Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

3. december 1997

Ny kommandostruktur i NATO
*Stik imod de fleste forventninger lykkedes det i går
NATO-landene at nå til enighed om en ny og mere fredsorienteret kommandostruktur, der skal afløse den gamle NATO-opbygning fra Den kolde Krigs tid.
De nuværende 65 militære NATO-hovedkvarterer bliver nu skåret ned til kun 20, fastslog NATO's generalsekretær Javier Solana efter et forsvarsministermøde i NATO-hovedkvarteret.
Den nye struktur betyder, at det danske NATO-hovedkvarter i Karup nu er reddet og fortsætter som et især dansk-tysk hovedkvarter for det nordøstlige NATO.

Vismændene løfter pegefingeren
*Selv om det tegner lyst for dansk økonomi, er der behov for en stramning af finanspolitikken. Det mener de økonomiske vismænd, som i deres netop udsendte halvårsrapport opfordrer regeringen til stramninger allerede i 1998.
Hvis der ikke sker stramninger, kan det blive nødvendigt at gribe ind med meget kort varsel, pointerer vismændene.
Stramningen af de offentlige finanser skal ske af flere årsager: Forsørgerbyrden vokser, så der bliver færre unge til at forsørge de flere ældre, og desuden peger rapporten på, at Danmark bør ruste sig til en fremtidig lavkonjunktur.
Vismændene opfordrer til meget beherskede lønstigninger ved de kommende overenskomstforhandlinger i 1998. De fremhæver, at lønnen er steget mere i Danmark i år end i udlandet og formentlig også vil gøre det de kommende år.
Leder på forsiden
og artikel side 4

Formandskandidat til KL i modvind
*En af de to favoritter til formandsposten i Kommunernes Landsforening (KL), Odenses borgmester Anker Boye (S), er kommet i modvind efter udtalelser om, at han vil have færre kommuner.
Formanden for landets 105 mindste kommuner, borgmester i Spøttrup, Alex Lind (S), mener, at Anker Boyes udtalelser kan true hans kandidatur og sammenholdet i KL. Alex Lind har gennem en årrække stået i spidsen for de små kommuners forening, Det skæve Danmark.
Anker Boye sagde i går til Aktuelt, at der er for mange kommuner i Danmark, og at borgernes krav om service især volder de små kommuner problemer.

Punktum for blodig konflikt i Bangladesh
*Efter et kvart århundredes blodigt opgør i det sydøstlige Bangladesh blev der tirsdag sluttet fred, da regeringen og shanti-stammefolket underskrev en fredaftale.
"Jeg er meget lykkelig," sagde premierminister
Sheikh Hasina. Hasina har, siden hun kom til magten i juni sidste år, forsøgt at få afsluttet konflikten i det sydøstlige Bangladesh.
De seneste 25 års væbnede konflikt har kostet mindst 8.500 mennesker livet.

Borgmester: Danyard- lukning katastrofe
*Frederikshavns borgmester, Jens Christian Larsen (V), betegner det som en katastrofe for landsdelen, hvis
Danyard bukker under.
Han kaldte for næsten præcis et år siden den netop underskrevne hensigser-klæring om salget af 48 procent af aktierne i Danyard til den malaysiske rigmand Amin Shah for "årets julegave" til Frederikshavn.
"Men selvom det har været kendt længe, at der var problemer med aftalen, så det ikke kom som en overraskelse, så må jeg erkende, at det er svært at finde julestemningen frem," siger Jens Chris-
tian Larsen til Ritzau.
Værftets fremtid står og falder med, om det i løbet af det næste års tid lykkes at sikre de fornødne overskudsgivende ordrer.

Danskere flytter ikke fra 'ghettoer'
*Danskere flytter ikke fra boligområder i takt med, at antallet af udlændinge i området vokser, viser en ny rapport fra Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut (AKF).
"Der peges ofte på risikoen for, at fraflytningen af danskere vil accelerere, hvis andelen af etniske minoriteter stiger over en vis grænse. Men det synspunkt giver vores undersøgelser ikke belæg for," siger forskningsleder Hans Hummelgaard, AKF.
Analysen viser derimod, at både danskere og etniske minoriteter flytter fra bo-
ligområder med mange ressourcesvage beboere, herunder førtidspensionister og modtagere af kontanthjælp. De ressourcestærke bruger typisk disse boligområder til at løse et midlertidigt behov for tag over hovedet.

