Læsetid: 8 min.

DØGNETS NYHEDER

16. december 1997

Debat om euroråd i Folketinget
*Efter beslutningen på EU-topmødet i Luxembourg om at oprette det såkaldte Euro-X-råd, vil Enhedslisten have en debat i Folketinget om Danmarks forhold til den fælles valuta i EU.
Partiet har anmeldt en forespørgselsdebat, som bl.a. skal handle om, hvorvidt Danmark skal have en valutaaftale med euro-landene, oplyste Enhedslistens europaordfører, Keld Albrechtsen, mandag.
En af topmødets mest omdiskuterede vedtagelser er oprettelsen af euro-rådet med deltagelse af de 11 lande, der fra den 1. januar 1999 formentlig står bag den fælles mønt. Danmark er ikke med i kraft af en af de fire undtagelser. De øvrige "ude-lande" er Storbritannien, Grækenland og Sverige.

Irak kræver FN-observatør udleveret
*Danmark vil ikke udlevere den danske FN-observatør, som for 11 dage siden flygtede fra Irak. Det oplyser udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) til Berlingske Tidende.
Torben Lund blev 22. september indblandet i en trafik-ulykke, hvor en cyklist kørte ud foran hans FN-bil og blev dræbt. Men selv om sagen hurtigt blev afgjort, nægtede de irakiske myndigheder Torben Lund udrejsetilladelse. FN-observatøren tog derfor sagen i egen hånd og betalte en lastvognschuffør for at smugle sig ud af landet til Tyrkiet.
Selv om Udenrigsministeriet ved udstationeringen fortalte Torben Lund, at han var omfattet af diplomatisk immunitet, siger FN nu, at det er forkert. Det fremgår ifølge Politiken, af et brev som lederen af de 25 danskere FN-vagter i det nordlige Irak har sendt til Hærens Operative Kommando.

ASEAN-lande råber om hjælp
*Ledere fra sydøstasiatiske lande bad i går om "øjeblikkelig international hjælp" til at standse de senere måneders økonomiske krise og til at stabilisere de kriseramte landes valutaer, der igen mandag faldt i forhold til vestlige valutaer.
Regeringsledere fra de otte ASEAN-lande, sagde i en fælles erklæring, at det trods store anstrengelser ikke er lykkedes dem på egen hånd at standse den snart seks måneder lange nedtur, og at de nu frygter, at deres egen krise kan få omfattende globale konsekvenser.
Mandag aften havde ingen repræsentanter fra EU-lande, USA eller Den Internationale Valutafond kommenteret appellen fra ASEAN-landene, der allerede har fået lån og anden økonomisk bistand for over 700 milliarder kroner.
Artikel på forsiden

Miljø ind i landbrugspolitikken
*16 danske miljø- og udviklingsorganisationer - heriblandt Folkekirkens Nødhjælp, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, FN-Forbundet, Greenpeace, Mellemfolkeligt Samvirke og Verdensnaturfonden - ønsker, at EU's landbrugspolitik skal lægges om, så den tilgodeser miljøet, forbrugerne og u-landene.
Organisationerne mener, at landbrugsstøtten skal lægges om til fordel for bæredygtige produktionsformer. Bevarelse og genopretning af miljøet skal sikres ved at sigte mod et økologisk jordbrug i hele Europa.
De 16 organisationer anklager landbrugspolitikken for, at den ikke har formået har skaffe forbrugerne sunde, gode, rene og etisk forsvarlige fødevarer.

Tyrkiet lægger EU på is
*Med mindre EU's holdning og mentalitet over for Tyrkiet ændrer sig, vil forholdet mellem os og EU-landene ikke kunne udvikle sig konstruktivt.
Det sagde talsmanden for det tyrkiske udenrigsministerium, Necati Utkan, i går. Han tilføjede, at den tyrkiske ministerpræsident, Mesut Yilmazs beslutning om at sige nej tak til at deltage i en konference om udvidelsen af en EU, var en varsling om et "køligere og stagnerende" forhold mellem de to parter.
Trods de skarpe reaktioner fra den tyrkiske regering mener statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), at det vil lykkes EU-landene at få et godt samarbejde med Tyrkiet.
"Jeg tror fuldt og fast på, at Tyrkiet hører til i Vesteuropa, selv om landet ikke bliver medlem af EU de første mange år. Den tyrkiske regering er kommet med sine markeringer i forhold til vores afgørelser og forhandlingsresultater, så nu må vi genoptage dialogen og finde en vej til at fastholde vores samtaler," sagde Nyrup, efter at han mandag havde orienteret Europaudvalget om beslutningerne fra EU-topmødet.
Artikel på forsiden
og leder på bagsiden

