Læsetid: 7 min.

DØGNETS NYHEDER

12. december 1997

Kyoto-protokol godkendt
*Efter en lang dags nat og efter 11 dages hektiske forhandlinger godkendte ministre og regeringsrepræsentanter fra omkring 160 lande formelt den nye globale klima-aftale. Den blev natten til torsdag forhandlet på plads ved FN's klima-topmøde i Kyoto.
Det samlede resultat i Kyotoprotokollen, som aftalen er blevet døbt, bliver en reduktion i udledning af drivhusgasserne på 5,2 pct. i perioden 2008-2012, set i forhold til 1990.
Det er lykkedes at bøje de tre hovedaktører EU, USA og Japan mod hinanden, så de skal reducere med henholdsvis 8, 7 og 6 pct.
I Danmarks Naturfredningsforening er der skuffelse over, at FN-landenes netop vedtagne klimakonvention indeholder adskillige smuthuller, herunder handel med forureningstilladelser mellem landene.
Leder på forsiden
og Tema side 3

G8-lande vil bekæmpe cyber-kriminalitet
*De otte største industrinationer meddelte onsdag, at de var enedes om en lang række principper og en specifik aktionsplan, der skal forbedre deres muligheder for at bekæmpe international computer-kriminalitet.
Aftalen blev nået under det første møde mellem indenrigs- og justitsministrene fra Storbritannien, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Rusland og USA med bekæmpelse af kriminalitet på bl.a. internettet på dagsordenen.
Forslaget rummer dog ingen drastiske skridt, men er mere rettet mod at forbedre koordineringen af et modtræk mod den voksende trussel fra computer-kriminaliteten.

Nyrup underkender fødevareplan
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) har ifølge dagbladet Børsen torsdag underkendt fødevareminister Henrik Dam Kristensens (S) redegørelse, der skal lægge op til en ny lov om fødevarer.
Nyrup Rasmussen vil have dyrevelfærd opprioriteret i redegørelsen, skriver avisen.
Dermed følger statsministeren den skrappe linje, som han allerede udstak i talen ved Folketingets åbning. Linjen blev yderligere styrket ved statsministerens besøg i jyske svinestalde i sidste uge.
Den fødevarepolitiske redegørelse skulle efter planerne have været offentliggjort i sidste uge. Nu sker det tidligst i midten af januar.
Fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) afviser imidlertid, at der er nogen form for uoverenstemmelse mellem fødevareministeriet og statsministeriet, når det gælder dyrevelfærd.

Stor interesse for læsekurser
*Interessen for læse- og stavekurser for voksne er overraskende stor. Flere end 5.000 danskere har indtil nu reageret på et tilbud om 70 timers gratis undervisning på aftenskoler og centre for voksenundervisning.
Det er fortrinsvis personer i alderen fra 30 til 50 år, der igen sætter sig på skolebænken for at få hjælp til at læse og stave, oplyser Radio Syd.
Det vurderes, at 300.000 danskere har vanskeligheder med at læse og stave.

Blairs festivitas større end hans besparelser
*Den britiske premierminister, Tony Blair, har brugt flere penge på fester og officiel gæstfrihed, end han vil spare ved at gennemføre den sparepakke mod enlige forsørgere, som han onsdag fik igennem Underhuset.
Torsdag kunne han i den højreorienterede avis Daily Telegraph læse, at han i sine første fire måneder ved magten har brugt over 83 millioner kroner på sin gæstfrihed.
Sammenlignet med de upopulære besparelser mod de enlige forsørgere, så fører festivitasen med 27 millioner.

Bombe sprang uden for ministerkontor i Athen
*En bombe sprang sent onsdag uden for den græske industriminister, Vasso Papandreous kontor i Athen. Flere bygninger blev svært beskadiget og en bombeekspert, der skulle demontere bomben, blev kvæstet, oplyste politiet.
En venstreorienteret partisangruppe tog umiddelbart efter ansvaret for bomben. Gruppen havde anbragt bomben i protest mod et canadisk guldmineselskabs tilstedeværelse i det nordøstlige Grækenland, forlød det.
Bomben eksploderede lige uden for fru Papandreous private kontor i en kontorbygning i det centrale Athen, kort før ministeren skulle ankomme.