Armen vrides om på udlændinge
*Allerede inden regeringens flygtningeudspil er færdigt, har en række af landets største kommuner iværksat en skrappere kurs overfor flygtninge og indvandrere, som ikke møder op til dansk-undervisning.
København, Århus, Esbjerg, Aalborg og Odense kommuner benytter sig nemlig alle af retten til at trække op til 20 procent af bistandshjælpen, når indvandrere og flygtninge ikke møder op til undervisningen i dansk. Og København, Aalborg og Odense stopper kontanthjælpen fuldstændig, hvis eleverne helt afviser tilbuddet om undervisning.
Dermed lever kommunerne allerede op til de krav, som flere politiske partier på Christiansborg i efteråret har krævet på netop undervisningsområdet.
"Man behøver ikke stramme reglerne i bistandsloven mere. Vi har jo i dag muligheden for at tvinge flygtninge og indvandrere til at følge undervisningen," siger Helle Drue, som er leder af flygtningerådgivningen i Aalborg Kommune.

Ombudsmanden ser på afskedigelsessag
*Folketingets ombudsmand er på eget initiativ gået ind i en sag om afskedigelse af socialdirektøren i Frederikssund Kommune i det vestlige Nordsjælland, skrev Frederikssund Avis tirsdag. Ombudsmanden rejser tvivl om begrebet "samarbejdsvanskeligheder" som afskedigelsesgrund. I det konkrete tilfælde blev socialdirektørens fratrædelse så at sige aftalt i forbindelse med et gyldent håndtryk på 150.000 kr.
Ombudsmandens indfaldsvinkel i sagen er, at en tjenestemands fratræden ikke kan aftales med begrundelsen "samarbejdsvanskeligheder". Det kan kun ske, hvis vedkommende selv ønsker at holde op, eller hvis der er grundlag for en disciplinærsag mod ham, skriver avisen.

Massakre på indisk landsby
*I Indiens østlige delstat Bihar er 64 landsbybeboere blevet dræbt af lejesvende, som arbejder for de lokale jordejere, sagde politi og øjenvidner i går. Hovedparten af ofrene var sovende kvinder og børn.
Massakren skete sent mandag i landsbyen Bathe
Lakshmanpur, hvor landsbybeboerne blev brændt ihjel i deres huse og senge eller skudt, mens de søgte at flygte.
Ifølge United News of India var de fleste af ofrene medlemmer af eller sympatiserede med Indiens Kommunis-
tiske Parti Marxister-Lenin-ister, som arbejder for at organisere fattige og kasteløse i landområderne, så de kan kræve mere i løn.

Mindre salmonella i svinekød
*Forekomsten af salmonella i dansk svinekød er mere end halveret de sidste tre år. Fra at mere end to procent af svinekødet i 1994 indeholdt salmonella, er man nu ifølge en ny evalueringsrapport nede omkring en procents chance for, at koteletten i køledisken er inficeret.
"Man er nået et langt stykke ad vejen. Men skal vi nå ned på et niveau som for godt ti år siden, hvor salmonella i svinekød stort set var et ukendt begreb, er der brug for en strammere kontrol på en række områder," siger Henrik Wegener, zoonosekonsulent i Statens Veterinære Serumlaboratorium.

Italiens højrefløj splittet
*Italiens centrum-højre Frihedsalliance er dybt splittet efter sidste måneds lokalvalg, hvor det ikke lykkedes at vinde en eneste af de større byer. Det har fået fugerne til at knage i tidligere ministerpræsident Silvio Berlusconis alliance.
Knap var resultaterne fra weekendens anden valgrunde annonceret i går førend lederen af det ny-fascistiske parti Nationalalliancen, Gianfranco Fini, krævede forandringer inden for Frihedsalliancen, der efter hans mening mangler den rette politiske strategi.
Adskillige af lederne fra højrefløjens partier bebrejder Berlusconi valgsmækket - han er ikke længere en vinderfigur, mener de.
Imens har Silvio Berlusconi haft travlt med at nedtone valgnederlaget. Han håber fortsat på at kunne føre alliancen mod samme sejr ved parlamentsvalget, som han gjorde i 1994.

Jeltsin bebuder atom-nedrustning
*Ruslands præsident Jeltsin erklærede tirsdag, at Rusland "ensidigt mindsker antallet af atomsprænghoveder med yderligere en trediedel". Præsidentens overraskende udspil kom på en pressekonference i Stockholm. Det var ikke umiddelbart klart, hvad Jeltsin mente med sin melding, som kom som et svar på et spørgsmål, der drejede sig om noget helt andet.
Jeltsin er før i internationale sammenhænge kommet med løfter, som han senere er bakket ud af.
Pressemødet blev holdt sammen med Sveriges statsminister Göran Persson, der kommenterede udspillet svævende, og han var åbenlyst overrasket. Statsministeren sagde dog, at Sverige værdsætter erklæringer, som rummer yderligere atomnedrustning.

Færøerne på vej mod valg
*Færøernes landsstyre er kommet i mindretal, og de største oppositionspartier i lagtinget ønsker nu, at lagmand Edmund Joensen udskriver valg med det samme.
Tirsdag aften meddelte det lille Selvstyreparti, der udgør det ene af landsstyrekoalitionens fire partier, at partiet trækker sig ud af koalitionen. Det skete efter, at lagmand Edmund Joensen uden varsel fyrede Selvstyrepartiets trafikminister Samal Petur i Grund.

Økologisk juleand og flæskesteg
*Det er tid at overveje julens indkøb, hvis man vil spise økologisk julesteg, skriver Grøn Information.
Økologisk kød udgør stadig under 0,5 procent af den samlede kødproduktion, men selvom mængden er lille, er der alligevel god mulighed for at diske op med økologisk and, kalkun eller flæskesteg juleaften. Grøn Information har udarbejdet en liste over forhandlere af øko-julestege, som kan fås ved henvendelse.

Norske juletræer er danske
*Flere end en tredjedel af de 900.000 juletræer, som skal ind i de norske stuer til jul, er danske.
Nordmændene er kræsne, og vil helst have et norsk-lignende træ. Det skal være
friskt, grønt, duftende, velformet og slankt, men samtidig helst ligne en almindelig, norsk gran, oplyser Tormod Stavrum til forskningstidsskriftet for unge mennesker - Nysgjerrigper.

Pakistan kastet ud i krise
*Pakistans præsident Farooq Ahmed Leghari trådte i går tilbage efter et bittert opgør med ministerpræsident Nawaz Sharif.
Med præsidentens afgang har Pakistans ministerpræsident på en dag mistet sine to største plageånder, idet magtkampens tredie aktør, højesteretsdommer Sajjad Ali Shah, tidligere tirsdag blev fjernet fra sit embede.
Magtkampen har lammet landet politisk i ugevis. I weekenden forlød det, at Sharif var i færd med at forberede en rigsretssag mod præsidenten, fordi Leghari nægtede at underskrive en lovtilføjelse, der ville gavne ministerpræsidenten i et opgør med dommer Shah.
Fredag forhindrede demonstranter, der stormede højesteretsbygningen, at en sag mod Sharif for foragt for retten kunne finde sted.
Krisen spidsede til søndag, da Shah stoppede et dommerpanel, som en rivaliserende dommer havde indkaldt for at tage stilling til, om Shah blev godkendt på gyldig vis, da han blev indsat i sit embede i 1994.
Tirsdag forsøgte Shah at suspendere en forfatningsændring, der vil fjerne præsidentens mulighed for at afsætte regeringen. Hans ordre blev dog overtrumfet af det rivaliserende dommerpanel, der siden tvang præsidenten til at afsætte Shah som højesteretsdommer.

Redigeret af
Vibeke Sloth Hoelgaard

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu