Læsetid: 8 min.

Døgnets Nyheder

17. december 1997

Lykketoft vil redde opsvinget
*Danskerne skal spænde livremmen ind næste år, som tegner til at blive året med den hidtil strammeste finans-politik i 1990'erne.
Det siger finansminister Mogens Lykketoft (S) i en kommentar til regeringens Budgetoversigt, som blev fremlagt i går.
"Det er nødvendigt, hvis ikke opsvinget skal brænde op i overforbrug og flaskehalse og dermed udløse kartoffelkur og anden djævelskab. Så hellere lette foden fra speederen i tide - og sikre en fortsat stabil og solid fremgang i beskæftigelsen," sagde finansministeren.

Mandela sendte stafetten videre
*Den 79-årige Nelson Mandela afløses fra i dag af vicepræsident Thabo Mbeki på posten som leder af Den Afrikanske Nationalkongres, ANC. Mandela fortsætter dog som Sydafrikas præsident indtil 1999.
Iført en gul ANC-t-shirt talte Mandela til flere end 3.000 delegerede på partiets 50. samling, der modtog hans ord med jubel. Han advarede om, at selvom der ikke findes direkte trusler mod demokratiet i Sydafrika, så forsøger elementer fra det tidligere apartheidstyre at destabilisere landet med en "kontra-revolutionær sammensværgelse" med internationale kontakter. Uden at nævne navne advarede præsidenten om, at netværket har indledt en kampagne, hvor stigende kriminalitet og økonomiske problemer vil blive brugt som bevis på, at ANC ikke evner at regere Sydafrika.
Artikel side 5

Flygtninge-udspil klar til vedtagelse
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) mener, at regeringens udspil på flygtningeområdet kan vedtages inden udgangen af januar.
Det sagde han efter gårsdagens ministermøde, hvor den endelige formulering af lov-forslagene blev godkendt.
Nyrup understregede, at hverken tidsfrist eller indholdet af lovforslagene er ultimative krav fra regeringen. Regeringen indkalder V, K og CD til forhandlinger - og Nyrup ser også meget gerne SF som deltager.
"Så kompliceret er sagen jo heller ikke, og med god vilje fra partierne skulle det være muligt at komme igennem med forslagene i løbet af januar," sagde han.
Lovforslagene bygger på to søjler: En integrationslov, der overlader ansvaret til kommunerne og forlænger perioden til tre år, og en ændring af udlændinge- og ægteskabsloven, der bl.a. strammer reglerne for familiesammenføring.
Artikler på forsiden
og side 4

Tyrkiet trækker trusler tilbage
*Tyrkiets udenrigsminister Ismail Cem afblæste i går enhver trussel om at tage
NATO-udvidelsen mod Øst som gidsel for tyrkiske frustrationer over at blive koblet af EU-udvidelsen.
"Det har ikke noget med NATO at gøre. Min regering er tilhænger af NATO-udvidelsen. Og i modsætning til EU, så holder vi vores løfter," sagde Ismail Cem, der tirsdag var i NATO-hovedkvarteret i Bruxelles for at underskrive tiltrædelsesprotokollerne for Polen, Tjekkiet og Ungarn.
Tyrkiske politikere har ellers truet med problemer for NATO-udvidelsen i arrigskab over EU's afvisning af Tyrkiet.

Mols-Linien overvejer sagsanlæg mod staten
*Mols-Linien overvejer at stævne staten efter at prisen for en tur med bilen over Storebæltsbroen er blevet sænket endnu engang. Det skriver Politiken tirsdag.
"Vi har investeret lidt over en mia. kr. i nye færger og anlæg. Pengene er placeret, fordi vi kunne regne ud, hvor mange passagerer vi skulle sejle over Kattegat i fremtiden," siger administrerende direktør Preben Wolf fra Mols-Linien.
Prisen for at køre over broen i personbil er nu sænket til 210 kr. Det er en ændring i forhold til den oprindelige lovgivning fra 1987, som fik Mols-Linien til at investere en mia. kr.

