Læsetid: 2 min.

Belgien stiller skarpt på Rwanda-fejl

6. december 1997

En senatskommission offentliggør i dag en 1.000 sider lang rapport om, hvem der ignorerede advarsler om det forestående folkemord i Rwanda i 1994

Hvor meget vidste den belgiske regering i de første måneder af 1994 om det forestående folkemord i Rwanda, og hvem forsømte at gøre noget?
Hvor meget var FN-sekretariatet i New York blevet advaret, og hvorfor blev Sikkerhedsrådet ikke informeret?
I dag kommer nogle af svarene på disse spørgsmål om begivenhederne i månederne op til folkemordet, hvor 800.000 rwandiske mænd, kvinder og børn blev skudt, hakket eller banket til døde.
Det sker, når en særlig belgisk senatskommission i eftermiddag offentliggør en 1.000 sider lang rapport om advarslerne fra Rwanda.
Spørgsmålene har trængt sig på i over et år, efter at Information som den første avis kunne dokumentere, at en telefax den 11. januar 1994 med vigtige advarsler fra Rwanda om, at folkemordet var under opsejling, aldrig blev givet videre til FN's Sikkerhedsråd. Sikkerhedsrådet er den myndighed, som skal beslutte om verdenssamfundet skal gribe ind.
Siden Information rejste spørgsmålet har også flere amerikanske og canadiske medier stillet spørgsmålet om, hvem der besluttede at faxen fra FN's øverstkommanderende i Rwanda, den canadiske generalmajor Romeo Dallaire, ikke skulle gives videre til Sikkerhedsrådet.
Hidtil har FN's generalsekretær Kofi Annan, der på det tidspunkt var leder af FN's fredsbevarende operationer, nægtet at svare. Han har også afvist at lade FN-folk vidne for den belgiske kommission.
Dette har vanskeliggjort kommissionens arbejde med at kortlægge, hvad der foregik i sekretariatet i New York. Men også den belgiske kommission har hæftet sig ved advarslerne fra Romeo Dallaire.
Den belgiske undersøgelse er foranlediget af, at ti belgiske FN-soldater blev dræbt i folkemordets første dage. Drabene rystede nationen, som krævede svar på, om det kunne have været undgået.
Rapporten er ventet med spænding i Belgien, idet både den tidligere udenrigsminister Willy Claes' og nuværende ministerpræsident Jean-Luc Dahaenes rolle kan komme i fokus.
Begge politikere reagerede allerede i januar skarpt på en foreløbig rapport fra det belgiske senat. De fremhævede, at også den belgiske regering havde prøvet at få FN i tale, men at sekretariatet ikke gjorde noget. Ifølge Claes og Dahaene skal de ansvarlige for den manglende handling for at forhindre folkemordet findes i FN-sekretariatet i New York.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her