Somaliske klanledere indgår fredsaftale
*Lederne af de mest indflydelsesrige somaliske klan-militser undertegnede mandag aften en fredsaftale efter fem ugers forhandlinger i Egyptens hovedstad, Kairo.
Aftalen etablerer en overgangsregering, indtil en demokratisk forfatning bliver klar. Samtidig er det meningen, at de mange stridende militser skal slås sammen. Aftalen træder dog ikke i kraft, før efter et forsoningsmøde i den sydsomaliske by Baidoa i januar, hvor 450 forskellige klaner vil deltage.
Udover en omgående våbenhvile er parterne blevet enige om dannelsen af et 13-mands præsidentråd, et midlertidigt parlament, og en overgangsregering, der bl.a. skal sikre borgernes demokratiske rettigheder.
Artikel side 7
Højesteret løslod plejehjemsassistent
*Højesteret besluttede i går at løslade den 33-årige plejehjemsassistent, som er sigtet for drab på 22 ældre på plejehjemmet Plejebo i København. Højesteret mente ikke, at der var en særlig bestyrket mistanke om, at den 33-årige er skyldig i drabene på seks af de 22 ældre, sådan som Københavns Byret og Østre Landsret tidligere har afgjort. Højesteret afviste desuden, at kvinden fortsat kan holdes varetægtsfængslet af hensyn til efterforskningen.
Retsformanden, højesteretsdommer Torben Melchior, bemærkede i rettens kendelse, at politiets sigtelse bygger på stadslægens vurdering af sagen, og at der ikke foreligger en "nærmere lægelig regegørelse" af de 22 patienters tilstand forud for dødsfaldene.
Artikel side 6
FN møder fortsat modstand i Irak
*FN's sikkerhedsråd krævede sent mandag aften endnu en gang, at Iraks regering skal give grønt lys for FN's våbeninspektører.
De 15 medlemmer af Sikkerhedsrådet meddelte, at
Iraks fortsatte modstand mod våbeninspektørerne er et "uacceptabelt og klart brud" på Sikkerhedsrådets tidligere vedtagede resolutioner.
Rusland forhindrede en udtalelse med kraftigere formuleringer. Det skete med henvisning til FN's fortsatte forhandlinger med Iraks regering.
Grækenland udviser tyrkisk diplomat
*Tyrkiet meddelte tirsdag, at Grækenland har udvist en af dets diplomater som gengæld for Ankaras udvisning af en græsk diplomat fra Tyrkiet i sidste uge i forbindelse med beskyldninger om spionage.
"Grækenland har anmodet os om at kalde vores attaché i Thessaloniki hjem," hed det i en erklæring fra det tyrkiske udenrisministerium.
Tyrkiet meddelte mandag, at det havde udvist den græske diplomat på konsulatet i Istanbul på grund af
spionage. Grækenland afviste øjeblikkeligt beskyldningerne og svor, at det ville gengælde det tyrkiske skridt.
Weiss vil ændre apotekerloven
*Formanden for de praktiserende læger, Jørgen Lassen, hilser sundhedsminister Birthe Weiss (S) forslag om en ændring af apotekerloven velkommen. Ifølge ministeren skal apotekernes tavshedspligt ophæves, så muligheden for at viderehandle apoteksindkøbsmedicin begrænses, og et udsædvanligt stort medicinforbrug kan stoppes.
"Det er en fornuftig ændring - det er utroligt, at det har fået lov til at finde sted så længe," siger Jørgen Lassen til Ritzau.
Hidtil har apotekerne haft tavshedspligt i forbindelse med medicinudlevering, også selv om de har oplevet, at medicinen blev solgt videre udenfor apoteket.
Ri-Bus-aktivister anker hærværksdom
*Tre af de fire Ri-Bus-aktivister, der for nylig blev idømt fængselsstraffe for hærværk, medvirken eller opfordring til hærværk under buskonflikten i 1995 besluttede i går at anke byretsdommen fra Esbjerg til Vestre Landsret.
De tre aktivister anker med påstand om frifindelse. Det sker, efter at de nøje har overvejet, om de hver især personligt kan bære at stå endnu en lang retssag igennem.
Det var en langt fra enig domsmandsret i Esbjerg, der afsagde dom i Ri-Bus-sagen. Skyldsspørgsmålet i mange af tiltalepunkterne blev afgjort ved dissens, og heller ikke i spørgsmålet om strafudmåling var de tre dommere enige.
Mænd får mere i lønningsposen
*Statsansatte kvinder halter langt bagefter med lønnen i forhold til deres mandlige kolleger, viser nye tal på området fra Danmarks Statistik. I gennemsnit var der sidste år en forskel i timelønnen på godt 14 kr. i mændenes favør, svarende til, at statsansatte mænd havde en gennemsnitlig timeløn på knap 173 kr. i timen, mens kvinderne tjente knap 160 kr. i timen.
På månedsbasis havde mændene en gennemsnitlig timeløn på godt 24.000 kr., mens kvinderne i 1996 fik indsat knap 22.000 kr. om måneden på deres lønkonto.
Hjælpearbejdere bortført i Tjetjenien
*Fem polske hjælpearbejdere er blevet bortført i Tjetjenien for knap en uge siden. Det meddelte det polske udenrigsministerium i går.
De fem polakker, som sidst blev set i hovedstaden Grosnij i onsdags, blev bortført, da de var på besøg i landsbyen Samasjka, hvor de skulle drøfte udleveringer af medicin, fødevarer og møbler til indbyggerne.
"Vi ved ikke, hvem der står bag, eller hvorfor de er blevet bortført, vi kan kun forvente, at der - ligesom i lignende tidligere tilfælde - vil blive afkrævet en løsesum," siger en polsk udenrigstalsmand.
Etnisk kendskab skaber venskab
*I det nye år vil ensomme ældre i hovedstaden få tilbudt en besøgsven med pakistansk, tyrkisk, marokkansk eller anden etnisk baggrund, skrev Berlingske Tidende i går tirsdag.
Idemanden til den etniske besøgstjeneste er Hamid El Mousti, som også er socialdemokratisk medlem af Københavns Borgerrepræsentation.
"Der er mangel på besøgsvenner, og samtidigt ved vi fra forskellige undersøgelser, at det netop er de ældre, som frygter de fremmede, selvom de fleste ældre aldrig er i kontakt med indvandrere og flygtninge. Filosofien bag besøgstjenesten er ganske enkelt, at kendskab giver venskab," siger Hamid El Mousti.
Borgerrepræsentationsmedlemmet har overdraget sin ide videre til indvandrerorganisationen IndSam, der vil stå for oprettelsen af den etniske besøgstjeneste.
Lanceringen af besøgstjenesten kommer helt uafhængigt af et forslag fra Dansk Folkeparti i København, som vil forhindre, at kommunalt ansatte med etnisk baggrund får direkte "kundekontakt" som eksempelvis hjemmehjælpere.
Chiapas-indianere dræbt i massakre
*Mindst 43 indianere er blevet dræbt i Mexicos urolige Chiapas region af en halvmilitær gruppe, som hævdets tilknyttet landets regerende Institutionelle Revolutionære Parti. Det oplyser Internationalt Røde Kors og lokale indianer-ledere.
Op mod 30 andre personer blev såret ved overfaldet, som fandt sted mandag i landsbyen Chenalho 70 km nordøst for hovedbyen i Chiapas San Cristobal de las Casas.
De dræbte deltog i religiøse festligheder, da overfaldet fandt sted. Ifølge rapporter fra området, var de dræbte tilhængere af den zapatista-partisangruppe, som 1. januar 1994 gjorde oprør mod mexicanske myndigheder i Chiapas-regionen. Ved opstanden omkom mindst 140 mennesker.
Bedre statistik over hjemløse
*Danmark skal nu have en bedre og mere ensartet statistik over de hjemløse, der opsøger landets 80 forsorgshjem og herberger. Der skal opbygges et landsdækkende register, som på ensartet måde registrerer, hvor længe de hjemløse opholder sig på hjemmet, hvad alder de har, deres køn m.v.
Sammenslutningen af institutionerne, Socialministeriet, Socialforskningsinstituttet og Amtsrådsforeningen er gået sammen om registret i håb om, at indsatsen for at få de hjemløse sluset ud i samfundet til en nogenlunde acceptabel tilværelse kan blive bedre.
Socialminister Karen Jespersen (S) har netop uddelt ca. 10 mio. kr. til projekter, som skal forbedre forholdene for hjemløse og andre svage grupper.
Amt returnerer aktiveringspenge
*Trods en ledighedsprocent på over syv returnerer Arbejdsformidlingen (AF) i
Vestsjællands Amt ved årsskiftet et sted mellem 50 og 75 mio. kr. i ubrugte aktiveringspenge.
LO i Vestsjællands Amt er stærkt utilfreds med, at amtet - trods antallet af ledige - ikke har formået at bruge alle pengene til aktivering.
Returneringen af aktiveringspengene - eller mindreforbruget - i amtet er en realitet blot kort tid efter, det blev kendt, at AF-Storkøbenhavn ligeledes har et mindreforbrug på 300 mio. kr. i 1997 - svarende til 17 procent af regionens samlede årsbudget.
En fjerdedel af energien kan spares
*Ifølge aftalerne på klima-topmødet i Kyoto skal EU-landene skære deres udslip af CO2 ned med otte procent inden år 2010. En del af reduk-
tionen kan hentes ved at spare på energien i offentlige bygninger. En undersøgelse viser, at der uden de store problemer kan skæres 15-25 procent af el- og varmeforbruget i EU-landenes offentlige bygninger.
Bornholms Amt har sammen med det danske konsulentfirma PlanEnergi foretaget undersøgelsen for EU. Resultaterne fra undersøgelsen skal bruges i en større kampagne for at få offentlige myndigheder i EU-landene til at dæmpe energiforbruget.
Kalve får bedre vilkår
*Kalve skal for fremtiden have mere plads, og kalve over otte uger skal opdrættes i flok og må derfor ikke længere holdes i hver sin enkeltboks. Desuden vil det heller ikke mere være tilladt at lade kalvene være bundet konstant.
Det fremgår af en ny bekendtgørelse fra justitsminister Frank Jensen (S), som til dels er lavet på baggrund af et EU-direktiv fra januar i år om bedre minimumskrav til beskyttelse af kalve.
De nye regler vil betyde, at produktion af tremmekalve, som allerede er forbudt i Danmark, bliver forbudt i hele EU-området, idet eksisterende landbrug dog får en overgangsperiode til udgangen af december 2006.
Gode dyr er rådne
*En hel sending friskslagtede juleænder fra Frankrig er blevet afsløret som rådne, skriver Dagbladet i Køge.
40 af ænderne er solgt fra SuperBrugsen i Ølsemagle ved Køge, men det er uvist, hvor resten af partiet er havnet. Under transport med kølevogn fra Frankrig er de af en eller anden grund havnet uden for "kølekæden". Forrådnelsen kan ikke ses, så længe ænderne er pakket ind, men når indpakningen brydes, lugter de fælt.
Forsvarer kræver frifindelse for Carlos
*Forsvareren for Carlos - "Sjakalen" - krævede i går, at hans klient blev frifundet for det tredobbelte mord, han står tiltalt for ved domstolen i Paris. Advokaten Oliver Maudret sagde, at Carlos bør frifindes ikke for sin egen skyld, mens af hensyn til loven og sandheden.
Carlos, hvis rigtige navn er Ilich Ramirez Sanchez, står tiltalt for drabet på to franske efterretningsagenter og en libanesisk stikker i 1975.
Maudret sagde i sin procedure blandt andet, at hele sagen mod Carlos var blevet forplumret af den franske efteretningstjeneste i "deres forsøg på at beskytte franske statshemmeligheder". Statsadvokaten Gino Necchi har krævet fængsel på livstid for Carlos.
Carlos, der gennem talrige terroraktioner op gennem 1970'erne og 80'erne skabte sig et ry som en international topterrorist, har hele retssagen igennem søgt at forsvare sin deltagelse i politiske mord. Videre har han i forhold til de konkrete tiltaler sagt, at han blev kidnappet i Sudan i 1994 af den franske efterretningstjeneste, og at han derfor ikke kan dømmes. Selv hvis Carlos bliver frifundet for drabene i 1975, vil han sandsynligvis komme til at tilbringe resten af sit liv bag tremmer.
Der forelå ved redaktionens slutning endnu ikke nogen afgørelse i retssagen.
Redigeret af
Vibeke Sloth Hoelgaard