Læsetid: 3 min.

Vesten har millioner af analfabeter

12. november 1997

Ny OECD-undersøgelse afslører, at 40-50 procent af befolkningen i 12 vestlige lande
har meget store læseproblemer

Over halvdelen af den britiske, den irske og den polske og den amerikanske befolkning i alderen 16-65 år kan ikke eller har svært ved læse og forstå, hvad der står på medicinflasken, på togkøreplanen, i aviserne og i jobannoncerne.
Deres sprog og talforståelse er så underudviklet, at de har alvorlige problemer med at klare nutidens komplekse og omskiftelige krav i økonomi og politik - og de har en stor risiko for at blive stødt ud af arbejdsmarkedet, hvor kravene om viden og færdigheder konstant øges.
En ny rapport fra de vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, der ventes offentliggjort den 28. november, vil rumme opsigtsvækkende konklusioner om, hvordan et bredt samfundslag - i nogle lande 40-50 procent af befolkningen - har svært ved at forstå, læse og håndtere selv simple informationer i hverdagen.
De ringe og utilstrækkelige færdigheder kan have dybe sociale og økonomiske konsekvenser for den enkelte, deres familie og for det omkringliggende samfund, konstaterer OECD, der netop har holdt en international konference i Vancouver og Seattle om, hvad der kan gøres for at afhjælpe den dybe videns- og færdighedskløft.

Stor polarisering
De nye undersøgelser viser, at der er en stærk polarisering i lande som Canada, New Zealand, Storbritannien og USA.
I disse lande er der 40-50 procent 'funktionelle analfabeter' i bunden - det vil sige niveau ét og to, hvor basale informationer, tekster og tal ikke kan læses og forståes - og i toppen har man en stærk elite på 20-30 procent med gode læse- og skrive færdigheder og en veludviklet talforståelse (niveau fire og fem).
De angelsaksiske lande har omkring 30 procent i den bløde mellemgruppe (niveau tre) med de nødvendige minimumsfærdigheder, men heller ikke mere.
I Storbritannien er man alarmeret over, at store grupper ikke er besiddelse af de mest elementære færdigheder. Én ud af fem arbejdsløse har f.eks. svært ved at sætte navn på et fotografi af den amerikanske præsident Bill Clinton.
I Australien, Belgien, Holland, Polen, Tyskland, Schweiz og Sverige er der ikke en så stor polarisering som i de angelsaksiske lande, men til gengæld er der mange borgere, som hører til i den bløde mellemgrsuppe - omkring 40-45 procent.
Sverige ligger i toppen med relativt flere borgere i elitegruppen på niveau 4-5 og færre borgere i bundgrupperne.

Værst for de ældste
OECD-undersøgelserne viser, at de unge generelt klarer sig en smule bedre end de ældre borgere, og der er en tendens til, at kvinder har en bedre forståelse af avisartikler, romaner og poesi, mens mænd generelt har lettere ved at forstå og behandle hverdagens mange tal.
Det er ikke folks formelle uddannelsesniveau, som måles, men de færdigheder som bruges til dagligt. Der er højtuddannede, som har ringe færdigheder og folk med syv års skolegang, som har holdt læsningen og hjernen ved lige.
En øget læringsindsats fra børnehaven via grundskolen til gymnasier og videregående uddannelser er ikke nogen garanti for, at videnskløften mindskes.
Canada er ét af de lande, som mest konsekvent har forsøgt at gøre noget ved problemet, men trods intensive nationale læsekampagner i de sidste 10 år er der fortsat omkring 20 procent af canadierne, som ikke kan læse og forstå basale avisartikler og køreplaner.
OECD har tidligere skønnet, at der er op imod ni millioner analfabeter, som hverken kan læse og skrive i Vesteuropa, men de nye undersøgelser dokumenterer, at der er mange flere borgere, som har alvorlige problemer med at klare sig i hverdagen og klare kravene på arbejdsmarkedet.
Danmark har endnu ikke lavet en national undersøgelse og foretaget de nødvendige 3.000 personinterviews. Men det vil ske i løbet af foråret 1998. Det er er planen, at Danmark, Norge og Finland skal med i den næste års store OECD International Adult Literacy Survey, der offentliggøres i december 1998.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her