Læsetid: 4 min.

Baskere rystede, men fattede

3. december 1997

Selv om 23 ledere af det baskiske parti Herri Batasuna har fået syv års fængsel, er andre klar til at tage over, siger partimedlem

Selv om den samlede partiledelse skal ind og ruske tremmer, er det baskiske parti Herri Batasuna fattet - omend rystet - oven på mandagens chokdom i Spaniens højesteret.
"Selvfølgelig er det hårdt at have sine ledere i fængsel, men vi har intet problem i at udskifte dem. Vi har en alternativ ledelse klar. Hvis de spanske myndigheder tror, det er et problem, tager de fejl," siger Sabino del Bado, medlem af partiets internationale afdeling, til Information i forbindelse med dommen.
23 ledere af partiet er hver blevet idømt syv års fængsel for at "samarbejde med ETA" ved at have vist en video med hætteklædte medlemmer af guerillagruppen under valgkampen i Spanien sidste år. Herri Batasuna-folkene siger selv, at de blot brugte deres tv-tid til at vise et fredsforslag fra ETA.
Den hårde dom har rystet Herri Batasuna, der har advaret om "seriøse, direkte konsekvenser" og opfordret til generalstrejke i Baskerlandet den 15. december. Samtidig er sikkerhedsstyrkerne i alarmberedskab, fordi man frygter gengældelse fra ETA.
Sabino del Bado betegner dommen som politisk.
"Hele retssagen har været politisk motiveret. Man kan bare se på, hvordan anklagen blev ændret under retssagen. Først ville man bevise, at vi var en del af ETA. Til sidst var det, at vi havde givet ordet til ETA. At vi dømmes for at offentliggøre et fredsforslag, er et brud på ytringsfriheden," siger Sabino del Bado.
Han mener, at dommen mindsker chancerne for en poltisk løsning på spørgsmålet om Baskerlandets fremtid.
"Flere og flere baskere vil indtage den holdning, at der ikke er nogen politisk udvej på det baskiske ønske om selvstændighed," siger Sabino del Bado.
Han ser dommen som del af en overordnet strategi fra det regerende konservative parti Partido Popular (PP) om at isolere Herri Batasuna helt.

I modvind
Det baskiske parti, som ved sidste regionalvalg i Baskerlandet fik 15 procent af stemmerne, er faldet drastisk i popularitet oven på ETA-likvideringen af den 29-årige lokalpolitiker Miguel Angel Blanco (PP) i sommer. Herri Batasuna tog ikke afstand fra mordet, og det fik andre baskiske partier til at afbryde alt samarbejde med partiet. Mordet fik også millioner af spaniere til at gå på gaden i protest mod ETA. Også i Baskerlandet var protesterne store, også mod Herri Batasuna.
"Mordet på Miguel Angel Blanco bruges som undskyldning for at isolere os. Den spanske stat forsøger at finde legitimitet blandt folket for en hård linje, der skal knuse os. Men de opnår kun den støtte i befolkningen uden for Baskerlandet," lyder det fra Sabino del Bado.
- Men de øvrige baskiske partier, Partido Nacionalista Vasco (PNV) og Eusko Alkartasuna (EA), tager jo også afstand fra jer?
"De tror måske, at de kan få stemmer på kort sigt ved at lægge os på is. Men inden for de to partier er der også splittelse. Mange medlemmer ser, at det kun på længere sigt kan øge PP's magt," siger Sabino del Bado.
Partiledere fra netop PNV, der er det største baskiske nationalistparti, og EA har da også udtrykt chok over dommens hårdhed.
"Det afgørende for os er, at de krav, vi stiller, ikke kun er vores krav. Det er krav, som bliver mere og mere udbredte i den baskiske befolkning," fastholder han på trods af sommerens protester.

Før og efter PP
Herri Batasuna ser ikke mordet på Miguel Angel Blanco som den afgørende faktor, der - midlertidigt - har vendt stemningen mod partiet.
"Det er ikke et spørgsmål om før og efter Miguel Angel Blanco. Det er et spørgsmål om før og efter PP," siger del Bado med henvisning til den konservative valgsejr i 1996 under ledelse af ministerpræsident José Maria Aznar.
Siden er presset overfor baskiske krav om øget selvbestemmelse steget kraftigt, mener Herri Batasuna-medlemmet.
"Men det vil ikke lykkes for dem. Vores politiske linje vil fortsætte," siger Sabino del Bado.
- Inkluderer det støtte til ETA?
"Vi støtter ikke væbnet kamp, for vi ønsker ikke at gå med på den spanske stats idé om, at terrorisme er det eneste problem i forhold til Baskerlandet," siger del Bado.
"Det er en politisk konflikt med politiske konsekvenser, som bør løses politisk. Ligesom i Nordirland."
- I er blevet sammenlignet med Sinn Fein, Den Irske Republikanske Hærs (IRA) politiske arm, i Nordirland. Hvor tæt er jeres forbindelse med ETA?
"Vi koordinerer ingenting med ETA. Vi har samme mål som ETA, men vi arbejder politisk som en bred bevægelse. ETA er en konsekvens af den spanske stats holdning til det baskiske spørgsmål," siger del Bado.
"Det er dog klart, at vores medlemmer og deres støtter udspringer af det samme ønske om selvstændighed. Og der vil altid være folk, som siger, at der ikke er mulighed for en politisk løsning, og som ønsker at fortsætte med væbnet kamp."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her