Læsetid: 3 min.

Blair gør Adams stueren

12. december 1997

Trods intense unionist-protester inviterede premierminister Tony Blair i går Sinn Fein-lederen, Gerry Adams, inden for i Downing Street 10

LONDON
To gange har IRA forsøgt at sprænge den britiske premierminister i luften. I går holdt IRA's politiske fløj Sinn Fein møde med den nuværende - Tony Blair - i hjertet af fjendeland, Downing Street nummer 10 i London.
Bagefter betegnede Gerry Adams, lederen af Sinn Fein, mødet som "godt" og "på mange måder et historisk øjeblik."
Mødet var et led i de forhandlinger, som foregår i øjeblikket, for at skabe fred mellem Nordirlands protestantiske, pro-britiske flertal og det katolske mindretal, som vil have briterne smidt ud af Nordirland, så det kan forenes med resten af Irland.
Tony Blair har ganske vist mødtes med Gerry Adams en gang før - i Belfast - men det var første gang, et møde mellem de to fandt sted i London.

Betændt stemning
Kræfter, som synes, at Nordirland forsat skal høre til Storbritannien, har kraftigt kritiseret Tony Blair for at invitere folk indenfor, som anses for at have en fortid som terrorister i det ulovlige IRA.
Og stemningen op til det historiske møde blev ekstra betændt, da et morddømt IRA-medlem undslap fra Maze fængslet i Nordirland, og Gerry Adams offentligt ønskede ham held og lykke.
Så demonstranter hilste Gerry Adams og de andre republikanere med vajende Union Jack flag for at hylde britisk enhed, mens andre aktivister bar rundt på det irske flag for at vise deres støtte til det republikanske ønske om et forenet Irland.
Men Tony Blair har sagt, at så længe Sinn Fein er med i fredsforhandlingerne, bliver partiet behandlet på samme måde som de andre deltagere. Så døren til Downing Street blev åbnet, og den republikanske delegation budt indenfor.
Der var stor symbolik forbundet med mødet. For en irsk, republikansk leder har ikke sat sine ben hos den britiske premierminister siden 1921.
Dengang skrev Michael Collins under på den aftale, som delte Irland i den uafhængige Irske Republik og det Nordirland, som skulle fortsætte med at være britisk.
Den aftale førte til borgerkrig i Irland, som filmen Michael Collins beskriver det. Inden et år efter besøget i Downing Street var Michael Collins død. Skudt af den rivaliserende fløj, som syntes, at han havde solgt ud, da han accepterede delingen af Irland.
Mødet var dog ikke kun symbolik. Det var programsat til kun at vare tre kvarter, men de to mænd og deres rådgivere brugte en time og tyve minutter. Det er et tegn på, at mødet engagerede deltagerne.

Belønning for våbenhvile
I realiteten er mødet en belønning for den våbenhvile, som republikanerne har indført for at gøre det muligt for Sinn Fein at deltage i fredsforhandlingerne. Dermed blev det også et redskab for Gerry Adams til at overbevise meningsfællerne om, at det kan betale sig at blive ved med at holde geværerne og Semtexen i ro.
For mødet med Tony Blair gav Sinn Fein legitimitet. Et bevis for, at partiet i dag er salonfähigt. Og direkte adgang i fuld offentlighed til den britiske premierminister er en måde at fremme partiets ønsker på, som det ikke har haft før. Mens unionisterne har haft den adgang i årevis.
For unionisterne sendte mødet dystre signaler. De frygter, at tilnærmelsen mellem den britiske regering og Sinn Fein betyder, at Storbri-tannien er på vej til at løsne grebet om Nordirland og lade dem i stikken. I værste fald frygter de, at Storbritannien går med til at lade Nordirland blive en del af Irland.
Men selv om målet for Sinn Fein stadig er et forenet Irland, står det stadigt mere klart, at det ikke er muligt.
"Jeg tror, det er klart, at alle vi, der er med i denne proces, bliver nødt til at løbe risici for fredens skyld," sagde Gerry Adams.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her