Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

8. december 1997

EU presser USA før Al Gore-besøg
*EU lagde søndag maksimalt pres på Japan og USA for at bidrage mere konstruktivt til en global klima-aftale. USA's vicepræsident, Al Gore, deltager mandag i FN's klimakonference i Kyoto, Japan, sammen med miljøministre fra alverdens lande.
EU's miljøkommissær, Ritt Bjerregaard, afviste på et pressemøde i konference-centret i Kyoto fuldstændig et uofficielt forslag om, at rige nationer som USA og Japan skal slippe billigere end Europa, når det gælder om at reducere udslippet af drivhusgasser for at undgå ændringer af klimaet.
"USA er kommet med et så elendigt udspil, at vi behøver noget nyt. USA kan gøre meget mere end blot at stabilisere udslippene (i perioden 2008-2012, red.). Vi håber, amerikanerne er blevet mere realistiske i forhold til, hvad der er brug for. Forhåbentlig vil Al Gore i Kyoto bidrage til, at vi ikke længere skal stå og hoppe på stedet, som vi har gjort alt for længe," sagde Ritt Bjerregaard. Hun slog fast, at EU er rede til åbenhed og kompromiser på flere områder for at få en international aftale i hus, når klimatopmødet slutter på onsdag.
Artikel på forsiden
Dagbog fra Kyoto på side 3

EU-strid i SF
*Et nej-flertal i SF's hovedbestyrelse nægter at give ja-fløjen del i de penge, partiet får til at føre valgkamp for op til folkeafstemningen om Amsterdam-traktaten. SF's formand, Holger K. Nielsen erklærer sig uenig i hovedbestyrelsens beslutning, men siger, at "SF er ikke Kina, og jeg er ikke Mao".
MF'er Margrethe Auken fra ja-siger-fløjen kalder hovedbestyrelsens beslutning for smålig og "meget nedslående". Den "sender et dårligt signal om, at der ikke er plads til alle", siger hun.
Konflikten er opstået, fordi mindretal inden for partierne i modsætning til i 1993 ikke selv kan søge om penge hos Nævnet vedrørende EU-oplysning, der fordeler midler til folkeafstemningen. Ved afstemningen om Maastricht-traktaten, hvor SF's officielle holdning var ja, var der også midler til at nej-siden kunne føre kampagne.
Det er et flertal på sytten HB-medlemmer, der har smækket kassen i. Otte medlemmer ville give ja-sigerne de samme 12 procent af midlerne, som nej-sigerne fik i 1993, nemlig 93.000 kroner.

Nyrup kendte Den Danske Banks plan
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen er kommet i modvind, efter at det er blevet afsløret, at han var informeret om Den Danske Banks skjulte slagplan i den færøske bankskandale. En næsten fem år gammel notits afslører, at der den 11. marts 1993, altså inden Den Danske Bank fik overtalt Færøerne til at overtage ansvaret for Føroya Banki, blev udarbejdet en hemmelig slagplan for forhandlingerne i Statsministeriet. Nyrup var altså ikke alene orienteret om Den Danske Banks planer, hans ministerium deltog aktivt i planlægningen.
Bjørn Heygum fra det færøske Sambandsparti mener, at sagen truer Rigsfællesskabet, og også formanden for det færøske socialdemokrati anser sagen for "betydeligt mere belastende for tilliden", end hvis den, som hidtil antaget, udelukkende havde kørt på embedsmandsniveau.
Umiddelbart vil samtlige færøske politikere afvente bankundersøgelsens afgørelsen den 15. januar 1998, men senere vil de, afhængigt af udfaldet, arbejde for at stille den danske regering til ansvar.

Mindst 60 døde ved flystyrt i Sibirien
*Redningsmandskab i den sibiriske by Irkutsk gennemsøgte søndag ruinerne af en tre-etagers boligblok, som blev totalt ødelagt, da et militært transportfly styrtede ned i det lørdag.
Flykatastrofen har kostet over 60 mennesker livet, og redningshold arbejdede søndag under højtryk, efter at de havde måttet vente på dagslyset for at kunne genoptage eftersøgningen efter overlevende. Styrtet skete kort efter, at transportflyet af typen An-124 var lettet fra en lokal lufthavn med kurs mod Vietnam.

Frygt for krise og ustabilitet i Sydkorea
*Flere falliterklæringer, en hær af arbejdsløse, højere skatter, mere inflation og en langt større udenlandsk tilstedeværelse og indflydelse. Det er den pris, Sydkorea må betale for den store hjælpe-og lånepakke på ialt 57 mia. dollar (omkring 382 mia. kr) fra Den Internationale Valutafond (IMF).
Sydkorea er verdens 11. største økonomi, og de nye varslede indgreb ventes at skabe vrede i befolkningen. Sydkorea skal vælge en ny præsident den 18. december, og blandt iagttagere er der udbredt tvivl om, hvorvidt den nye regering kan overholde sine forpligtelser, som vil skabe lidelser og gøre den upopulær.
Pengene fra IMF vil klare Sydkoreas gældsproblemer på kort sigt, men de vil ikke forhindre endnu en bølge af falliter og bankkriser, som udgør kernen i landets problemer.

Bosnisk-serbiske nationalister vandt
*Det stærkt nationalistiske parti SDS får 24 pladser i de bosniske serberes parlament. Det fremgår en foreløbige opgørelse over det bosnisk-serbiske parlamentsvalg den 22. og 23. november, som søndag blev offentliggjort af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), der overvågede valget.
Det endnu mere yderligtgående højrenationalistiske parti Det Radikale Parti (SRS), som er allieret med SDS, får 15 parlamentspladser, mens det mere moderate Den Serbiske Folkealliance, som ledes af de bosniske serberes præsident Biljana Plavsic, også får 15 pladser i parlamentet.
Selv om den nationalistiske Radovan Karadzic ikke officielt deltog i parlamentsvalget, er det den almindelige opfattelse, at han stadig har stor indflydelse over SDS.
Hvis de foreløbige valgresultat holder, har de nationalistiske og kompromisløse serbiske politikere klart vundet valget over den mere samarbejdsvillige Biljana Plavsic, som lande i Vesten havde håbet ville vinde.

Egyptens turist-industri hårdt ramt
*Flyvninger til Egypten er faldet med 25 procent siden massakren på udenlandske turister i Luxor i sidste måned, skrev egyptiske aviser i Kairo søndag.
Halvdelen af landets indenrigsflyvninger er samtidig blevet aflyst på grund af den støt faldende turisme siden den 17. november.
"Massakren førte til et skarpt fald i lufttrafikken fra alle lufthavne," sagde lederen af landets civile luftfart, Abdel Fattah Kato.
Han sagde, at lufthavnene i Luxor og i Sharm el-Sheikh var blevet særligt hårdt ramt, og fra Tokyo har det egyptiske lyuftfartsselskab måttet indstille 90 procent af dets flyvninger.
Egyptens lukrative turist-industri, der har en afgørende betydning for landets økonomi og for det verdslige styres muligheder for at overleve i kampen mod tiltagende fundamentalisme, ventes at miste op mod en mia. dollar i indtægter, vurderer specialister i sektoren.

Israelsk strejke slut
*Israelske fagforeningsledere meddelte søndag, at de var ved at bringe en landsomfattende strejke i den offentlige sektor til en afslutning. Over 700.000 mennesker deltog i arbejdsnedlæggelserne, som lammede landet.

Ole Hyltoft ud af Arkens bestyrelsen
*Foreningen Arkens Venner lukker og dens formand, forfatteren Ole Hyltoft, udtræder af Arkens bestyrelse.
Det sker som en konsekvens af, at Museet Arken i Ishøj ved København har besluttet at oprette sin egen venneforening, oplyser bestyrelsen for Arkens Venner. Den nye venneforening kommer til at hedde KlubArken.
"Arkens Venner kan ikke eksistere side om side med en klub, der i øvrigt ikke er nogen demokratisk forening, men drives af marketingsfirmaet Monopol," siger Arkens Venner.
Med oprettelsen af KlubArken, mister medlemmerne af Arkens Venner gratis adgang til museet, og dermed fjerner man ifølge Arkens Venner gundlaget for at drive venneforeningens aktiviteter.
"Arkens Venner anser det for et trist tidens tegn, at man erstatter et frivilligt folkeligt fællesskab med et marketingsfirma, siger bestyrelsen for Arkens Venner, som har indkaldt sine ca. 3000 medlemmer til generalforsamling den 13. januar for at lukke foreningen.

Serbien forsøger påny at vælge præsident
*Vælgerne i Serbien udviste ingen ny entusiasme, da de søndag skulle til valgurnerne til første runde af et nyt præsidentvalg, efter at et lignende valg i oktober blev annulleret på grund af for ringe valgdeltagelse.
Der er opstillet syv kandidater ved valget, hvor der skal vælges en afløser for Slobodan Milosevic, som efter at have beklædt præsidentposten i de tilladte to perioder er blevet præsident for Jugoslavien (Serbien og Montenegro).
Adskillige timer efter åbningen af valglokalerne blev valgdeltagelsen officielt anslået til 10 procent, og det var næsten kun ældre indbyggere, som havde stemt.
Det er ifølge meningsmålingerne også den Milosevic-støttede kandidat, Jugoslaviens udenrigsminister Milan Milutinovic, som har de bedste chancer.
Efter ham kommer højre-ekstremisten Vojislav Seselj. Ved det ugyldige valg i oktober kom Seselj ind på en kneben førsteplads foran Milosevics tidligere kandidat, Zoran Lilic, som tidligere var Jugoslaviens præsident.
Efter sit nederlag blev Lilic erstattet af Milutinovic.
Den tredje kandidat med en rimelig chance ved valget er Vuk Draskovic, den nationalistiske oppositionsleder. Det vil dog være en overraskelse, hvis Draskovic vinder valget, selv om han har betydelig støtte blandt vælgerne.

Irak stopper salg af olie i protest mod FN:
*Den irakiske regering forsvarede i weekenden sin beslutning om at standse landets eksport af olie i protest mod FN, som ledelsen i Bagdad mener blander sig for meget i Iraks indre anliggender under den såkaldte olie-for-mad aftale.
Irak standsede olieeksporten fredag aften, da strømmen af olie til en rørledning i Tyrkiet standsede.
Den irakiske udenrigsminister, Mohammed Said al-Sahhaf. sagde, at aftalen med FN ikke gav Irak mulighed for at indkøbe mad og andre "humanitære nødvendigheder" i det tempo, der er behov for i den irakiske befolkning.
Samtidig anslog Iraks finansminister, Mahdi Saleh, at Irak har mistet tæt ved 800 milliarder kroner i indtægter i de syv år, FN's handelssanktioner har været i kraft over for landet.
FN's handelsembargo blev indført efter Iraks invasion af Kuwait i 1990.

Rådyr besøgte hotel
*Stadshotellet i den svenske by Västerås fik natten til søndag fint besøg. En rå gik sammen med sine to lam ind gennem hotellets hoveddør og fortsatte to trapper op til festsalen, skriver det svenske nyhedsbureau TT.
Da personalet tilkaldte politiet klokken halv fire om morgenen for at få fjernet de usædvanlige gæster, troede den vagthavende først at det var en spøg, men indvilligede alligevel til sidst i at sende en patruljevogn.
Det holdt hårdt med at få de stressede og skræmte rådyr til at forlade bygningen, og det ene lam brækkede formentligt benet på vej ned ad en glat marmortrappe. Kommunens skytte blev derfor sendt ud efter det sårede dyr.

Iran vil ud af sin status som paria-stat
*Lederne af verdens en milliard muslimer samles i denne uge til et topmøde i Iran, som præstestyret i Teheran håber vil ændre landets status fra at være en paria-stat til en magtfuld leder af den islamiske verden.
Højtstående iranske regeringskilder har på forhånd kaldt samlingen for "århundredets topmøde".
Uanset om de iranske forventninger er overdrevne, så vil den tre-dages konference være den mest betydningsfulde internationale begivenhed i Iran i de to årtier, hvor landet har haft religiøst styre.
Blandt de mange deltagere er de konservative Golfstater og en lang række andre lande, der har følt sig truet af det islamiske præstestyre i Teheran, som kom til magten i 1979 efter revolutionen mod Shahen.
"Formålet med mødet er at bringe islamiske regeringer nærmere hinanden," sagde konferencens talsmand, Mohammad Javad Zarif, forud for mødet.
Iran skal overtage ledelsen af den Islamiske Konference Organisation (OIC), der har 55 medlemslande, og som repræsenterer en femtedel af verdens befolkning.

Redigeret af Karen Syberg og Henrik Brun

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her