Pesticid-afgift falder i god økologisk jord
*De to danske økologiske hovedorganisationer, Økologisk Jordbrug og Økologisk Landscenter, kan se frem til en økonomisk saltvandsindsprøjtning næste år.
Som følge af forliget mellem regeringen og SF om næste års finanslov, skal nogle af pengene fra en kommende pesticid-afgift nemlig gå til et 'Økologiens Hus' i Århus.
"Vi har ikke sat et eksakt beløb på, men jeg skønner, at der vil blive tale om fem-ti mio. kr.," siger Elsebeth Gerner Nielsen (R), til bladet Økologisk Jordbrug.
Pengene udbetales formentlig som et kombineret anlægs- og driftstilskud. Først og fremmest skal tilskuddet dog bruges til at styrke den økologiske udvikling i landbruget, påpeger Elsebeth Gerner Nielsen.

Tusinder kræver nedsat arbejdstid
*Tusinder af industriarbejdere kræver arbejdstiden sat ned for arbejdere på skiftehold. Her til formiddag afleveres over 8.000 underskrifter til Centralorganisationen for Industriansatte i Danmark.
Underskrifterne er indsamlet med det formål, at sætte bl.a. nedsat arbejdstid på dagsordenen for overenskomstforhandlingerne i marts 1998.

Reform-tilhængere får flertal i Moskva
*Reformtilhængere ser ud til at have vundet søndagens lokalvalg til Moskvas Byråd, viste foreløbige prognoser mandag. Valgets største sejrherre er dog apati og ligegyldighed, idet kun godt en tredjedel af Moskvas syv mio. vælgere afgav deres stemme, til trods for at byens borgmester Juri Lusjkov indtrængende opfordrede vælgerne til deltage.
De første optællinger viser, at reformtilhængere, der alle er loyale støtter til Lusjkov, vil få et solidt flertal af de 35 pladser i byrådet.
Valget var vigtig for Lusj-kov. Han er en af præsident Boris Jeltsin varmeste støtter, og det ventes, at han stiller op ved næste præsidentvalg i år 2000.

Julen varer længe, koster mange penge
*At julen koster mange penge er ingen hemmelighed. Dansk Handel & Service har netop sat tørre tal på det, der hos mange danskere mærkes som en læk i tegnebogen:
Vi bruger sammenlagt 5,5 milliarder kr. på gaver, knas og julemad oven i det normale forbrug i december måned.
Den ekstra handel op til jul fordeler sig i år med 1,5 mia. kr. på dagligvarer, 1,4 mia. kr. på beklædning og 2,7 mia. kr. på udvalgsvarer. Omsætningen i december er i alt 30 procent højere end i årets øvrige måneder.

Svinefoder virker mod salmonella
*Et vestjysk foderstoffirma har fundet frem til en blanding af svinefoder, der kan slå salmonella ned, oplyser DR Midt & Vest.
Firmaet Skjern Å Andel har udviklet en blanding med valset byg, der ikke er varmebehandlet, sådan som korn til svinefoder ellers skal være. Foderblandingen har flere gange vist sig at virke mod salmonella, der har bidt sig fast i svinebesætninger.
"For nogle år siden blev vi pålagt, at vi skulle varmebehandle kornet for at sterilisere det," siger produktchef Torben Jensen. "Det er muligt, at vi nu giver grisene så sterilt foder, at maven ikke får de naturlige svampe fra kornet".
Korn har et naturligt indhold af svampe og gærceller, der er med til at få maven til at fungere godt. De slås normalt ihjel, når man varmebehandler foderet.

