Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

20. december 1997

Sydkoreas præsident varsler hårde tider
*Sydkoreas politiske vete-ran, oppositionslederen Kim Dae-Jung, blev fredag valgt til ny præsident i landet.
Kim, der er tidligere systemkritiker og tortureret fængselsfange under flere militært støttede regimer, opfordrede sine landsmænd til at forberede sig på en svær tid, der følger oven på Sydkoreas milliardgæld og økonomiske krise. Han opfordrede også Nordkorea til at genoptage dialogen om fred på den koreanske halvø.
Det er første gang, at oppositionen har vundet præsidentvalget i et land, der har gennemgået en enestående økonomisk vækst, men som samtidig indtil 1980'erne har lidt under et til tider brutalt militærregime.

Iran parat til at ophæve Rushdie-fatwa
*Iran håber at genstarte forhandlingerne om dødsdommen over forfatteren Salman Rushdie, nu hvor EU-landenes ambassadører er vendt tilbage til Teheran, skrev avisen The Idenpendent fredag.
Rushdie lever under en såkaldt fatwa, eller dødsdom, som den nu afdøde Ayatollah Khomeini, idømte ham på grund af bogen "De Sataniske Vers".
Irans nye minister for islamisk vejledning, Seyyed Ataollah Mohajerani, har fortalt den britiske avis, at Iran er rede til at underskrive et brev, hvori de erklærer, at de ikke vil dræbe Salman Rushdie. Men de vil ikke omgøre den religiøse dom, hedder det.
Artikel side 8

AF-overskud får regionschef til at gå
*Arbejdsminister Jytte Andersen (S) finder det uacceptabelt, at der opstår store, uplanlagte overskud i arbejdsformidlings-regionerne. Det siger ministeren til Rit-zau på baggrund af de seneste dages omtale af et uventet såkaldt 'mindreforbrug' i AF-Storkøbenhavn på 300 mio. kr.
I det københavnske tilfælde har sagen fået den udløber, at Folketinget i finansloven har givet et ekstra beløb til IT-undervisning til arbejdsledige i Storkøbenhavn. Bevillingen kom bl.a. igennem, fordi formanden for det regionale arbejdsråd, Peter Kay Mortensen, over for Jytte Andersen argumenterede med, at AF-Storkøbenhavn har for få penge. Det skete på et møde i begyndelsen af december, hvor det allerede var klart for AF-regionschefen Erik Møller Hansen, at der var et trecifret millionoverskud på den såkaldte aktivkonto.
Erik Møller Hansen påtog sig i går ansvaret for fadæsen og sagde i forlængelse heraf sin stilling op.

Hver tredie europæer er 'racist'
*Hver tredje europæisk borger betegner sig selv som "meget racistisk" eller "ret racistisk". 43 procent af danskerne siger, at de er "ret racistiske". Det viser en meningsmåling, som fredag blev offentliggjort i Bruxelles.
Målingen blev foretaget af institutter i EU i marts og april og offentliggøres nu i anledning af afslutningen på det europæiske "år imod racisme".
16.000 personer i de 15 EU-lande har deltaget i meningsmålingen, der viser, at Belgien, Frankrig og Østrig er de mest racistiske lande. Henholdsvis 55 procent, 48 procent og 42 procent svarede i undersøgelsen, at de er "meget" eller "ret" racistiske.

S overtager formandsposten i KL
*Socialdemokratiet holder fast i den aftale der er indgået med SF og R om konstitueringen af den nye bestyrelse i Kommunernes Landsfor-ening (KL). Det fastslog det socialdemokratiske medlem af KL's bestyrelse, Roskilde-borgmester Henrik Chris-
tiansen, efter et møde i KL's socialdemokratiske gruppe torsdag aften. Dermed er det sikkert at det bliver en socialdemokrat der overtager formandsposten i KL når Evan Jensen (V) takker af.
KL's nuværende næstformand, borgmester Kjeld Rasmussen (S), havde ellers offentligt krævet, at Socialdemokratiet droppede aftalen med SF og R fordi den koster partiet alle formandsposterne i de "tunge" udvalg.

Verdensbanken godkender lån til Polen
*Verdensbanken har godkendt et lån på 200 mio. dollar (ca. 1,3 mia. kr.) som hjælp til genopbygning af infrastrukturen i de polske områder, der i juli blev ramt af voldsomme oversvømmelser.
Lånet fra Verdensbanken skal sammen med et istandsættelsesprogram, som den polske regering har vedtaget, på 498,2 mio. dollar (3,3 mia. kr.) gå til at genopbygge veje, broer, kloak- og sanitetssystemer og andre dele af infrastrukturen i flere kommuner, som blev ramt af oversvømmelserne.

EU-nej til Tyrkiet får konsekvenser
*EU's afvisning af Tyrkiets kandidatur til EU-medlemskab vil sandsynligvis betyde, at Cypern permanent deles mellem en græsk og en tyrkisk del. Det sagde den tyrkiske ministerpræsident, Mesut Yilmaz, i går på et pressemøde i Washington, hvor han senere skal mødes med USA's præsident, Bill Clinton.
Tidligere havde han gentaget sit lands trussel om at trække sin ansøgning om at blive medlem af EU tilbage.
Under henvisning til bl.a. menneskerettighederne gav EU-landenes regeringschefer i sidste uge Tyrkiet en kurv og stillede ikke landet store forhåbninger i udsigt om i nær fremtid at blive indlemmet i EU-flokken.

Udsigt til forlig om sprøjtegift
*Det tegner til, at regeringen og SF kan gennemføre den planlagte fordobling af afgiften på sprøjtemidler sammen med Enhedslisten.
Enhedslistens miljøordfører, Bent Hindrup Andersen, ser efter et forhandlingsmøde i går meget optimistisk på udsigten til at finde en løsning, som kan tilfredsstille Enhedslistens krav.
Selve fordoblingen af afgiften volder ikke problemer. Forhandlingerne drejer sig derimod om at lave en plan for anvendelsen af de ekstra penge, som alle parter kan gå ind for. Der er tale om 70 mio. kr. i 1998. Enhedslisten vil bruge indtægterne til at fremme generel økologisk produktion. Et synspunkt, som SF's gruppeformand, Jes Lunde, erklærer sig helt enig i.
"Vi har haft en god forhandling, og der er meget parallelle ideer om, hvad der bør ske," siger SF's gruppeformand.
Parterne mødes igen den 12. januar.

Sverige kriminaliserer køb af sex
*Sverige bliver sandsynligvis det først land i verden, som vil forsøge at kriminalisere mænd, der opsøger prostituterede. Regeringen har fremsat et lovforslag, som vil forbyde mænds køb af seksuelle ydelser med op til seks måneders fængsel.
Samtidig har regeringen dog afvist at gøre prostitution ulovligt. Så de prostituterede kan altså tilbyde deres ydelser, mens de mænd, der måtte føle sig fristet, vil blive straffet, hvis de gør alvor af sagen.
Og i lovforslaget lægges der op til, at det skal være ulovligt overhovedet at diskutere seksuelle ydelser med en prostitueret. I Sverige benævnes mænd, der går til ludere, som "torsker", og lovforslaget lægger op til, at politiet har ret til at gribe ind, hvis der er mistanke om, at en sådan samtale foregår mellem en luder og en "torsk".
Regeringens tanke kriminaliseringen er, at det vil virke "afkølende" på mænds interesse for at købe seksuelle ydelser.
Artikler side 4

ETA erkender drab på politiker
*Den baskiske separatistgruppe ETA meddelte fredag, at den stod bag drabet på en lokalpolitiker fra det konservative spanske regeringsparti og et drabsforsøg på en anden partifunktionær i regionen.
Indrømmelsen kom i form af en erklæring i ETA's talerør, avisen EGIN, og attentaterne blev forklaret med, at det baskiske folk er i krig med den spanske ministerpræsident, José María Aznars regerende Folkepartiet.
Attentatet ses som hævn for, at den spanske højesteret har sendt ledelsen i ETA's politiske fløj - partiet Herri Batasuna - syv år i fængsel.
Nyhedsanalyse her på siden

Betænkning om ny registerlov
*To registerlove skal samles i én, Registertilsynet omdøbes til Datatilsynet, og så skal private virksomheder have større mulighed for at udnytte personnumre end i dag. Det er nogle af elementerne i en ny betænkning om behandling af personoplysninger. Betænkningen, der er oplæg til en ny lov, blev fremlagt fredag.
Udvalget, der har landsdommer Bent Ove Jespersen som formand, lægger op til, at der skal sikres et højt niveau for beskyttelse af data i forhold til den enkelte borger, men at der samtidig skal være en mere smidig og tidssvarende ordning end den nuværende.
Der er blandt andet taget hensyn til, at reglerne ikke må skabe utilsigtede hindringer for, at myndigheder kan gå over til digital arkivering og sagsbehandling.

Desmond Tutu vred på Botha
*Sydafrikas tidligere præsident P. W. Botha udeblev i går for tredie gang fra Sandheds- og Forsoningskommissionen i Cape Town, hvor han skulle afhøres om apartheid-over-greb under hans tid som statsoverhoved. Det fik kommissionens formand, ærkebiskop Desmond Tutu, til vredt at kræve, at den Botha retsforfølges.
"Vi har bedt om at Botha bliver retsforfulgt i henhold til loven, og det er op til statsanklageren at beslutte, hvorvidt der skal rejses tiltale," sagde Tutu efter at det stod klart, at Botha atter en gang havde trodset en indkaldelse.
Artikel side 8

Nye blodsudgydelser i Rwanda
*Hutu-militsfolk i den centralafrikanske stat Rwanda gennemførte fredag angreb på opsamlingslejre for tutsi-flygtninge, der overlevede en massakre for bare en uge siden i Mudende-lejren i det nordvestlige Rwanda.
Ifølge Radio Rwanda har militsfolkene slået til mod Nkamira-opsamlingslejren og en militærlejr ved Bigogwe. Den rwandiske hær oplyser, at 50 af militsfolkene dræbt ved angrebene.
Mange af flygtningene i Nkamira og Bigogwe var flygtet fra Mudende-lejren, hvor formodede hutu-militsfolk 10. december gennemførte en massakre, der menes at have kostet mindst 271 mænd, kvinder og børn livet.

Julemanden i cyberspace
*Hvis nogle tror, at julemanden er modstander af teknologiske fremskridt, så må de tro om igen. Julemanden er nemlig gået på Internet.
På Internet adressen
http:/www.santa-claus.gl er Julemanden i år begyndt at sende meddelelser og billeder ud til fri afbenyttelse for alle medier over hele kloden. Ud over julemandens helt personlige pressemeddelelser kan man på samme web-side finde artikler om julemandens land, Grønland.
Det er den grønlandske fond The Santa Claus of
Greenland Foundation, som har etableret samarbejdet med julemanden. Fonden er stiftet af Grønlands hjemmestyre i 1991 og har som målsætning at fremme julemandens positive budskaber og værdier samt hans tilhørsforhold til Grønland.

Strid om Moldova på OSCE-møde
*Kort før udenrigsministrene fra de 54 medlems-lande i OSCE kunne afslutte to dages møde i København, udbrød der en kortvarig strid mellem Rusland og det danske formandskab om formuleringer omkring Moldova.
Den russiske udenrigsminister, Primakov, rejste sig kort før Niels Helveg Petersen skulle holde sin afslutningstale og gik med resolutte skridt over til sin kollega for at protestere over formuleringerne om Moldova.
Primakov var fortørnet over, at Helveg Petersen i sine slutbemærkninger detaljeret ville nævne, at Rusland skal trække samtlige styrker ud af Moldova. Den danske udenrigsminister noterede dog, at det fortsat er med dyb bekymring, at den bilaterale aftale mellem Rusland og Moldova, som blev underskrevet den 21. oktober 1994, om russiske styrkers tilbagetrækning endnu ikke er fuldført.
"Ministrene forventer, at tilbagetrækningen fra Moldova fortsættes og fuldføres i nær fremtid," konkluderede Helveg Petersen, som videre konstaterede, at russerne kun har trukket ca. 40 procent af styrkerne ud, og at der stadig er store mængder russisk udstyr og ammunition i landet.
Leder på forsiden

Redigeret af
Vibeke Sloth Hoelgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her