Læsetid: 2 min.

Winnie risikerer ny retssag

28. november 1997

Winnie Mandela søger ikke om amnesti, derfor risikerer hun, at de mange anklager vil fremtvinge ny retssag

JOHANNESBURG
Under de sydafrikanske Sandheds- og Forsoningskommissions afhøring af vidner i sagen mod Winnie Madikizela-Mandela i denne uge er det spørgsmål opstået, om de mange anklager mod hende vil fremtvinge en ny retssag.
Da Sandhedskommissionen blev nedsat i december 1995, blev det besluttet, at alle, der søger amnesti, vil være beskyttet mod retsforfølgelse, hvis de sandfærdigt fortæller om deres misgerninger og viser anger.
Mange har valgt at udtale sig på dette grundlag, og ingen er blevet retsforfulgt, selv om nogle har redegjort detaljeret for meddelagtighed i grusomme handlinger.
Men Winnie Madikizela-Mandela søger ikke om amnesti, og derfor løber hun en reel risiko for igen at blive konfronteret med retssystemet.
I 1991 blev præsident Nelson Mandelas tidligere hustru kendt skyldig i kidnapning og meddelagtighed i overfald på den 14-årige Stompie Seipei, der blev fundet myrdet på en mark, efter at han var blevet beskyldt for at være politispion.
Jerry Richardson, der var leder af Madikizela-Mandelas berygtede bande af bodyguard, kendt som Mandela United Football Club, blev kendt skyldig i mord og fik en lang fængselsstraf.
Det springende punkt er, om denne uges vidneudsagn om "fodboldklubbens" aktiviteter kan bruges mod Madikizela-Mandela i en retssal.
Den officielle holdning er, at de ikke kan, men at oplysninger om kriminel virksomhed kan bruges som udgangspunkt for en ny politiefterforskning. I det tilfælde vil vidnerne blive nødt til at gentage deres udsagn for retten - og det bliver svært at få dem til på baggrund af den intimidering, der ofte tages i anvendelse over for folk, der vover at stå op mod Winnie Madikizela-Mandela.
Den tidligere "nationens moder", som har lyttet til vidnernes beretning med udtryksløst ansigt, skal selv afhøres i dag, og det ventes, at hun her vil afvise det meste af det, der er blevet sagt.
Det er ikke sandsynligt, at hun på ny vil blive tiltalt i sagen om Stompie Seipei, men politiet vil nok interessere sig for en halv snes andre tilfælde, hvor folk er døde eller forsvundet efter at have krydset hendes vej under klubbens terrorregimente i 1980'erne.

Loyale tilhængere
Hendes bedste forsvar mod en ny retssal - hendes hær af loyale tilhængere i de sorte townships og hendes forbindelser til magtfulde medlemmer af African National Congress (ANC), deriblandt præsident Mandela - synes at ligge i ruiner.
Hendes uprovokerede angreb på ANC's ledelse i en lokal avis i sidste uge - som gav anledning til et lige så heftigt modangreb - har effektivt forhindret hende i at blive valgt til næstformand for partiet, sådan som hun ellers havde stilet efter.
Tidligere har hun formået at bruge disse kræfter til at afværge enhver trussel.
Selv dommen i Stompie Seipei-sagen var et resultat af, at politiet ikke ønskede at skade ANC, som på det tidspunkt stod midt i vanskelige forhandlinger om et magtskifte i Sydafrika.
Hendes bedste chance for at undgå yderligere retsforfølgelse er at så tvivl om de mere end 40 vidners troværdighed.
Nogle af dem har afgivet modstridende forklaringer - et tegn på, at det kan blive svært for Sandhedskommissionen at nå frem til en bedre forståelse af, hvad der virkelig skete for mere end ti år siden.

Michael Wang er freelance-journalist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her