Læsetid: 7 min.

Døgnets Nyheder

19. december 1997

Kritik af Aukens Kyoto-optræden
*USA har sendt en officiel protest over miljøminister Svend Aukens (S) opførsel på det netop overståede klimatopmøde i Kyoto i Japan. Ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger blev den helt usædvanlige klage fra det amerikanske udenrigsministerium onsdag overbragt statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) af USA's ambassadør i Danmark. Kritikken går på Svend Auken personligt, fordi han som den danske regerings repræsentant ifølge den amerikanske regering brød fortroligheden i forhold til USA under mødet.
Miljøminister Svend Auken (S) afviser fuldstændig kritikken af hans opførsel i Kyoto.
"Jeg må på det bestemteste tilbagevise den amerikanske kritik. Den er for mig at se uden reel baggrund," lyder hans kommentar.
Danske embedsmænd siger til Ritzau, at de oplysninger, som Auken ifølge amerikanerne skulle have "lækket", allerede cirkulerede blandt miljøorganisationer, der var til stede ved mødet.
Artikel forsiden

Formodede krigsforbrydere anholdt
*SFOR-styrkens soldater i Bosnien-Hercegovina har anholdt to bosniske kroater, som er efterlyst, mistænkt for at have begået krigsforbrydelser. De to blev anholdt natten til torsdag, og den ene vil snarest blive stillet for Den Internationale Krigsforbrydertribunal i Haag. Den anden kroat blev såret under anholdelsen.
De to anholdte er Vlatko Kupreskic og Anto Furundzija. De blev anholdt i overensstemmelse med de retningslinier, som den NATO-ledede SFOR-styrke i Bosnien arbejder under, oplyste NATO's generalsekretær, Javier Solana.

Politiken betaler én million til Ritt
*Dagbladet Politiken indvilgede i går i at betale en million kr. til miljøkommissær Ritt Bjerregaard (S) og Aschehoug Forlag efter bladets ulovlige offentliggørelse af bogen "Kommissærens Dagbog".
Et forlig mellem parterne indebærer samtidig, at en planlagt straffesag i Østre Landsret mod chefredaktør Tøger Seidenfaden droppes.
Artikel side 4

Helveg åbnede OSCE-møde i Bella Centret
nDet har været et godt år for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), men der er ingen grund til at læne sig tilbage, for ikke alle de 54 medlemslande har vist vilje til at løse kriser i deres områder.
Det sagde udenrigsminister Niels Helveg Petersen, da han i går formiddag indledte rådsmødet i Bella Center, København.
Danmark har i 1997 været formand for OSCE og takker nu af i forbindelse med ministerrådsmødet i København. Dronning Margrethe og statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) deltog i åbningsceremonien i Bella Center, hvor 1.000 politifolk er udkommanderet for at passe på de mange udenrigsministre og diplomater.
Artikel side 7

Ingen logik i flytning af sprogundervisning
nAmtsrådsforeningen ventes at opsige kontrakter med Dansk Flygtningshjælp og en række private sprogskoler, efter at undervisningsminister Ole Vig Jensen (R) har bebudet, at ansvaret for indvandrernes sprogundervisning skal ligge i kommunerne.
Formand for Amtsrådsforeningen, amtsborgmester Kresten Philipsen (V) mener, at beslutningen om at flytte indvandrerundervisningen mangler dybere logik.
"Det vil vise sig at være en pædagogisk og økonomisk dyr løsning, når den regionale koordinering forsvinder," siger Kresten Philipsen.

Overskud bringer
AF-chef i knibe
nEt uventet overskud på flere hundrede millioner kroner i AF Storkøbenhavn tegner nu til at få alvorlige konsekvenser for ledelsen med regionschef Erik Møller Hansen i spidsen.
Sagen skal behandles i Arbejdsmarkedsrådet for Storkøbenhavn på mandag, men formanden for rådet, Peter Kay Mortensen, siger allerede nu, at han har svært ved at forestille sig et fremtidigt samarbejde med den nuværende ledelse. Mortensen er særligt utilfreds med, at AF-ledelsen tilsyneladende fortiede det sande billede i næsten to måneder. Han mener, at AF-ledelsen senest midt i oktober må have været klar over, at der var langt flere penge til rådighed end først antaget. Alligevel er Arbejdsmarkedsrådet først blevet informeret inden for den seneste uge.
"Så sent som den 8. december beklagede jeg mig på et møde med arbejdsminister Jytte Andersen (S) over, at AF-Storkøbenhavn manglede penge," bemærker Peter Kay Mortensen.
Erik Møller Hansen ønsker ikke at kommentere sagen før mødet i Arbejdsmarkedsrådet på mandag.

Sportskanal
lukker til nytår
nDen danske tv-sportskanal TVS lukker ved årets udgang, besluttede bestyrelsen for tv-stationen torsdag. Årsagen er, at man har opgivet at nå de forretningsmæssige og økonomiske mål for tv-stationen, oplyser bestyrelsesformand Bo Christensen, TVS.
Beslutningen er truffet af Tele Danmark, som ikke har ønsket at poste flere penge i projektet, der har haft en hård start.
Artikel på forsiden

Cat-Links
skipper tiltalt
nEn skibsfører på hurtigfærgen Cat-Link bliver tiltalt for grove fejl og forsømmelser, fordi en af selskabets katamaranfærger i marts sejlede en fiskerkutter midt over, skriver Kalundborg Folkeblad.
Vicepolitimester i Kalundborg Harry Mosekjær-Madsen, som skal være anklager i søretten, siger til Kalundborg Folkeblad, at der ikke blev holdt tilstrækkeligt udkig fra Cat-Links bro under sejladsen den 13. marts.
"Sigtbarheden var omkring en kilometer den dag - så stor, at hurtigfærgen ville kunne bremses helt ned og undvige, hvis man havde set kutteren i rimelig afstand," siger Mosekjær-Madsen.

FDB meldt
til politiet
nGreenpeace og foreningen Danmarks Aktive Forbrugere meldte i går supermarkedskæden Kvickly til politiet for brug af gensplejset soya-olie i bagværk uden at mærke brødet.
Ifølge en fælles pressemeddelelse har de to organisationer i de seneste to dage henvendt sig til adskillige Kvickly-bagere og fået oplyst, at en del af bagerne bruger en soyaolie i brød og kager, uden at varerne er mærket, eller at køberne på anden måde bliver gjort opmærksom på, at der er brugt et gensplejset produkt.
Ifølge de to organisationer hævdede FDB's informationschef, Poul Dines, den 14. december i Berlingske Tidende, at der ikke fandtes gensplejsede produkter i de FDB-ejede forretninger.
"Der er ikke brugt gensplejset sojaolie i vores brød, og anmeldelsen er spild af politiets arbejdskraft," siger Poul Dines i en komentar.

Milosovic' parti
i charmeoffensiv
nJugoslaviens socialister under præsident Slobodan Milosevic har indledt en charmeoffensiv over for vælgerne for at få dem til at stemme ved præsidentvalget i Serbien på søndag.
Serbiens udenrigsminister, Milan Milutinovic, der er kandidat for Milosevic' regerende Socialistparti, stiller op mod den ultra-nationalistiske Vojislav Seselj efter at ingen af de to opnåede absolut flertal ved første valgrunde.
Valgdeltagelsen søndag skal være oppe over 50 procent for at valget ikke skal blive annulleret på ny.

Ros til drikke-
vandsbetænkning
nDer er udbredt tilfredshed med betænkningen fra regeringens drikkevandsudvalg om, hvordan fremtidens danske drikkevand kan sikres. Betænkningen får en god modtagelse hos blandt andre fra Danmarks Naturfredningsforening, De danske Landboforeninger og Danske Vandværkers Forening.
"Der er enighed om, at det er nødvendigt at gennemføre ændringer i anvendelsen af arealerne i vore vandindvindingsområder. Det er glædeligt, at drikkevandsudvalget peger på, at skal "dyrke grundvand" og ikke kun tænke på den landbrugsmæssige udnyttelse af disse områder," siger Tove Bakke Laursen, formand for Danske Vandværkers Forening.

