Læsetid: 2 min.

Verden i Vega

3. november 1997

Højt afrikansk kaliber på festival

NY MUSIK
"Kodeordet er respekt. Vi skal respektere andre mennesker - uden hensyn til tro, oprindelse og hudfarve."
Ordene kommer fra Jabu Khanyile, forsanger i det sydafrikanske band Bayete, som fredag stod øverst på plakaten da, Foreningen for Verdensmusik i Danmark fejrede sine første fem år som paraply for verdensmusikmiljøet i Danmark. Kanyile's budskab er universelt og rammende for den røde tråd i verdensmusikken: et musikalsk møde på tværs af grænser og kulturforskelle. Festen blev afviklet som et ballroom arrangement i VEGA elegant fordelt over to dage og med direkte radio-transmission fredag aften på P3. Fødselsdagsprogrammet satte fokus på de to kontinenter, der er mest fremtrædende, når der skal festes og danses til verdensmusik her til lands: Afrika og Latinamerika. Og danset blev der.
Lørdag var der dømt sovs med salsatek, dansk-svenske Cubob og det tysk-baserede band Son Bakan - aftenens hovednavn, der kom som erstatning for Manolito y Su Trabuco, som måtte melde afbud på grund af sygdom.
Også Informations udsendte måtte melde pas lørdag. Hun har det med salsa som med Zaïre-musik: tyk brun sovs med æggende hoftebevægelser i endeløse baner! Et lydtapet uden større variation i lighed med amerikansk R&B og mainstream pop.

Afrikansk guf
Næh, så er der meget mere format over sydafrikansk township funk, soweso og traditionelle kwazulu-rytmer, som foreningens pressemeddelelse lokkede med fredag. Ikke mindst når det leveres af det sydafrikanske band Bayete - et navn vi vil komme til at høre mere til på vore breddegrader, håber jeg.
Koncerten var et markant vendepunkt fredag efter en noget tam start med dansk-baserede Tchando fra Guinea-Bissau og det tanzanianske orkester Tatunana, som efterhånden fik sat lidt liv i kludene. Men det fik Jabu Khanyile og Bayete hurtigt vendt op og ned på. Musikken blev lige fra starten leveret med en varme og spilleglæde, som gik lige ind hos publikum. Jabu Khanyile etablerede hurtigt en god og tæt kontakt til et meget begejstret publikum.
Musikken var af særdeles høj kaliber og som Khanyiles budskab om gensidig respekt: universel. Basis er klart sydafrikansk - gyngende, varm og velspillet. Men musikken er tilført et diskret vestafrikansk krydderi, der giver lidt mere bredde og variation uden af det af den grund bliver til en ubestemmelig sammenkogt ret.
Jabu Khanyile selv er zulu, men bærer på scenen et massai-smykke i et pandebånd af perler: det er et symbol på at han kommer fra Afrika, fortæller han mig efter koncerten. Det er hans måde at viderebringe et budskab om styrken ved et forenet Afrika. Trods store kulturelle og etniske forskelle er der en stærk samhørighedsfølelse på tværs af det afrikanske kontinent, som vi ikke møder i samme grad i andre dele af verden. Det var der også i Vega fredag aften mellem Bayete og publikum.

*Bayete & Jabu Khanyile og Son Bakan med flere i Vega.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her