Læsetid: 8 min.

DØGNETS NYHEDER

29. december 1997

Drab og hævndrabi Nordirland
*Ulster Volunteer Force (UVF), der er en Nordirlands protestantiske partisangrupper, påtog sig søndag skylden for nedskydningen af en mand i Dungannon som hævn for drabet på deres leder i det topsikrede Maze-fængsel.
UVFs leder, Billy Wright, blev lørdag dræbt af pro-irske partisaner, der var indsat i fængslet.
Volden kommer på et tidspunkt, hvor både de store katolske og de store protestantiske partisanbevægelser respekterer en våbenhvile i håb om, at fredsforhandlinger kan bringe konflikten i Nordirland til en afslutning.
Artikel på forsiden

Forstærket svensk skepsis over for EU
*Svenskernes skepsis og modstand over for EU er forblevet stærk, viser en ny meningsmåling, der blev offentliggjort lørdag. Målingen viste, at 61 procent af svenskerne ville stemme imod medlemskab af EU, hvis der var folkeafstemning nu.
Ifølge målingen fra Temo, som blev offentliggjort i Dagens Nyheter, er det kun 31 procent af vælgerne, der går ind for svensk medlemskab. Otte procent er i tvivl.
Det er en generel skuffelse over EU og frygten for en centralisering af magten i Bruxelles samt stigende fødevarepriser, der blev angivet som typiske grunde for EU-modstanden af de 1100 deltagere i meningsundersøgelsen.
Artikel her på siden

Økonom: Landbrugs-støtte givet dårligt ud
*Støtten til landbruget koster hver dansker 2000 kr. om året, og de penge kunne gives bedre ud, siger økonom Søren Frandsen fra Statens Jordbrugs- og Fiskeriøkonomiske Institut, til dagbladet Aktuelt lørdag. har udarbejdet beregninger over EUs landbrugsstøtte.
"Det er en dårlig forretning, selv når man tager højde for eksportindtægterne og betalingsbalancen. Hvis landbrugsstøtten fjernes, vil bruttonationalproduktet stige med én procent, eller med 11,2 mia. kr. om året", siger Søren Frandsen på baggrund af en beregning af EU's landbrugsstøtte.
Ifølge Søren Frandsen betaler forbrugerne i dag to gange til landbruget. Dels bliver der betalt over skattebilletten til de direkte støtteordninger, som formidles via EU. Dels betales der i form af kunstigt høje fødevarepriser, som ligger op mod en trediedel over verdensmarkedsprisen.

Egypten forbyder omskæring af kvinder
*Egyptens statsråd, der er landets øverste administrative retsinstans, støttede søndag et forbud mod omskæring af kvinder, som blev besluttet tidligere i år af landets sundhedsministerium.
Islamiske grupper i Egypten har forsøgt at få ministeriet til at tilbagekalde forbuddet mod den udbredte praksis, som koster mange piger livet hvert år.
Ifølge officielle opgørelser bliver over 90 procent af egyptiske piger omskåret, og over 70 procent af operationerne gennemføres i hjemmene under usterile og ofte uhygiejniske forhold. I mange tilfælde bløder pigerne til døde.
Artikel på forsiden

Lærere ikke dygtige nok til dansk
*Mange lærere er ikke dygtige nok til at undervise i dansk, og derfor risikerer hele klasser at blive dårlige læsere, mener Forældreforeningen Skole og Samfund.
Foreningen kritiserer, at det kan lade sig gøre at gennemføre en seminarieuddannelse uden at beskæftige sig med faget dansk.
Kritikken kommer på baggrund af en undersøgelse fra Danmarks Pædagogiske Institut. Den viser, at danske børns læsefærdigheder generelt er blevet bedre de sidste år, men at der er store forskelle fra klasse til klasse.

Danskere: Flere penge til det offentlige
*En stor del af danskerne vil bruge flere penge på den offentlige sektor. 85 procent mener, der skal bruges flere penge på hospitaler, 74 procent synes, at folkeskolerne trænger til øgede bevillinger, og 72 procent ser gerne, at miljøet samt politiet skal have flere ressourcer tilført.
Det viser en undersøgelse, som Institut for Konjunktur-Analyse, IFKA, har lavet for De 3 Stiftstidender og JyskeVestkysten. I undersøgelsen fremgår det, at kun en til to procent af danskerne mener, at fire områder burde have færre penge, end de får i dag, skriver aviserne søndag.
Omkring hver fjerde - 24 procent - vil have, at der skal bruges mindre på udviklingshjælpen. Men over halvdelen af den danske befolkning finder hjælpen til de fattige lande tilfredsstillende, skriver aviserne.
Undersøgelsen siger ikke noget om danskernes vilje til at betale skatter...

Bosniske serbereblokerer parlament
*Bosniske serbere, der er loyale over for den af FN efterlyste Radovan Karadzic, har blokeret for valget af personer til centrale poster i parlamentet og regeringen i den serbiske del af Bosnien-Hercegovina.
Det bosnisk serbiske parlament, der blev valgt i sidste måned, trådte sammen for første gang lørdag i den nordlige by Bijeljina, men udsatte hurtigt sessionen til den 12. januar, da de ikke kunne nå til enighed om valget af politiske ledere.
Artikel side 3

Borgmester sigtet i Chiapas-massakre
*Mexicansk politi har anholdt en borgmester fra en landsby i Chiapas-området i forbindelse med sidste mandags massakre på 45 indianere.
Den anholdte, der er medlem af det mexicanske regeringsparti PRI, er foreløbigt sigtet for at have forsynet de personer, der udførte massakren, med maskinpistoler.
Mexicansk politi sigtede fredag 16 personer for massakren på de 45 Chiapas-indianere. De 16, der alle tilhører Maya-folket, er sigtet for drab og for medvirken til drab.

Algeriske massakrer fortsætter
*Mellem 145 og 184 mennesker er blevet dræbt i Algeriet siden tirsdag ved massakrer i øde landsbyer - fortrinsvis i Tiaret-regionen 200 km sydvest for hovedstaden Algier.
Ifølge flere uafhængige aviser blev 21 landsbyboere hakket ihjel fredag aften af formodede islamiske ekstremister. Massakren skete i Ouled Moussa, nær Medea, 80 km syd for hovedstaden, skrev aviserne Liberte og El Khabar.
Amnesty International anslår, at over 80.000 mennesker er blevet dræbt under en væbnet islamisk kampagne, som blev indledt i 1992, da hæren blokerede for en valgsejr til den nu forbudte Front til Islamisk Frelse (FIS).

Tyrkiske trusler mod Grækenland
*Den tyrkiske præsident, Suleyman Demirel, advarede lørdag om, at Tyrkiets ærkerival, Grækenland, vil "komme til at betale" for at have skabt forhindringer for tyrkerne i deres forsøg på at blive medlem af EU.
"Vi mener, at Grækenland har gjort sig skyldig i en vital fejltagelse ved at stå i spidsen for forsøget på at fjerne EU fra Tyrkiet", sagde Demirel på en pressekonference.
"Grækenland må tage den kendsgerning til efterretning, at det vil kunne komme til at betale en pris for det, og at det må tage konsekvenserne af denne holdning", sagde Demirel - uden nærmere at specificere, hvad Tyrkiet vil kunne gøre som gengældelse.

Wonderful, but expensive Copenhagen
*Danmarks hovedstad er en af verdens dyreste byer. I en undersøgelse, foretaget af verdens næststørste bank, Union Bank of Switzerland, kortlægges leveomkostningerne i 56 storbyer over hele kloden. Og blandt de mange byer er det kun Oslo og Tokyo, der kan præstere et højere prisniveau end København, skriver Berlingske Tidende søndag.
I hver storby har banken med 140 spørgsmål om priser på 111 bestemte varer og tjensteydelser, samt 96 spørgsmål om løn- og arbejdsforhold inden for 12 professioner samlet og analyseret 20.000 data.
Helt galt er det med priserne på offentlig transport. Undersøgelsen kårer således København som verdens dyreste storby, hvis man vil køre med bus og tog, med et prisniveau 20 gange større end verdens billigste storby, Bombay i Indien.

Nyt norsk mæglingsforsøg i Mellemøsten
*Den norske udenrigsminister, Knut Vollebæk, rejser om en uge til Mellemøsten for at mødes med parterne i den fastlåste fredsproces og genoptager dermed den norske mæglerrolle i området.
"Det er min ambition at få en direkte dialog i gang mellem parterne", sagde Vollebæk i et internview, som blev bragt i norsk radio lørdag.
Israels tilbagetrækning fra Vestbredden vil stå i centrum for samtalerne.

For ringe forskning i akupunktur
*Mens der forskes livligt i akupunkturens anvendelighed både i Norge og Sverige, foregår der stort set ingenting på området herhjemme, og det er ved at udvikle sig til et politisk problem med både sociale og økonomiske konsekvenser for patienterne, mener akupunkturlægen Søren Ballegaard, Hellerup.
"Sundhedsstyrelsen er positiv, befolkningen er positiv og lægerne ude i samfundet er positivt indstillede, men på bjerget - i de videnskabelige selskaber og komitésystemet - blokerer man for forskning", siger Søren Ballegaard.

Tyske turister med biltog til Vestkysten
*Strømmen af turister til den jyske vestkyst skal flyttes fra landevejene over til jernbanen. Det vil folkene bag Danmarks nyeste private jernbane, Privatbanen Sønderjylland, forsøge at realisere.
En arbejdsgruppe er nedsat for at udarbejde planer for, hvordan man kan få de tyske turister til at tage bilen med på biltog helt fra München eller Stuttgart og via Niebøl/Tønder til feriemålet ved vestkysten.

Trimmet og tjekket med talebanerne
*Mindst 120 mandlige indbyggere i Afghanistans hovedstad, Kabul, er blevet ofre for en tvungen klipning som led i den regerende Taleban-milits forsøg på at skabe verdens reneste islamiske stat, sagde frisører i byen lørdag til det franske nyhedsbureau.
Ifølge barberer i Kabuls bymidte overtog soldater fra Talebans "ministerium for fremme af dyder og undertrykkelse af laster" alle deres butikker og trak tilfældigt forbipasserende ind og klippede dem.
Korstoget for kort hår blev ledsaget af en grundig undersøgelse af ofrenes skæg, som skal være langt.

For mange elefant-bajere...
*Omkring 25 elefanter gik på jule-hærværk efter at have drukket alkohol, jævnede adskillige huse med jorden og sendte indbyggerne i en bangladeshisk landsby på flugt, skrev flere aviser i landet lørdag.
Elefantflokken stormede tidligt torsdag morgen ind i landsbyen Dighakon i Bangladeshs Jamalpur-distrikt og opdagede hurtigt den lokale Garo-stammes spiritus, som var fremstillet i anledning af julen, skrev avisen Bangladesh Observer, der citerede et lokalt nyhedsbureau.

Hongkong til kamp mod "fugle-influenzaen"
*Regeringen i Hongkong beordrede søndag alle høns og kyllinger i territoriet slagtet for at udrydde den farlige "fugle-influenza", som har kostet fire mennesker livet, og som giver anledning til tiltagende panik.
Mellem 1,2 og 1,3 millioner kyllinger fra landbrug og markedspladser vil i dag blive slagtet og brændt under en omfattende operation over 24 timer, meddelte myndighederne. Høns og kyllinger vil blive aflivet med kultveilte, og de desinficerede rester vil blive gravet ned.
14 nye krisecentre vil samtidig blive åbnet, efter at hundredvis af skræmte og oprevne mennesker har belejret hospitaler og klinikker for at få undersøgt, hvorvidt de er blevet smittet med det farlige virus.
Repræsentanter for sundhedsmyndighederne bekræftede søndag, at en kvinde, der døde sidste tirsdag, var blevet smittet med virus H5N1. Men ifølge myndighederne er der kun en meget lille risiko for, at "fugle-influenzaen" kan smitte fra menneske til menneske. Smitten spredes hovedsageligt fra fugl til menneske.
Det livsfarlige virus, der tidligere kun er blevet fundet i fjerkræ, har også kostet to børn og en 54-årig mand livet.
Et forbud mod import af kyllinger fra Kina vil blive opretholdt, indtil operationen er overstået.
Artikel side 4

Redigeret af Ole Nyeng

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her