Uenighed om
de facto-flygtninge
nVenstres finansordfører, Thor Pedersen, snakkede under torsdagens folketingsdebat om finansloven V og K et stykke væk fra CD og R's medvirken til et borgerligt regeringskifte.
Under beskyldninger for at forplumre flygtningedebatten pådrog V-finansordføreren sig de to midterpartiers vrede, da han bemærkede, at mange såkaldte de facto flygtninge opnår asyl i Danmark ved at være flygtet bare fra sult og fattigdom.
V og K har fremsat forslag om at spare 433 mio. kr. på 1998-finansloven ved at afslå asyl til såkaldte de facto flygtninge, som ikke er personligt forfulgte ved navns nævnelse, sådan som de såkaldte FN-flygtninge. Et forslag som regeringen afviser sammen med CD og venstrefløjen med den begrundelse, at også de flygtninge, som falder ind under begrebet de facto, er i personlig fare i deres hjemland på grund af tro eller politisk overbevisning.

Finansloven vedtaget med bredt flertal
*Folketinget vedtog i går aftes finansloven for 1998 med bredt flertal efter en daglang debat.
125 stemte for, 14 stemte imod, mens ingen undlod at stemme. Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Fremskridtspartiet stemte imod. Derimod stemte V og K for, mens regeringen på forhånd havde sikret flertal ved aftaler med SF, CD og løsgængeren Jacob Haugaard.

Albright mødtes med Arafat
*USA's udenrigsminister, Madeleine Albright, vil opfordre præsident Bill Clinton til i januar at mødes særskilt med Arafat, og Benjamin Ne-tanyahu. Albright kom med oplysningen efter et møde torsdag på den amerikanske ambassade i London med
Arafat. Tidligere på dagen havde hun haft samtaler i Paris med Netanyahu.
Under mødet i den franske hovedstad lykkedes det ikke Albright at udæske Netanyahu nærmere detaljer for en bebudet tilbagetrækning af israelske soldater fra Vestbredden.

Kattegat-ruter går hård fremtid i møde
*Trafikken over Storebælt bliver fordoblet, og Kattegatruterne taber over 40 procent af passagererne. Det viser nye beregninger, som Transportrådet netop har offentliggjort i en rapport, skriver Berlingske Tidende torsdag.
Rådet gør opmærksom på, at også vejene til og fra færgehavnene spiller en væsentlig rolle, og derfor bør rederierne have besked om både veje og afgifter.
"Der er et stort behov for klarhed om de fremtidige rammer for færgetrafikken over Kattegat, således at selskabernme får mulighed for at at træffe rationelle forretningsmæssige beslutninger", mener Transportrådet.

Regeringspartiet tabte i Sydkorea
*Sydkoreas statsfjernsyn, KBS, meddelte sent torsdag lokal tid, at opposi-
tionslederen Kim Dea-jung har vundet præsidentvalget i landet. Det var dog særdeles tæt på dødt løb mellem Kim og hans nærmeste rival Lee Hoi-chang.
Prognosen fra KBS sagde, at Kim fik 40,3 procent af stemmerne, mens hans rivalen Lee Hoi-chang fik 38,6 procent. Den tredje hovedkandidat, Rhee In-je, fik 19,3 procent af stemmerne.
Ifølge den sydkoreanske valgmyndigheder stemte godt og vel 80 procent af de cirka 32 millioner stemmeberettigede vælgere.
Valget blev afholdt alt-imens Sydkorea befinder sig i en økonomisk krise, der har fået regeringen i Seoul til at søge bl.a. Den Internationale Valutafond (IMF) om en hjælpepakke, der samlet beløber sig til 60 milliarder dollar.
Vinderen af præsidentvalget kommer til at føre en økonomisk politik, der er mere eller mindre dikteret af IMF. Til gengæld for lånepakken kræver Den Internationale Valutafond nemlig, at Sydkorea indfører højere skatter, offentlige besparelser og en strammere monetær politik.

Redigeret af Vibeke Sloth Hoelgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her