Læsetid: 3 min.

Avesta og Hellas

17. december 1997

To nye bøger i serien om Verdensreligionernes Hovedværker

NYE BØGER
Det vakte ikke den store bevågenhed, da de først to bind i serien om Verdensreligionernes Hovedværker udkom for to måneder siden. Det var egentlig synd, for serien fortjener megen opmærksomhed, ikke mindst da den hidtil er kommet så flot fra start. I femten bind vil man over de næste par år udgive de vigtigste værker fra verdensreligionernes litteratur. Og efter de to første bind med mesopotamiske tekster og tekster fra Koranen er turen nu kommet til den gamle iranske religions hellige skrifter, Avesta-skrifterne, samt et udvalg af tekster til græsk religion.
Avesta er navnet på den samling af hellige tekster, som anvendes ved gudstjenesten i de religionssamfund, som bekender sig til profeten Zarathustras lære. Zarathustra virkede i det østlige Iran på et eller andet tidspunkt mellem år 1400 og 600 f. Kr. Selv om Zarathustrismen i dag kun har ganske få tilhængere (før Islam var den statsreligion i Iran), har dens dualistiske lære øvet indflydelse på både jødedom og kristendom.
Kaj Barr, daværende professor i Iransk, udgav i 1954 en berømmet oversættelse af skrifterne med en udførlig indledning. Denne udgave ligger til grund for den nuværende, som varetages af vor tids førende ekspert på området Jes Asmussen, Barr's efterfølger.
Jes Asmussen har sørget for en gennemgribende opdatering af Barr's udgave, så også de nyeste forskningsresultater er med, lige som enkelte af teksterne er oversat af Asmussen. Omhyggelige noter og et større afsnit med forklaringer af avestiske ord og begreber afslutter bogen, som giver et indblik i det gamle Irans før-islamiske religiøse verden. Teksterne er ikke alle lige let tilgængelige, og der skal arbejdes med bogen, for at den giver udbytte. Men dén, der gider gøre sig ulejligheden, får takket være den omhyggelige bearbejdning et godt indblik i Avesta-teksterne.
Næppe mange er i øvrigt klar over, at Det Kongelige Bibliotek besidder den største og mest betydningsfulde samling af Avesta-håndskrifter, som findes. Næppe mange, nej, for i sin af markedsmekanismerne regulerede "visdom" har Københavns Universitet besluttet at nedlægge det pågældende professorat. Med denne nedlæggelse forsvinder den viden, som hidtil har været knyttet til Københavns Universitet om de skrifter på dansk grund, der har international opmærksomhed på området. Og begrundelsen er ene og alene den, at der ikke er tilstrækkelig mange studerende på instituttet! Der skal nok være nogen, som om nogle år opdager, hvor tumpet en sådan administrationspolitik er, men så vil det være for sent, med mindre nogen i ministerium eller Folketing reagerer på denne rent ud skandaløse nedlæggelse.

Delfi, Eleusis, m.m.
Den anden udgivelse i serien er en samling af tekster fra det gamle Grækenland. Dengang hang det klassiske Hellas sammen i en lang række bystater, som havde deres egne lokale fester og myter. Der var ikke noget samlende religiøst skrift for bystaternes religion, men en mængde forskellige udpluk giver et billede af den religiøse forestillingsverden på de kanter i tiden mellem Homer og Alexander den Store (ca. 8. årh.- 4. årh f. Kr.). Vagn Duekilde har samlet tekster fra ikke mindre end godt 60 forskellige forfattere og tekstsamlinger, såvel samtidige som fra århundrederne efter. Når der skal være plads til så mange citater, bliver selv samme ofte trukket så meget ud af deres sammenhæng, at det kan virke abrupt. Det er udgiverens valg at medtage mange citater, og det må bero på smag og behag, om valget er rigtigt, eller om man hellere skulle have medtaget færre tekster i længere passager. Det kan godt virke lidt forvirrende, men det hjælper, at teksterne er kædet sammen i temaer, som sikkert dækker tidens religiøse univers. Og der er både tekster af og om Hesiod, Homer, Orfeus, oraklet i Delfi eller mysterierne i Eleusis. Suppleret med kort og noter giver de en fin mulighed for at gå på opdagelse i en verden, som så meget af vores egen kultur hviler på, men som de færreste vel ved noget særligt om.

*Avesta. Den gamle iranske religions hellige skrifter. Udgivet af Kaj Barr og Jes Asmussen. 255 s. 268 kr. indb. Spektrum

*Hellas i klassisk tid. Tekster til græsk religion. Udgivet af Vagn Duekilde. 272 s. 268 kr. indb. Spektrum.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her