Læsetid: 2 min.

Belgiens regering står til ballade

10. december 1997

Rwanda-rapporten fra den særlige senatskommission er skarp i sin kritik af den belgiske regering. Den kunne have gjort mere for at forhindre folkemordet

Der er lagt op til storm mod ministerpræsident Jean-Luc Dahaene i det belgiske parlament den 17. december, når de folkevalgte skal diskutere den Rwanda-rapport, som en særlig senatskommission netop har offentliggjort.
Rapporten konkluderer, at det belgiske regering kunne have gjort meget mere for at forhindre folkemordet i Rwanda. Og dermed at ti belgiske FN-soldater og 800.000 rwandere blev dræbt.
Den kritiserer især tidligere udenrigsminister Willy Claes og eks-forsvarsminister Leo Delcroix for at have gjort "utilstrækkeligt" for at komme folkemordet i forkøbet. Men også ministerpræsident Jean-Luc Dahaenes håndtering af krisen i den tidligere belgiske koloni kritiseres.
"Dette er en meget skarp rapport. De mennesker, som bliver identificeret i rapporten må drage passende konklusioner," sagde kommissionenmedlemmet, senator Alain Destexhe, til belgisk tv ved offentliggørelsen.
Flere medlemmer af kommissionen mener ifølge nyhedsbureauerne, at ministerpræsident Dahaene bør tage det fulde ansvar og gå af, eftersom hverken Claes eller Delcroix er ministre længere.

Dårlig indsats
En stor del af kritikken i rapporten går på, at det belgiske parlament ikke var informeret tilstrækkeligt om den militære situation i Rwanda og om det mandat, som UNAMIR blev udstyret med, da belgien sendte sine FN-soldater afsted den 19. november 1993.
Men den fokuserer også på, at den belgiske regering "ikke har udnyttet Belgiens position" i forhandlingerne for at undgå et svækkelse af mandatet.
Rapporten erkender dog, at regeringen forsøgte at få FN's daværende generalsekretær Boutros Boutros-Ghali i tale, og at udenrigsminister Claes forsøgte at få UNAMIR's mandat udvidet og forstærket. Efter de belgiske soldater var kommet til Rwanda, og før folkemordet gik i gang.
"Alligevel vurderer kommissionen, at udenrigsministerens indsats var utilstrækkelig," skriver kommissionen.

Anti-belgisk stemning?
I den 1000 sider lange rapport fremhæver kommissionen, at der herskede en anti-belgisk stemning i landet, både før og efter de belgiske soldater ankom. Imidlertid har både Claes og Dahaene fastholdt at det ikke var tilfældet under deres vidneforklaring for kommissionen.
Af andre kritikpunkter er, at det belgiske militærs udstyr var utilstrækkeligt.
Kommissionsmedlemmet Alain Destexhe var selv i Rwanda, da folkemordet gik igang. På det tidspunkt var han udsendt for organisationen Læger Uden Grænser. Han har siden skrevet to bøger om emnet, blandt andet 'Qui a tué nos paras?' (hvem dræbte vore soldater?). Siden er han gået ind i politik, hvor han nu sidder i senatet for det liberale parti.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu