Læsetid: 3 min.

Blair er upopulær

10. december 1997

Over halvdelen af briterne synes, at Labours hårde behandling af enlige forældre er forkert

LONDON
Når enlige mødre og fædre fra april går ned på socialkontoret for at hæve deres bistand, vil de få mellem 54 og 121 kroner mindre om ugen, end de plejer.
Det har New Labour-regeringen i Storbritannien bestemt hen over hovedet på en lang række af partiets egne medlemmer, som har råbt og skreget om de barske konsekvenser for nogle af landets fattigste indbyggere. Men uden resultat. Loven ventes at gå gennem Underhuset i dag.
Men det er ikke kun gamle gnavpotter hos Labour, som synes, at det er en mærkelig politik at føre for en arbejderregering. Heller ikke befolkningen som helhed er med Tony Blair i denne sag.
For ifølge en undersøgelse i The Guardian i går synes hele 58 pct. af briterne, at New Labours skæren i forsørgerbistanden er forkert. Kun 22 pct. synes, at nedskæringspolitikken er den helt rigtige, mens 20 pct. ikke har nogen mening.
Og antipatien mod de sociale nedskæringer findes i hele det politiske spektrum. Blandt de vælgere, som stemmer Labour, er 60 pct. imod, mens kun 21 pct. er for.

Labour mister stemmer
Utilfredsheden kommer også til udtryk i, hvordan folk ville stemme, hvis der var valg i dag. The Guardian skriver, at Labour godt nok stadig ville vinde. Men hvor 60 pct. ville stemme Labour i september, er tallet nu faldet til 50 pct.
Nedskæringerne nyder støtte på allerhøjeste plan i regeringen, og premierminister Tony Blair har sagt, at New Labour er nødt til at overholde de budgetlofter, som Toryerne efterlod.
Ikke alle forstår den holdning. Man kan godt rykke rundt på budgettets poster uden at bryde loftet, og det har New Labour da også gjort for f.eks. at finde flere penge til uddannelsespolitikken. Hvorfor så ikke med de enlige forsøgere?
Og ifølge en rapport fra det liberaldemokratiske parti, som kom i går, har New Labour regeringen været så forsigtig i sine økonomiske beregninger, at der i virkeligheden er 190 mia. pund - ca. 2.000 mia. kroner - i "gemte" midler til rådighed over de næste fem år.
I forvejen er regeringen blevet kritiseret for at holde igen på udgifterne i starten af regeringsperioden med det ene formål at lade pundene rulle, lige inden briterne skal til valg igen.
Adskillige af de menige Labour-medlemmer i Underhuset har truet med at stemme imod eller i det mindste lade være med at stemme for den upopulære lov om de enlige forsøgere for at markere deres protest. Og det vil være pinligt for Labour at vise sig lige så splittet, som ærkemodstanderne, Toryerne.
Men regeringen kan også vælge at komme kritikken imøde og bløde politikken op.
"Det er, hvad jeg forventer. At de vil forsøge at afsikre uenigheden," siger professor Rodney Barker fra London School of Economics.
"Det bliver meget interessant at se. For det vil være en test af, hvordan regeringen håndterer partiet," siger han.

Led i velfærdsreform
For New Labour er sagen om de enlige forsørgere et led i en overordnet velfærdsreform, som først og fremmest går ud på at få flere mennesker i arbejde, så de kan klare sig selv og ikke ligger de offentlige budgetter til last. At skære i de sociale ydelser er således tænkt som et incitament til at søge arbejde.
Og selv om vælgerne ikke kan lide nedskæringerne for de enlige mødre og fædre, kan de godt lide princippet om, at de først og fremmest skal bringes i arbejde. Hele 67 pct. i The Guardians undersøgelse svarer ja til det spørgsmål.
Vælgerne er også enige i, at folk, som har råd, selv skal sørge for at spare op til pensionen. Men de bryder sig ikke om, at man selv skal forsikre sig mod langvarig sygdom eller en plads på et alderdomshjem og andre særlige udgifter forbundet med at blive gammel. Så hvis det ender med at blive regeringens politik, kan protesterne over de enlige forsøgeres forhold ende med at blive det rene ingenting i sammenligning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her