Læsetid: 4 min.

Venstre er bange for privatisering

7. november 1997

Selv de ultraliberale på Esbjerg-kanten har ikke meget mod på privatiseringer. Frygten fra Ri-Bus-balladen hærger helt ind i Venstres byrådsgruppe

Siden magtskiftet for fire år siden er det lykkedes Venstre-borgmester Johnny Søtrup at få udliciteret Esbjergs kommunale trappevask. Men så heller ikke mere.
Frygten fra Ri-Bus affæren sidder endnu dybt i Esbjergs borgere, og det er ikke kun venstrefløjen, der er skeptisk over for, hvad nye privatiseringer og udlicitering kan udløse på byens gader.
At den traditionelt mest liberale del af partiet Venstre, landkommunerne, synes, at tempoet er iorden, giver måske et fingerpeg om, at der er noget helt galt med den liberale profil i Danmarks femtestørste by. Samtidig bekræfter direktør i den syd-vestjyske Venstrepresse, byrådsmedlem og socialudvalgsformand Birthe Rasmussen, at borgmester Søtrup ikke er kendt i erhvervslivet for sin erhvervsvenlige politik.
I byrådet undrer de konservative sig i hvert fald over, om der kommer noget ud af de liberale toner på rådhuset.
"Man snakker meget om privatisering og udlicitering. Der sker bare ikke mere," siger byrådsmedlem og spidskandidat Flemming Hallen til Information. Han er ikke imponeret over trappevasken og bekræfter, at byens erhvervsliv har klarere meningsfæller i Venstre end Johnny Søtrup. Men Hallen ved heller ikke, hvad Venstres medlemmer tænker ude i landkommunerne omkring Esbjerg.
Det gør lokalforeningsformand i Vester Nebel, gårdejer Niels Lykke Pedersen.
"Alle blev skræmt af Ri-Bus. Du skulle have boet i Esbjerg i den periode. Folk, der var imod Ri-Bus nægtede deres børn at køre med bussen. Byen var delt op i to lejre og de sår er der stadigvæk. Den liberale profil blev kvalt under Ri-Bus. Alle de tanker man havde om at privatisere og udlicitere - de faldt bare til jorden med et brag. Man vil ikke gøre meget ud af det, det tror jeg ikke på," siger Niels Lykke Pedersen.

Tårnøj gæld
Men ellers er der tilfredshed med den nærmest socialdemokratiske linie, der har præget Venstres periode ved magten:
Byen har fået eget svømmestadion, musikhus og et istandsat kulturhus. Skolefritidsordningen har pasningsgaranti og i 1999 forventer byrådet, at også børnehaver og vuggestuer er med. Indtil videre har man fjernet knap halvdelen af ventelisten på børnepasningsområdet.
I løbet af de næste fire år vil Esbjerg have bygget ældreboliger for en halv milliard. Det kommunale personale vokser derfor naturligt - sammen med kommunens gæld. Den er på knap en milliard og i forhold til Esbjergs befolkningstal på 83.000 kan byen måle sin gældsbyrde med de allermest forgældede kommuner i Danmark, såsom København.
Samtidig tømmer investeringerne nærmest byens kassebeholdning. Det betyder, at kommunens økonomiske råderum er minimalt og det beklager i hvert fald De Konservative.
Ude på landet i Vester Nebel er Niels Lykke Pedersens medlemmer glade.
"Her i byen har vi været utroligt tilfredse med den måde de sidste fire år er gået på. Vi har fået en børnehavne og et tilskud til et sognehus. Du skal også huske, at efter 29 år med socialdemokratisk styre, kan det være svært at få vendt en forvaltning, der måske også har vænnet sig til at tænke på en bestemt måde," siger han.

Lover bod og bedring
At der skal strammes op på profilen har man dog bemærket i Venstres byrådsgruppe. Socialudvalgsformand Birthe Rasmussen fortæller, at kommunen netop nu er i gang med at tilrettelægge en undersøgelse, der skal analysere det stigende forbrug af personale på ældreområdet. Hun mener, at de ansatte løber stærkt nok, men ikke nødvendigvis efter de rigtige opgaver. Derfor skal et konsulentfirma evaluere forbruget, og når resultatet kommer i juni næste år, vil tanken måske falde på udlicitering
"I de første halvandet år af vores periode gik tiden faktisk med Ri-Bus. Når der er mere eller mindre slagsmål på gaden ville det jo være tåbeligt at sætte nye skibe i vandet. Derfor måtte vi vente på en sikker suces, og den kom med trappevasken," siger Birthe Rasmussen.
Socialudvalgsformanden forestiller sig, at dele af den personlige ældrepleje kan lægges ud til private, ligesom hun håber, at vejområdet og dele af den kommuenes tekniske adfdelinger kommer med.
Det vil de konservative i Esbjerg se, før de tror det, siger spidskandidat Flemming Hallen. Han er heller ikke glad for gælden og den spændte kassebeholdning. Esbjerg har ikke sin økonomiske frihed, mener Hallen.
Men Birthe Rasmussen er ikke urolig for at blive sat uinder administration.
Esbjergs gæld er ganske voldsom. Er det liberal politik?
"Nej! Det skal vi også gøre væsentligt mere ved i næste periode. Men kommunens skattefinancierede gæld er for nedadgående. De fleste penge er jo brugt på ældreboliger, der får tilskud fra staten og vi får jo også noget for pengene. Hvad angår kassebeholdningen har vi sikret os, at der ikke bliver problemer med den kontante beholdning."
Med den politik Venstre har ført de sidste fire år, har I så ikke nærmest stjålet socialdemokraternes politik?
"De kunne jo bare selv have gennemført de ting! Erhvervsvenlig politik er jo også, at arbejdskraften kan få passet børn. God erhvervspolitik er da også at lette afgifter, som socialdemokraterne ville have sat op," siger Birthe Rasmussen. Hun bekræfter dog forlydender i byens erhvervsliv om, at Søtrup stadig skal øve sig på det liberale.
"Det kan godt være at Søtrup kunne have en mere erhvervsvenlig profil, men jeg tror han kan lære det. Og så er vi jo nogle, der puster ham lidt i nakken."
Det var i går ikke muligt at træffe Johnny Søtrup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her