Læsetid: 2 min.

Babymad forringes trods dansk modstand

12. december 1997

Danmark afviser EU's forslag om at tilsætte vitaminer. Men en særprocedure gør, at EU kan vedtage det alligevel

Folketinget vil efter alt at dømme støtte regeringens ønske om at stemme nej til EU-forslaget om at forringe indholdet i babymad. EU vil tillade langt højere mængder af vitaminier og mineraler, end børn ifølge forskere har godt af.
"Jeg synes ikke forslaget ser godt ud. Min indstilling er negativ," siger formanden for Folketingets Europa-udvalg, socialdemokraten Ove Fich.
Forslaget, der skal behandles i én af EU's videnskabelige komiteer i næste uge, fastsætter en maximumsgrænse, som bryder med FNs standarder for fødevarer, det såkaldte Codex Alimentarius.
En standard som Danmark ellers følger.
"Det er et brud med den hidtidige praksis i Danmark, hvor man kun kan tilsætte ekstra stoffer til mad, hvis det sker ud fra en ernæringsmæssig begrundelse," siger SF's madpolitiske ordfører Jørn Jespersen.
Dertil kommer ifølge Enhedslistens Keld Albrechtsen det problem, at babyer kan få en sundhedsskadelig overdosis af vitaminer, hvis de får for meget af bestemte vitaminer gennem deres mad. En vurdering, som flere eksperter deler.
Også Fremskridtspartiets Anette Just, Venstres Charlotte Antonsen og Elisabeth Arnold (R) tager over for Information afstand fra forslaget.
Alt tyder imidlertid på, at den meget brede politiske opbakning til et dansk nej ikke får den store betydning. Der er forsvindende få chancer for, at forslaget kan blive forkastet, når det først kommer til behandling i EU. Forklaringen er, at forslaget er fremsat efter en såkaldt kommissionsprocedure, der har nummer 3A.

EU-tvang
Hvis ikke EU's stående levnedsmiddelkomité i næste uge vedtager forslaget med kvalificeret flertal, så skal det forelægges til en politisk forhandling i EU's ministerråd.
Og så opstår problemet for det danske nej. 3A-proceduren siger, at forslaget kun kan forkastes i ministerrådet, hvis alle de femten ministre fra EU-landene er enige om en afvisning. Det er de femten efter Informations oplysninger ikke.
Derfor kan forslaget næsten ikke undgå at blive vedtaget, selv om et stort antal lande ikke ønsker at gennemføre det.
Regeringen har på den baggrund forsøgt at flytte dette og andre forslag fra EU-Kommissionen fra procedure 3A til den mere lempelige procedure 3B, hvor der er reelle chancer for, at den politiske behandling i ministerrådet kan føre til ændringer af de behandlede sager.
Hvis forslaget ender med at blive vedtaget er Danmark tvunget til at tillade såvel import som produktion af babymad med tilsatte vitaminier og mineraler. Men mindre branchen kan overtales til at indgå en frivillig aftale om det modsatte. Og det kan den næppe, efter som ekstra vitaminer og mineraler er gode salgsargumenter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her