Fratrædelsesordning kan presse lærere
*Gunstige fratrædelsesordninger i forbindelse med folkeskolereformen i 1993 kan have ført til, at ældre folkeskolelærere har følt sig presset til at forlade arbejdsmarkedet.
Det siger formand for det faglige udvalg i Danmarks Lærerforening, Stig Andersen, til Ritzau.
Baggrunden er en ny undersøgelse fra Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF).
Rapporten dokumenterer, at 20 procent af de ældre lærere på efterløn har følt sig direkte tvunget til at forlade jobbet og 29 procent delvist presset.

Erstatning efter vold afhængig af straf
*Er man blevet voldtaget, er det lettest at få erstatning fra det offentlige, hvis man lader være med at hjælpe med at finde gerningsmanden.
Det er den kyniske konsekvens af det danske retssystem. Samtidig er muligheden for at få erstatning for vold større, hvis gerningsmanden har en voldsdom i forvejen, skriver Berlingske Tidende.
I dag er spørgsmålet om et økonomisk plaster på såret til ofre for vold nemlig afhængigt af den straf, som en gerningsmand får. I voldssager gives der først erstatning, hvis gerningsmanden sættes bag lås og slå i mere end et år. Og det selv om straffen ofte baseres på andet end forbrydelsen.

Curt Hansen ude af skak-VM
*Den enlige danske repræsentant Curt Hansen fik en kort levetid ved skak-VM i den hollandske by Groningen. Efter sin sikre gevinst over Igor Miladinovic i første runde, måtte han i anden runde med de sorte brikker se sig besejret, hvorefter det blev nødvendigt at afgøre duellen i en såkaldt tie-break: en omkamp hurtigskak over to partier. Den vandt den 23-årige jugoslav, der har 'giftet sig' til en plads på Grækenlands skaklandshold, knebent med 1,5 - 0,5.

Fremgang i nabolande øger beskæftigelse
*Økonomien hos Danmarks to vigtigste eksportmarkeder, Tyskland og Sverige, er ved at komme op i tempo, og det giver flere arbejdspladser, fremgår det en kvartalsprognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
I år vil den økonomiske fremgang i Danmarks to store nabolande betyde 4.000 nye arbejdspladser, til næste år yderligere 8.000 og i 1999 10.000 flere nye arbejdspladser.
Det betyder ifølge AE, at den stigende økonomiske vækst i Tyskland og Sverige bidrager med hele 40 pct. af en forventet beskæftigelsesstigning på 55.000.

Kritik af tre tjenestemænd i Spar Nord-sag
*Tre af fem tjenestemænd i Skatteministeriet får kritik for deres rolle i Spar Nord-sagen om overtagelse af Himmerlandsbanken. Derimod frikendes Finanstilsynets fhv. direktør Eigil Mølgaard og vicedirektør Peter Sylvest Larsen fuldstændig.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Skatte-, Bolig og Økonomiministerierne, som har afsluttet høringsrunden efter forhørslederen, landsdommer Preben Kistrups, afgørelse af tjenestemandssagerne, som blev afsluttet den 9. juni.

Kramer Mikkelsen genvalgt efter kamp
*Jens Kramer Mikkelsen (S) blev torsdag genvalgt som overborgmester i København, da den nye borgerrepræsentation holdt konstituerende møde. Men det skete først efter kampvalg med SF's Martin Günter, som var opstillet af højrefløjen mod sin vilje.
Kramer Mikkelsen fik opbakning fra 34 af de 55 medlemmer i borgerrepræsentationen. Flertallet bestod foruden Socialdemokratiet af SF, Enhedslisten, Centrum-Demokraterne og Fælles Kurs.
De to nye borgmestre på den borgerlige fløj er Venstres Søren Pind, der bliver bygge- og teknikborgmester, mens den konservative H. Thustrup Hansen bliver borgmester for kultur- og fritidsområdet.
Winnie Larsen-Jensen (S) bliver familie- og arbejdsmarkedsborgmester, og Peter Martinussen (S) bliver sundheds- og omsorgsborgmester.
Enhedslistens Per Bregengaard får posten som uddannelses- og ungdomsborgmester, mens SF's Bo Kjeldgard bliver miljø- og forsyningsborgmester.

