Læsetid: 7 min.

Døgnets Nyheder

11. december 1997

Nyt forslag til klima-aftale
*I går offentliggjorde lederen af forhandlingerne i Kyoto et revideret forslag til en klima-aftale.
Af det reviderede forslag fra forhandlingslederen Raul Estrada fremgår det, at de industrialiserede lande skal nedbringe deres samlede udledning af drivhusgasser med seks procent i perioden 2008-2012 - set i forhold til 1990. Det var en forhøjelse i forhold til de fem pct., der var på forhandlingsbordet tirsdag.
Reduktionen skal gælde alle de seks drivhusgasser, der har været forhandlet om.
Det hedder som noget nyt i teksten, at parterne i 2005 skal kunne vise fremskridt henimod de mål, der fastsættes.
Det forlyder, at EU er villig til at acceptere en reduktion af sin udledning af drivshusgasser på 8 pct., mens USA skal skære ned med 7 pct. og Japan med 6 pct.
Læs artikel på forsiden
og tema side 3

Indvandring øger Danmarks velstand
*Økonomisk Oversigt, som viser at flygtninge og indvandrere samlet set er et økonomisk plus for Danmark, kan dreje flygtninge-debatten i en mere positiv retning.
Oversigten, der blev offentliggjort onsdag, viser, at indvandring samlet set øger den danske velstand.
Jan Hjarnø, mag. scient. i social antropologi på Sydjysk Univeristetscenter i Esbjerg, er i gang med en større undersøgelse af de økonomiske forhold omkring de forskellige grupper af flygtninge og indvandrere herhjemme.
Han er ikke i tvivl om, at de samlet set er en økonomisk fordel for Danmark.
Læs artikel side 4
samt bagsideleder

Winnie truer med at melde sig ud af ANC
*Winnie Madikizela-Mandela, den udskældte ekskone til den sydafrikanske præsident Nelson Mandela, truer nu med at melde sig ud af Den Afrikanske National Kongres (ANC), skriver sydafrikanske aviser onsdag.
Truslen kom efter, at ANC's kvindeliga, som Winnie Madikizela-Madnela er leder af, nægtede at bakke hendes kandidatur til posten som vicepræsident i ANC, op.
Partiet er splittet i to dele over, hvordan hun skal behandles politisk, efter at sandhedskommission i den seneste uge har hørt vidensbyrd om, hvordan hun var forbundet med bortførelser, tortur og mord under det tidligere regime.
Høringerne, som sluttede torsdag den 4. december, åbnede for en flodbølge af opmærksomhed om hendes rolle ved adskillige drab i slutningen af 1980'erne.

Jelsin indlagt med forkølelse
*Den russiske præsident Boris Jeltsin blev onsdag indlagt med forkølelse på hospitalet Barwicha ved Moskva, oplyser det russiske nyhedsbureau Interfax.
Oplysningerne kommer ifølge telegrambureauet fra "velinformerede medicinske kilder".
Ifølge oplysningerne regner Kreml med, at Jeltsin skal blive på hospitalet i 10-12 dage.

Færøsk minister nægter at møde Nyrup
*Fortørnelsen over den danske regerings rolle i den færøske banksag er så stor hos Færøernes finansminister, Anfinn Kallsberg, at han nægter at møde statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), når han den 6. januar ankommer til Færøerne for at deltage i det årlige rigsmøde.
"Det ligner ikke noget, at Poul Nyrup Rasmussen kommer til Færøerne blot ni dage inden, resultatet af bankundersøgelsen foreligger. Og hvis Nyrup tror, han skal på charmeoffensiv, så kan han være forvisset om, at vi lader os ikke bondefange én gang til," siger Anfinn Kalsberg, leder af det store borgerlige koalitionsparti Folkeflokken.
På Færøerne har banksagen belastet forholdet mellem Færøerne og Danmark, og fortørnelsen mod Danmark er blevet endnu mere udpræget efter, det i en række udsendelser i færøsk tv er kommet frem, at Nyrup Rasmussen havde større viden om, hvad der skete i banksagen, end før antaget.

