Læsetid: 1 min.

Venstre tabte til højre

19. november 1997

Ved første valg i ti år er Venstre stagneret. Venstres fremgang lander hos Dansk Folkeparti, der kommer ind overalt i de større byer. De fleste kommuner kom gennem valget uden omvæltninger

Valget er det første valg i mere end ti år, hvor Venstre ikke buldrer frem. Til gengæld er højrebølgen rykket længere til højre. Pia Kjærsgaards tropper kommer ind overalt i byerne, og synes sikker på borgmesterpost i København.
I Århus har den suveræne bykonge gennem mere end et årti, Thorkild Simonsen, forladt sin post. Socialdemokraterne taber et enkelt eller to mandater, men ser ud til at beholde borgmesterkæden.
I København har en meget aktiv borgerlig fløj kampagneret for et systemskifte efter næsten hundrede års socialdemokratisk styre. Socialdemokraterne står formentlig stadig med overborgmesterposten, selvom bystyret er rykket en anelse mod højre.
I Odense står socialdemokraterne formentlig også med borgmesterkæden.
Landstendensen er dermed klar. Venstres massive fremgang ved alle valg igennem ti år er stagneret. Socialdemokraterne holder trods en lille tilbagegang skruen i vandet, og beholder de vigtigste byer.
SF står til en generel tilbagegang, der opvejes af Enhedslistens fremgang.
Fremskridtspartiet bliver udraderet, samtidig med at Dansk Folkeparti får mandater i de større byer.
I København ser det ud til at Pia Kjærsgaards trofaste væbner, Peter Skaarup, får samlet stemmer til de syv mandater, der udløser en borgmesterpost.

Systemskifte i Herning
I Herning har Venstre-løven Helge Sander fået et godt valg efter at den tidligere bykonge, Hilmar Sølund fra Socialdemokraterne, ikke stillede op. Samtidig har den tidligere SF'er, nu radikale, Johannes Poulsen, fået et meget fint valg. Men Herning er den eneste af de lidt større byer der står for at få en borgmester af en ny partifarve efter gårsdagens kommunalvalg.
Dansk Folkeparti er det eneste parti, der over en kam går fremad:
"Det er kun en begyndelse. Nu vil vi bare gerne have et folketingsvalg, sagde Pia Kjærsgaard til TV-Avisen.

(1. udgave af avisen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her