Enighed om at ændre afgift på emballage
*Regeringen blev i går enig med CD og SF om at ændre emballageafgiften på bl.a. dunke og flasker. Lovforslaget skal i dag til andenbehandling i Folketinget.
Lovforslaget skal skaffe ca. 400 mio kr. Det er godt halvdelen af regeringens afgiftspakke fra forliget om finansloven.
Som noget nyt lægges afgift på plastdunke til sennep og ketchup, ligesom der kommer afgift på emballage til både faste og flydende varer f.eks. toiletrens og vaskepulver, oplyser den radikale skatteordfører, Elisabeth Arnold, til Ritzau.
Desuden er parterne enige om en hensigts-erklæring der skal sikre, at emballageafgiften i fremtiden bliver mere miljøvenlig. Fremover skal afgiften ikke betales af emballagens rumfang, men efter materialets miljøvenlighed f.eks. pap eller pvc, forklarer Elisabeth Arnold.

Små aktionærer skal tilgodeses
*Fondsbørsens øverste myndighed - Fondsrådet - beder nu Folketinget ændre reglerne for, hvornår små aktionærer skal have tilbud om at få indløst deres aktier. I øjeblikket ligger grænsen ved 50 procent. Fondsrådet drøftede mandag eftermiddag emnet på baggrund af statens salg af Tele Danmarks aktier til det amerikanske Ameritech.
Staten solgte 42 procent af det samlede antal aktier i Tele Danmark til amerikanerne og indkasserede en overpris på 30 procent. Det medførte kritik fra flere mindretalsaktionærer, blandt andre pensionsselskabet PKA, som mente, at de også skulle have haft tilbuddet om at sælge aktier til det amerikanske firma.

Høje dagpenge skaber jobs
*Stik mod den almindelige opfattelse er de høje danske dagpenge med til at skabe danske arbejdspladser.
Danske virksomheder tør nemlig ansætte arbejdere, når det går fremad i modsætning til virksomheder i andre europæiske lande. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, skriver Aktuelt.
Arbejdernes Erhvervsråd har sammenlignet Danmark med 12 andre vestlige lande. Sammenligningen viser, at den høje understøttelse i Danmark er en stor fordel for arbejdsgiverne, fordi danske arbejdere ikke stiller krav om jobgaranti og kostbare godtgørelser i forbindelse med fratrædelse.

Rettelse 1
*Borups Højskole København er ikke en daghøjskole, som Information skrev i går. Borups Højskole er der imod en folkehøjskole, og har været det siden grundlæggelsen i 1891.
Red.

Rettelse 2
*Ved en teknisk fejl var bunden desværre røget ud af forsidelederen om kvindehåndbold i weekendens Informa-
tion. Slutningen skulle lyde "Mange af deres mandlige kolleger i sportsverdenen har prøvet den tur - og det er ikke den form for ligestilling, der er brug for".
Lederen var signeret kyed.

Trætte håndboldpiger modtaget i Kastrup
*"Hvad pokker foregår der?
Spørgsmålet kom fra et af de mange velklædte jakkesæt i Københavns Lufthavn i Kastrup mandag aften ved 18.30-tiden.
De danske "guldpigers", hjemkomst fra Berlin udviklede sig nemlig hurtigt til 100 meter spidsrod mellem journalister, lufthavnspersonale og tilfældige tilskuere, der masede sig frem for at få en autograf eller bare et glimt af de feterede håndboldstjerner.
De nybagte verdensmestre virkede trætte, men tog velkomstceremonien med ophøjet ro, og gav sig tid til at blive fotograferet og skrive autografer. Ude i forhallen ventede 400-500 fans med flag og jubelsang - og da var hyldesten kun lige begyndt.
Midt i sejrsrusen er de nybagte verdensmestre dog kede af landstræner Ulrik Wilbeks beslutning om at stoppe den 30. juni 1998.
"Det er sørgeligt, men vi havde det på fornemmelsen. Ulrik tog en snak med hver enkelt af os mandag formiddag, og vi spillere har diskuteret situationen samlet. Umiddelbart kan jeg ikke forestille mig, at Ulriks beslutning betyder, at en hel masse holder op på landsholdet," siger anfører Anne Dorthe Tande-rup. Gitte Madsen beklager også Ulrik Wilbeks beslutning, men forudser heller ikke det store frafald af den grund.
Artiklel på bagsiden
og side 9

Redigeret af
Vibeke Sloth Hoelgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her