Overskud på betalingsbalance halveret
*Det var et skuffende lille overskud på betalingsbalancen i september, Danmarks Statistik præsenterede onsdag. Forventningerne lød på 2,3 milliarder kroner, men overskuddet sneg sig kun op på 0,6 milliarder kroner.
I alt er overskuddet på betalingsbalancen mere end halveret i året første tre kvartaler i forhold til samme periode sidste år. Indtil september i år er overskuddet opgjort til 9,4 milliarder kroner mod 22 milliarder kroner i de første ni måneder af 1996.
Økonomiminister Marianne Jelved (R) indrømmer, at tallet er dårligere end ventet, men hun er alligevel optimistisk, ifølge RB-Børsen.
Marianne Jelved har endnu ikke opgivet at nå målet på et samlet overskud i 1997 på 6 milliarder kroner. Men da der plejer at være underskud på betalingsbalancen i årets sidste kvartal, kan det samlede overskud godt ende på 4-5 milliarder, frygter Marianne Jelved.

OSCE: Valgsvindel i Serbien
*Internationale observatører sagde tirsdag, at første runde af præsidentvalget i Serbien søndag var præget af svindel. Men ifølge myndighederne i Beograd betyder det ikke, at resultatet bliver erklæret ugyldigt.
Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), som havde 30 observatører i Serbien, udtalte sig samtidig om parlaments- og præsidentvalget i september.
OSCE-missionen fortalte, at myndighederne ikke tillod serbiske observatører på valgstederne, og at oppositionspartierne ikke var repræsenteret i de lokale valgkommissioner.
Mange medlemmer af valg-kommissionerne kom fra statsadministrationen og var dermed ikke objektive, siger chefen for OSCE's mission, Gerard Stoudman.

Video viser tyske soldaters nazi-sympati
*Endnu en video-optagelse af tyske soldater, der hæver højre arm til nazihilsen, mens de råber "Heil Hitler", er dukket op.
Den nye video er optaget i 1990 på kasernen ved Altenstadt i Bayeren, og viser tre soldater, der saluterer Adolf Hitler.
Det tyske forsvar er gennem den seneste tid blevet ramt af flere skandaler, hvor det er blevet bevist, at både professionelle soldater og værnepligtige har haft nazistiske sympatier.
Adskillige soldater er blevet suspenderet på grund af afsløringerne.

Per Stig Møller satser på firkløverregering
*De konservatives leder, Per Stig Møller, vil have både Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti med i en borgerlig regering efter valget.
Til Aktuelt siger Per Stig Møller onsdag, at en firkløverregering vil give et mindre flimrende billede af det borgerlige Danmark.
Han gør dermed op med Venstres og de konservatives hidtidige meldinger om, at en borgerlig valgsejr kun kan udløse en VK-regering.
Samtidig ønsker han udlændingepakken og integrationsloven igennem Folketinget hurtigt, da en forsinkelse kan svække kampen for et ja til Amsterdam-traktaten.
Og en kommende valgkamp op til folketingsvalget skal ikke dreje sig om flygtninge, men om velfærdssamfundet, mener den konservative leder.

Flere udlændinge bliver faglærte
*Et stigende antal udlændinge får arbejde som faglærte i danske virksomheder. Hidtil har udlændinge stort set kun fået arbejde som ufaglærte, men især de mindre håndværksvirksomheder er begyndt at ansætte udlændinge i faglærte jobs.
"Mange udlændinge har de faglige kvalifikationer, der er brug for, og der mangler faglært arbejdskraft i mange fag," siger chefen for Arbejdsformidlingen i Ribe amt, Flemming Vendler, til Radio Syd.
"De skal bare have en fod inden for døren, så de kan få lejlighed til at vise, hvad de kan. Desuden er arbejdspladsen det mest effektive sted at lære dansk. Et nok så godt kursus vil aldrig blive nok," siger han.
Over 40 procent af personerne fra det tidligere Jugoslavien er arbejdsløse. Det samme gælder over 30 procent af pakistanere og tyrkere i Danmark.

Salmonella i alle typer æg
*Der er salmonella i både æg fra økologiske og fritgående høns og fra burhøns. Det viser nye tal fra Veterinær Direktoratet.
Fra 1. maj til 30. november i år er hønseflokkene, der leverer konsum-æg, blevet undersøgt for, om de har eller har haft salmonella. Af 161 flokke med burhøns havde 85 flokke antistoffer mod salmonella. 17 af 130 flokke skrabehøns havde også antistofferne, og fem af 55 flokke økologiske hønseflokke havde eller havde haft salmonella-bakterier.
Der kan ikke umiddelbart findes nogen sammenhæng mellem forskellige produktionsformer og antallet af salmonellainfektioner. Alligevel er færre økologiske høns salmonella-positive i forhold til andre typer.
"De nye oplysninger fra Veterinær- og Fødevaredirektoratet chokerer branchen. Vi havde ikke forventet, at problemet er så stort," siger en rystet Vagn Aage Sørensen, der er næstformand for Dansk Erhvervsfjerkræ.

Fredsforhandlinger om Korea er slut
*Fireparts-forhandlingerne om fred på den koreanske halv-ø sluttede onsdag i Genéve. Det umiddelbare resultat af forhandlingerne var, at parterne blev enige om, at vende tilbage til Genéve i marts 1998 for at forsætte forhandlingerne.
Teknisk set er der stadig krig mellem Nord- og Sydkorea, da det er en våbenhvile, som har holdt kanonerne tavse siden Koreakrigen.

Klage over Kramer afvises formentlig
*Indenrigsministeriet ender formentlig med at afvise klagen over overborgmester Jens Kramer Mikkelsens (S) måde at fortolke valgreglerne på.
Ved at udnytte en paragraf i den nye styrelseslov sikrede Kramer Mikkelsen sit parti en ekstra borgmesterpost, som den radikale Inger Marie Bruun-Vierø ellers var sikker på.
Siden har den såkaldte 21-mandsgruppe, der foruden de radikale og Dansk Folkeparti består af de konservative, Venstre og Solidarisk Alternativ, klaget til Indenrigsministeriet over Kramer Mikkelsens fremgangsmåde.
"Rent juridisk får overborgmesteren formentlig ret i sin fortolkning. Der er dog ingen tvivl om, at sagen rent moralsk ikke er foregået på en ordentlig måde," siger Peter Skaarup til Ritzau.
Han bygger sin vurdering på de svar indenrigminister Thorkild Simonsen (S) onsdag gav under Folketingets spørgetid.

Dansk mindretal trynet i Kiel
*Den slesvig-holstenske hovedstad, Kiel, var onsdag klædt i rød-hvide dannebrogsfarver, da omkring 5.000 skoleelever, lærere, forældre og en række officielle repræsentanter fra det danske mindretal i Sydslesvig troppede op til den hidtil største danske protestaktion foran delstatsparlamentet, skriver Flensborg Avis torsdag.
Baggrunden for kæmpedemonstrationen var utilfredshed med en ny spareplan fra den rød-grønne regering, der vil spare mellem seks og 12 millioner kroner om året ud af det samlede tyske tilskud på knap 200 mio. kr. til Dansk Skoleforening for Sydslesvig. Hvis besparelserne gennemføres som planlagt, vil det i værste fald betyde lukning af op til 16 små skoler ud af godt 50 danske skoler syd for den dansk-tysk grænse.
Dansk Skoleforening føler sig uretfærdigt behandlet i forhold til de offentlige tyske skoler, og der lød massive protester fra talerstolen.
"Skoleforeningen er i forvejen i allerhøjeste grad er ramt af delstatsregeringens nedskæringer.Vi har sparet lige så meget som de offentlige skoler, så enten har politikerne helt bevidst villet give det indtryk, at mindretallet ikke vil spare, eller også har de ikke forstået, at en række ekstra nedskæringer rammer de danske skoler urimeligt hårdt," sagde skoledirektør Hans Andresen.

Redigeret af Helle Bruun Jensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her