Læsetid: 2 min.

Ærkebiskop uønsket i fyrstedømme

20. december 1997

Udnævnelse af ærkebiskop i Liechtenstein har udviklet sig til statspolitisk strid

Zürich
Siden paven i 1986 udnævnte Wolfgang Haas fra fyrstendømmet Liechtenstein til biskop i den schweiziske by, Chur, har der været uro i den katolske kirke i Schweiz. Et flertal af præsterne og befolkningen i bispedømmet ville ikke have Haas. Flere af kirker ne tilbageholdt kirkeskatten. Til sidst rejste både de andre biskopper og repræsentanter for den schweiziske regering til Rom og bad paven om at sende Haas andetsteds hen.
Det har paven nu gjort. Nemlig til Liechtenstein. Og for at det ikke skal ligne en degradering af den pavetro Wolfgang Haas, har han udnævnt ham til ærkebiskop af Liechtenstein!
Men det vakte til overraskelse for vatikanet ikke begejstring i fyrstendømmet, der normalt betragtes som det mest pavetro rige i Europa.
Et flertal af præsterne bad paven om at beholde Haas, men i løbet af en uge samledes der 8.500 underskrifter - mere end en tredjedel af alle katolikker - på et krav om, at Liechtenstein skal forblive en del af bispedømmet Chur. Man vil ikke være til grin for hele Europa, lød begrundelsen. Et enigt parlament har tilsluttet sig denne holdning.
Regeringen vil derfor også undlade at komme til indsættelsen af den nye ærkebiskop i Vaduz på søndag.
Til stede kommer derimod fyrst Hans Adam II. Han er en god ven af både paven og af Wolfgang Haas. Det giver affæren statspolitisk karakter.
Man er i fyrstendømmet overbevist om, at det er fyrstehuset, der har trukket i trådene. Liechtensteins ambassadør ved Vatikanet er prins Nikolaus, en bror til fyrsten.
Nikolaus har ved tidligere lejligheder gjort forsøg på at gøre Liechtenstein til en højborg for pavetro, konservative kræfter. Til det formål blev Det Internationale Akademi for Filosofi i 1986 grundlagt i Schaan.
Formand for akademiet, der også har nære forbindelser til den pavetro eliteorden, Opus Dei, er prins Nikolaus.
Regeringschef Mario Frick sagde i parlamentet, at fyrsten havde lovet ham at standse udnævnelsen af Haas til ærkebiskop, men i stedet havde bedt paven om at gennemføre indsættelsen så hurtigt som muligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her