Adams afslutter forhandlinger med Blair
*Lederen af Sinn Fein, Gerry Adams, opfordrede torsdag lederen af de protestantiske unionister, David Trimble, til at mødes med ham for at forsøge at sætte skub i fredsprocessen i Nordirland.
Straks efter at have afsluttet et historisk møde med den britiske premierminister Tony Blair i dennes embedsbolig i Downing Street 10, sagde Adams: "Jeg ville hjertensgerne have, at David Trimble påtager sig en positiv lederstil og mødes med mig under hvilke betingelser, han end måtte ønske, så at vi kan bygge fremtiden."
Der var tale om det første møde mellem en irsk republikansk leder og en britiske premierminister, siden Michael Collins mødtes med premierminister David Lloyd George tilbage i 1921.
Artikel side 6

Amsterdam overvejer salg af ecstasy
nAmsterdam overvejer som den første by i Europa at oprette forretninger, hvor man lovligt kan købe det narkotiske rusmiddel ecstasy. Politikommissær Jikkie van der Giessen, der er ansvarlig for politiets narkotikapolitik i byen, siger, at man er ved at undersøge, "under hvilke betingelser et kontrolleret salg af ecstasy kan realiseres".
En "praktisk håndtering" af stoffet på linie med Amsterdams håndtering af salget af hash og marihuana, kan fjerne den værste fare, siger Van der Giessen.

Ny Venstre-
eksklusion på vej
nTo Venstre-medlemmer af Hillerød Kommunalbestyrelse indstilles nu til ekskludering af partiets lokalforening. De to, Ole Stark og John Dollerup, har efter lokalforeningens mening set stort på partiet og i stedet plejet personlige interesser, bl.a. ved at samarbejde med Socialdemokratiet.
Dermed præges Venstre fortsat af efterdønningerne efter kommunalvalget i sidste måned.

Flere farver på jorden
*På forsiden af Information i går kunne man se et billede af verden om natten.
På billedet er lys fra byer rundt på kloden markeret med en gul farve.
Men der er også andre farver på billedet. Den røde markerer de steder på jorden, hvor der er oliepumper og den violette, de steder hvor der bliver brændt skove af.
Omkring Grønland er der nogle blå nuancer, som viser nordlyset.

Israel forbyder palæstinensisk folketælling
*Israels parlament, Knesset, vedtog sent onsdag at forbyde en palæstinensisk folketælling af arabere, der lever i Østjerusalem. Israelerne ser en folketælling som en trussel mod israelsk suverænitet over byen.
Den nye lov blev vedtaget under en procedure, der ikke har været anvendt, siden parlamentet stemte om at udvide israelsk lov til også at gælde for Golan-højderne.
Efter en førstebehandling og nogle finjusteringer i en lovkommission, gik loven glat gennem både anden og tredje-behandlingen. Kun en håndfuld parlamentsmedlemmer deltog i afstemningen fordi både flertallet og oppositionen var enedes om at tillade, at 30 af deres medlemmer blev væk.
Ministerpræsident Benjamin Netanyahu havde opfordret til at stemme loven igennem for at "bevare israelsk suverænitet over Jerusalem".
De palæstinensiske myndigheder indledte onsdag en folketælling af arabere i besatte områder. De insisterer på, at midlertidige fredsaftaler med israelerne ikke står i vejen for folketællingen i det besatte Østjerusalem.
Det er den første optælling i palæstinensiske områder siden de blev besat af Israel i 1967. Israels regering har i flere uger truet med at ville forhindre palæstinenserne i at foretage en folkeoptællingen.
Regeringens lovgivningsmyndighed meddelte på samme dag som folketællingen skulle finde sted, at der ikke var nogen juridisk baggrund for at forbyde tællingen, hvilket førte til onsdagens lovgivning.

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her