Havel udnævner ny minterpræsident
*Den tjekkiske præsident Vaclav Havel udpegede i går den 47-årige nationalbankdirektør Josef Tosovsky til ny ministerpræsident og sagde, at den officielle udnævnelse vil finde sted onsdag.
Havel sagde, at den regering, som Tosovsky skal stå i spidsen for, og som vil få et tidsbegrænset mandat, ville stille op til en tillidsafstemning i parlamentet i januar. Den tidligere ministerpræsident Vaclav Klaus og hans tre-parti-regering trådte tilbage den 30. november på grund af en skandale om partistøtte.
Mange politiske iagttagere i Prag forventer, at den nye regering kun vil spille en overgangsrolle forud for udskrivelsen af nyvalg.

Valgobservatør måske krigsforbryder
*En af deltagerne i den delegation, som Danmark i november havde besøg af under kommunalvalget, er mistænkt for at have begået krigsforbrydelser. Det skriver den britiske avis The Times.
Ifølge avisen var det Kommunernes Landsforening, som inviterede Ljubisa Savic til Danmark som deltager i en bosnisk observatørgruppe.
Alarmklokkerne begyndte at ringe hos den bosniske regering, da vrede muslimer havde genkendt Savic på flyet fra Bosnien til Wien. Men da der ikke officielt er rejst anklager mod ham, var der heller ingen myndigheder, som kunne gribe ind, og han fortsatte sin rejse til Danmark som valgobservatør.
Ifølge The Times' oplysninger har Savic imidlertid ind-rømmet, at han spillede "en væsentlig rolle" under de etniske udrensninger blandt muslimske indbyggere i Bijelina i det nordøstlige Bosnien. Her foregik nogle af de værste krigsforbrydelser under borgerkrigen i Bosnien-Hercegovina.

Antallet af skovbrande fordoblet
*I 1997 nedbrændte flere tropiske skove end nogensinde før ifølge Verdensnaturfonden (WWF), der mener, at brandene bidrager til en selvforstærkende ond cirkel via vejrfænomener som El Nino.
WWF anslog tirsdag, at mindst fem mio. hektar er brændt alene i Indonesien og Brasilien. Derudover er kæmpeskove blevet lagt øde i Papua Ny Guinea, Colombia, Peru, Tanzania, Kenya, Rwanda og Congo. Også lande som Australien, Kina og Rusland er blevet ramt af skovbrande.
Jean-Paul Jeanrenaud, leder af WWF's skov-afdeling, anslår, at antallet af skov-brande er steget med 50 procent i forhold til året før.
Nogle af brandene er antændt af mennesker, eksempelvis brasilianske bønder der rydder skov for at få mere jord, mens lynnedslag er årsag til andre brande.

Ingen fyringer i tørklædesag
*To sygemeldte lærere fra Dalumskolen i Odense bliver ikke fyret, selv om de i længere tid har nægtet at undervise somaliske piger, der bærer tørklæde, skrev Fyens Stiftstidende tirsdag.
Det skyldes, at skoleinspektør Ryman Rasmussen ikke har været tilstrækkeligt klar i sin afvisning af lærernes handlinger. Derfor bør han have en påtale for sin håndtering af sagen.
Sådan lyder indstillingen fra juristerne i Odense Kommune til borgmester Anker Boye (S) og de fire rådmænd, som i dag skal afgøre, hvad der skal ske med lærerne.

EU skal være et godt miljø-eksempel
*Greenpeace opfordrer EU's miljøministre til at stå fast på de oprindelige mål for, hvor meget udledningen af driv-husgasser indenfor unionen skal reduceres inden år 2010.
Inden klimakonferencen i Kyoto var EU-landene enige om at reducere udledningen med 15 procent inden år 2010. Men i aftalen fra Kyoto blev EU-landene kun pålagt at reducere udledningen af drivhusgasser med 8 procent.
"Kun ved at fastholde sin oprindelige målsætning kan EU bevare lederskabet i de klimaforhandlinger, som i de kommende år skal sikre, at Kyoto-protokollens smuthuller stoppes til," siger Tarjei Haaland fra Greenpeace.

Strenge EU-krav til Kyoto-aftaler
*EU vil sætte strenge krav til kontrollen af de aftaler, der blev vedtaget på sidste uges klimatopmøde i Kyoto. Det oplyser miljøminister Svend Auken (S), der tirsdag mødtes med sine ministerkolleger i EU for første gang siden Kyoto-mødet.
"Selvom vi ikke landede på 15 procents CO2-reduktion, er der enighed om, at Kyoto-resultatet var bedre end vi kunne regne med. Der er imidlertid en række svagheder, som vi skal eliminere," sagde Svend Auken.
På ministerrådsmødet blev det aftalt, at EU skal lægge sig i spidsen med hensyn til den konkrete udmøntning af Kyoto-aftalen.

Landsbyboere går sammen om delebil
*Den lille landsby Humlum seks kilometer nord for Struer bliver det første sted på landet, hvor beboere går sammen om bilkørsel.
Til april vil Humlum Andelsbilforening således indsætte seks delebiler, som 30 husstande har vist interesse for at køre i. Andelsbilerne skal først og fremmest bruges til storindkøb, weekendture, familiebesøg og kortere ferier. Medlemmerne ventes at bruge andelsbilen gennemsnitligt to gange om ugen.

Politimester inhabil i flygtninge-sag
*Politimesteren i Glostrup ved København har erklæret sig selv inhabil i sagen om Brøndbys borgmester, Kjeld Rasmussen (S), der er blevet meldt til politiet for at bryde loven ved at udelukke indvandrere og flygtninge i særlige boligområder.
Politimester Jørn Bro har i sit daglige arbejde tæt kontakt med Brøndbys borgmester. Jørn Bro mener derfor, at han ikke er egnet til at tage stilling til, hvad der skal ske i sagen.
"Uanset hvilken afgørelse vi ville være nået frem til, kunne den få et skær af at være truffet under indflydelse af vores årelange samarbejde," siger Jørn Bro.
Kjeld Rasmussen er meldt til politiet for at have overtrådt loven om forbud mod forskelsbehandling, efter at han for nylig udtalte i pressen, at "siden februar er der ikke kommet en eneste fra de varme lande ind i Brøndby Nord".

Ambi-sagen tæt på afslutning
*I løbet af en måned eller to kan staten sætte sidste punktum i den meget langstrakte ambi-sag. Hele sommeren og efteråret har hundredevis af medarbejdere under Told- og Skattestyrelsen knoklet for at få behandlet de sidste krav fra virksomheder, som i perioden 1988 til 1991 ulovligt blev opkrævet det omstridte arbejdsmarkedsbidrag. Nu mangler Told og Skat kun at afslutte de sager, hvor det har været nødvendigt at rykke virksomheder eller deres rådgivere for oplysninger.

Nordkorea modtager mad fra Danmark
*Udviklingsminister Poul Nielson har bevilget syv mio. kr. i støtte til Verdensfødevareprogrammets (WFP) fødevare-operation i Nordkorea.
Dermed er den samlede danske humanitære bistand til Nordkorea oppe på 27 mio. kr. i 1997, hvilket gør Nordkorea til en af de største modtagere i år af dansk humanitær bistand.

Gamle fjender bydes velkommen
*Med 16 signaturer skrev NATO-landenes udenrigsministre i går under på de såkaldte tiltrædelsesprotokoller, der skal føre de tre gamle fjender - Polen, Tjekkiet og Ungarn - frem til medlemskab af NATO fra april 1999.
De historiske underskrifter var et nyt markant bevis på, at den gamle deling af Europa, der blev aftalt mellem Stalin, Roosevelt og Churchill i Jalta i 1945, står for fald.
Polen, Tjekkiet og Ungarn blev inviteret med i NATO på topmødet i Madrid i juli. I dag er optagelsesforhandlingerne forbi, og de tre kandidatlande har afleveret deres ansøgning om medlemskab og et dokument, hvori de accepterer at bære deres del af byrden i NATO.
Den amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright konstaterede, at NATO-udvidelsen efter underskrivelsesceremonien nu står over for en kritisk fase, når udvidelsen skal ratificeres i alle landenes parlamenter. Hun understregede, at man ikke på forhånd skal tage et ja fra det amerikanske senat for givet.
Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R), påpegede, at denne imødekommelse ikke bør være den sidste. "NATO's dør skal være åben for alle demokratier, uanset deres geografiske placering," sagde Helveg Petersen med klar hentydning til de tre baltiske lande.

Redigeret af Vibeke Sloth Hoelgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her