danskere. Det vil sydelsen medvirke til at udjævne."
Nils Groes, arbejdsmarkedsforsker i Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut kalder det sandsynligt, forslaget vil gøre folk mere motiverede for at søge arbejde: "Det ser vi jo i USA, men der ser vi samtidig, at kriminaliteten er større. Hvis vi vil sætte solidariteten over styr, kan det da godt være vi får flere arbejdspladser," siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu