Læsetid: 8 min.

DØGNETS NYHEDER

27. december 1997

Aids truer klodens befolkningstilvækst
*Børnefødslerne er faldet så markant på verdensplan i de seneste årtier, at kloden ikke længere trues af overbefolkning. Tværtom risikerer folketallet i blandt andet mange afrikanske lande fremover at falde så drastisk, at der bliver for få arbejdsføre personer til at skaffe føden til befolkningen. Årsagen er den ukontrollerede spredning af aids. Det skrev Politiken 2. juledag.
"I visse egne af verden er der en alvorlig risiko for, at befolkningen bliver for lille på grund af aids. Udviklingen er dybt, dybt foruroligende," siger Hans Oluf Hansen, der er lektor i demografi ved Københavns Universitet.
Han peger på udviklingen i Afrika syd for Sahara, hvor aids breder sig foruroligende. Sygdommen betyder i sig selv, at fødselsraten falder, fordi mange kvinder dør, inden de når den fødedygtige alder. Dertil kommer, at de syg-domsramte ikke kan arbejde. Og det overlader en voldsom stor byrde til de raske i den arbejdsdygtige alder.

Strid om sikkerhed på Storebælt
*Forsvarsministeriet dementerer i en rapport direkte oplysninger, som trafikminister Bjørn Westh (S) har givet til Folketinget om sikkerheden på Storebælt. Det skrev Fyns Amts Avis lørdag.
I et svar til Folketinget oplyste Bjørn Westh for to måneder siden, at broens VTS-system, der skal forhindre påsejling, kunne tages i brug. Men en måned senere konkluderede en rapport fra Forsvarskommandoen, at systemet endnu ikke fungerer, og at det tidligst kommer i brug fra den 1. april 1998.
VTS-systemet skulle have stået klar allerede for tre år siden, men det er endnu ikke lykkedes A/S Storebælt og dets leverandør, det britiske GEC-Marconi, at få det til at fungere. Imens løses sikkerhedsopgaven fra en skurvogn på Sprogø.

Regeringsparti bag Chiapas-massakre
*Flere mistænkte der har været anholdt i forbindelse med massakren på 45 indianere i den fattige Chiapas-provins, har indrømmet at have forbindelse til regeringspartiet PRI. På en pressekonference sagde anklageren Everado Moreno, at en del af de omkring 40 anholdte i sagen under afhøringer har indrømmet, at de tilhører PRI-partiet eller andre regeringsvenlige partier.
Ingen er endnu blevet officielt anklaget for massakren, der fandt sted mandag. 21 kvinder, 9 mænd og 14 børn blev dræbt.
Artikel på forsiden

Angreb på kurdiske oprørere i Irak
*Tyrkiske kampfly gik i går til angreb på kurdiske oprøreres stillinger i Nordirak samtidig med, at det tyrkiske militær forberedte en landoperation ind i området også, rapporterer nyhedsbureauet Anatolia.
Tyrkiske F-4 kampfly, der har baser i byen Diyarbakir i den sydøstlige del af landet, bombede "terrorist-stillinger" i regionerne Pirbela, Sinath og Avagoze ved den tyrkisk-iraksiske grænse hele dagen torsdag og igen tidligt fredag, hedder det i meddelelsen.
De tyrkiske myndigheder benytter som regel begrebet "terrorister" om det forbudte Arbejderparti (PKK), der siden 1984 har kæmpet for en uafhængig kurdisk stat i Tyrkiets sydøstlige del.

Sydkoreansk eufori efter IMF-hjælp
*Sydkoreas finansielle markeder reagerede i går euforisk på en aftale om at fremskynde Den Internationale Valutafonds (IMF) långivning til landet, men børsmæglere sagde, at genopretningen af markedet ventes at blive kortvarig på grund af bekymringer over, hvilke konsekvenser lånepakken samlet kan få på Sydkoreas økonomi.
Børsmæglere sagde, at Sydkoreas accept af at stramme økonomien yderligere op som en betingelse for IMF's hjælpepakke vil føre til endnu dårligere betingelser for Sydkoreas erhvervsliv.
Den sydkoreanske valuta steg markant med 31 procent i værdi, da markedet åbnede fredag. Da markedet lukkede var den dog faldet, således at fredagens handel havde givet den en samlet værdistigning på 22,6 procent.
Nyhedsanalyse
her på siden

Topmøde mellem Arafat og Netanyahu
*Palæstinensernes præsident, Yasser Arafat, og Israels ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, skal til topmøde i Washington med USA's udenrigsminister, Madeleine Albright, i næste måned, meddelte palæstinensernes chefforhandler, Saeb Erekat, i går. Arafat vil på mødet foreslå, at der udstationeres en international fredsstyrke i dele af Vestbredden, hvor Israel ønsker at oprette sikkerhedszoner.
Artikel side 5

Ansøgere til skovpulje afvist
*Statens målsætning om at få plantet skov i Danmark bremses af staten selv. Der er nemlig så få penge i støttepuljen, at langt de fleste af de landmænd, der har søgt puljen, er blevet afvist. Det påpeger skovrider Michael Gehlert fra Vestjysk Skovdyrkerforening.
"De ressourcer man fra statens side har sat af til skovrejsning er helt ude af trit med den målsætning, man selv har erklæret," siger Michael Gehlert til Danmarks Radio Midt & Vest.
256 landmænd har ansøgt om tilskud til at dyrke skov - svarende til lidt over 2.000 hektar. Heraf kommer kun de 540 hektar ind under ordningen.

Fugle-influenza kan sprede sig globalt
*Flere forskere advarer mod, at den såkaldte fugle-influenza i Hongkong kan være starten på en verdensomspæn-dende epidemi. Det skrev Politiken fredag.
Den hidtil ukendte influenzavirus har foreløbig kostet fire mennesker livet, og der vil gå mindst et halvt år før en vaccine kan være parat.
"Det her ligner noget, der kunne være starten på en pandemi, altså en global epidemi. Derfor er det utroligt vigtigt, at man overvåger situationen intenst," siger afdelingschef, overlæge, dr. med. Klaus Bro-Jørgensen, virusvaccineafdelingen, Statens Seruminstitut.
Den amerikanske virolog Robert Webster advarede
tidligere på måneden også om, at fugle-influenzaen kan udvikle sig til en global epidemi.

Oklahoma-sag kan ende med dødsstraf
*12 nævninge i Denver i USA kendte onsdag Terry Nichols skyldig i sammensværgelse i forbindelse med lastbilbomben mod et offentligt kontor i Oklahoma City den 19. april 1995, hvor 168 mennesker blev dræbt. Nichols blev frikendt for anklageskriftets punkter om overlagt drab, men blev kendt skyldig i uagtsomt manddrab.
Samtidig blev Nichols også dømt for at have planlagt brug af et masseødelæggelsesvåben, og nævningene fandt, at planlægningen mundede ud i drab - en kendelse der kan medføre dødsstraf.
Strafudmålingen begynder mandag.

Carlos idømt livsvarigt fængsel
*Terroristen Carlos, der var en af verdens mest eftersøgte personer i 1970'erne og 1980'erne, blev natten til onsdag idømt livsvarigt fængsel af en domstol i Paris for tre drab begået i Paris i 1975.
Carlos, der ikke fortryder sine gerninger, førte gennem det størstedelen af sagen sit eget forsvar og sagde, at retssagen var illegal, fordi han var blevet bortført fra Sudan.
In absentia blev Carlos allerede i 1992 dømt for de tre drab. Der venter ham yderligere fem retssager for andre terrorhandlinger, så han kan se frem til at tilbringe resten af livet bag tremmer.
Leder på bagsiden

Ny statskundskabsuddannelse
*Drømmen om ønske-uddannelsen kan fra næste efterår blive opfyldt for en del af de unge, der gerne vil i gang med et studie i statskundskab. Fra den 1. september kan 60 studerende nemlig begynde på en ny statskundskabs-uddannelse på Odense Universitet. Hidtil har faget kun eksisteret i Århus og København. I løbet af nogle år forventes det, at der kan optages 100-120 studerende i Odense hvert efterår, oplyser Odense Universitet.
I 1996 søgte 1.700 ind på 856 studiepladser i stats-kundskab i Århus og København.

Palle Sørensen tæt på benådning
*Livstidsfangen Palle Sørensen er tættere på benådning end nogensinde før. Det vurderer hans advokat, Bent Nielsen, efter at Statsfængslet ved Sdr. Omme ifølge hans oplysninger har "svaret positivt" på en forespørgsel fra Kriminalforsorgen om Palle Sørensens adfærd i fængslet.
Kriminalforsorgens fore-spørgsel om den kendte fange er kommet, efter at Bent Nielsen i oktober anmodede ju-stitsminister Frank Jensen (S) om at vurdere spørgsmålet om benådning af Palle Sørensen.
"Jeg ved fra meldinger, som jeg har fået undervejs i forløbet, at der ikke har været noget som helst at bemærke om Palle Sørensens udgange fra fængslet. Han er tvært-imod blevet betegnet som en mønsterfange," siger Bent Nielsen til Ritzau.
Han mener, at Palle Sørensen alene på den baggrund er meget tæt på en snarlig benådning.

Le Pen kendt skyldig i brud på racisme-lov
*Den yderligtgående politiske leder Jean-Marie Le Pen blev fredag fundet skyldig i brud på Frankrigs anti-racisme-love ved gentagne gange at have sagt, at de nazistiske gaskamre var en af Den Anden Verdenskrigs "mindre detaljer".
En domstol i Paris-forstaden Nanterre sagde, at Le Pen, der er formand for partiet Den Nationale Front, skal betale 300.000 franc (ca. 342.000 kr.) til finansiering af offentliggørelsen af dommen i seks aviser og seks ugemagasiner. Samtidig fik han en symbolsk bøde på en franc.

Russerne har ikke fået det bedre
*Ruslands præsident, Boris Jeltsin, sagde fredag, at 1997 ikke har bragt mange forbedringer for millioner af russere og antydede, at en regerings-omdannelse er nært forestående.
"Livet er for mange medborgere stadig hårdt, og det er fuldt berettiget, at de beklager sig," sagde Jeltsin.
Jeltsin - som i år bragte en ny garde af unge reformister ind i sin regering med henblik på at få gang i markedsreformerne og sætte en stopper for forværringen af levestandarden i landet - lod forstå, at han vil stille regeringen til ansvar over for de manglende resultater.

Tv-gudstjeneste afbrudt af happening
*Den 25-årige Cecilia Brynskov som er studerende ved Aarhus Universitet og tilknyttet tidsskriftet Faklen, afbrød juleaftensdag kl. 15.00 den tv-transmiterede julegudstjeneste fra Helligåndskirken i Århus ved at bemægtige sig prædikestolen og holde en kort tale.
"Med aktionen ville jeg råbe vagt i gevær og gøre opmærksom på, at vi her i Danmark er nået for langt ud med den massive højredrejning i samfundet og hetzen mod de fremmede," siger den 25-årige aktivist til Ekstra Bladet.
Danmarks Radio fortsatte tv-transmissionen et par minutter før end medarbejderne blev klare over, at der var tale om en happening. Herefter blev Cecilia Brynskov fjernet fra prædikestolen af kirketjeneren.

Kaunda sultestrejker
*Zambias tidligere præsident, Kenneth Kaunda, er gået i sultestrejke efter i torsdags at være blevet fængslet, meddelte hans søn i går.
"Sultestrejken fortsætter," sagde Wezi Kaunda efter at have besøgt sin 73-årige fader i fængslet i går morges.
Sønnen oplyste, at han havde taget mad og vand med til faderen, men at han ikke vil indtage føde, før myndighederne fortæller ham, hvorfor han er blevet fængslet.
"Min bekymring er, at denne regering har til hensigt at gøre min fader fatal skade. Jeg holder præsident Frederick Chiluba personligt ansvarlig for min fars helbred, mens han sidder fængslet," sagde Wezi Kaunda.
Kenneth Kaunda, der ledte Zambia frem mod uafhængigheden i 1964, led nederlag til Chiluba ved valget i 1991. Siden har Kenneth Kaunda haft forbud mod at stille op som præsident.
Kaunda vendte for kun seks dage siden tilbage til Zambia efter at have forladt landet få dage før, at en gruppe unge officerer forsøgte at gennemføre et kup den 28. oktober.
Zambias regering har tidligere sagt, at den mener, at Kaunda var involveret i kupplanerne.

Redigeret af
Vibeke Sloth Hoelgaard

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu