Læsetid: 3 min.

En vaskeægte troubadur

8. november 1997

Amerikanske Steve Earle er en dynamisk energibombe, som mestrer det lyriske det bekendende og det episke - kongenialt bakket op af ait band The Dukes

KONCERT
Den 42-årige amerikanske troubadur Steve Earle gav en uforglemmelig koncert torsdag i selskab med sit uforlignelige band, The Dukes.
Ved hjælp af rockens traditionelle instrumentering, bas, trommer samt et hav af diverse årgangsguitarer og mandoliner, spillede Earle og hans hårdtarbejdende band i næsten to timer, mens de sammen ubesværet gav en opvisning i diverse amerikanske urformer.
Og Earle selv viste sig som en performer af de sjældne: Dybfølt, ægte, poetisk, grov, medfølende, kynisk og dertil en sej rytmeguitarist og mandolinspiller, der som sangskriver ikke behøver mange akkorder for at skrue en effektiv og langtidsholdbar sang sammen.
Det var en pragtfuld koncert, præget af koncentration, nærvær og intensitet, hvor der veksledes mellem sangene fra Earles seneste album, det brilliante El Corazon, og så en række allerede klassiske Earle-kompositioner fra hans seks foregående albums.
Heftige, næsten helt Neil Young & Crazy Horse-agtige elektriske udladninger vekslede med stille ballader, ofte fremført solo af Earle selv, og træskotrampende country-sange i mellemtempo efterfulgtes af hvad der kun kan betegnes som keltisk grunge - det hele holdt sammen af Earles sympatiske scenepersonlighed.

De udstødtes stemme
Fysisk er den overvægtige og meget lidt stylede - han deler åbenbart frisør med Johnny Madsen - Earle langt fra en skønhedsåbenbaring, og et langt stykke henad vejen ligner han de skæbner, han synger om.
At en stor del af hans sympati for og indlevelsesevne i Amerikas tabere, særlinge og udstødte stammer fra personlige erfaringer, er hævet over enhver tvivl:
Som oprørsk teenager i Texas i 60'erne, som outsider-sangskriver i Nashville i 70'erne, som kontroversiel pladekunstner i 80'erne og som taber og junkie i 90'erne - siden afsoningen af et års fængsel i '94 for en narkodom har han dog været clean - har Earles karriere været præget af konfrontationer, modgang og nedture.
Inciterende fortolker
Dét, en kunstner som Steve Earle kan, ser måske ikke så imponerende ud på papiret, men er ikke desto mindre en af de sværeste dicipliner indenfor rockmusikken: Nemlig evnen til at fusionere diverse amerikanske urformer til et nutidigt og vedkommende udtryk.
Med afsæt i folk, country, rockabilly og blues - tilsat lige-ud-af-landevejen rock med overtoner af grunge samt en gælisk tone, der løber gennem hele værket - har Steve Earle formået at føre singer/songwriter-traditionen up to date, ganske uden brug af kunstige tilsætningsstoffer eller presseleflende gimmicks.
Guderne skal vide, at han ikke er verdens største sanger, men hans hæse og lettere nasale vokal passer som Hans i Grethe til hans fascinerende sange om amerikanske skæbner og personlig rådvildhed. Hvad stemmen måtte mangle i spændvidde, besidder den til gengæld i overmål af følelse og en uforlignelig indlevelsesevne.

Spartanske virkemidler
Det var tydeligt at det først og fremmest var materialet fra dette års El Corazon, der skulle afprøves - først og fremmest den frysende politiske ballade, "Christmas In Washington", om afmagtsfølelse overfor forbundsregeringen, efterfulgt af den personligt bekendende, lidt Neil Young-agtige "Here I Am", og derefter en af hans mange episke historier om amerikanske skæbner, "Taneytown".
Og man kan sige at disse tre sange udstak de territorier, som blev udforsket i løbet af et meget langt sæt, der bare blev bedre og bedre: De populistiske politiske sange, de personlige og eksistentielle og de episk fortællende.
Er El Corazon sine steder stilistisk uegal, samledes trådene i Pumpehuset torsdag aften af det velspillende The Dukes, mens Earle beviste at man sagtens kan bruge traditionen som afsæt for meningsfuld, tankevækkende, stærk og ofte gribende musik med endog meget spartanske virkemidler.
Stort på alle måder.

*Steve Earle & The Dukes, Pumpehuset, torsdag
*Steve Earle: El Corazon (Warner 9362-46789-2)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her