Læsetid: 7 min.

Døgnets Nyheder

18. december 1997

Partistøtte skal bruges, ikke puges
*Partistøtten skal strammes, så partierne ikke puger penge sammen i stedet for at styrke det daglige politiske arbejde.
Det siger den konservative gruppeformand, Hans Engell, efter at Indenrigsministeriet har krævet, at de radikale, CD og Fremskridtspartiet betaler beløb tilbage. Derfor bør partierne bag forliget om partistøtten - regeringspartierne og de konservative - efter
nytår præcisere reglerne, mener Hans Engell
"Pengene skulle bruges til græsrødderne i partierne. Det, vi nu oplever, er, at nogle partier hellere vil bruge dem til valgkampformål og til at brænde af på annoncer. Det var ikke meningen, da vi ændrede loven," siger den konservative gruppeformand til Radioavisen.

Udsigt til næse i sagen om Polen-gave
*Regeringen står øjensynligt til en næse fra et folketings-flertal, som føler sig misinformeret, da finansudvalget i oktober gav udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) bevilling til at sende seks brugte flygtningelandsbyer til Polen som hjælp til sommerens oversvømmelsesofre.
Oppositionen bebudede i går en stribe af nye kritiske spørgsmål til, hvorfor udenrigsministeren dengang oplyste, at flygtningelandsbyerne var 49 mio. kr. værd, når den reelle handelpris kun er ni mio. kr.
Flertallet ærgrer sig, fordi det koster 30 mio. kr. at transportere de seks flygtningelandsbyer til Polen. Og oppositionen finder, at polakkerne kunne have fået mere valuta for Danmarks pengegave ved bare at få beløbet udbetalt og selv bygge helt nye huse.

Sidste retsmøde i Nørrebrosag
*Onsdag blev dagen, da det sidste retslige efterspil i Nørrebro-sagen blev ført ved domstolene. Det skete, da Københavns Byret holdt det sidste retsmøde om en række erstatningskrav fra 17 personer, der blev anholdt under urolighederne den 18. maj 1993. Flere af de anholdte sad varetægtsfængslet efter urolighederne, men alle blev senere er frifundet for at have medvirket i urolighederne. Anklager Ole Weikop erkendte at de frifundne, som udgangspunkt har ret til en erstatning, men at der i denne sag er tale om en undtagelse, fordi de 17 personer "selv var skyld i, at de blev anholdt". Anklageren støttede sig til en sjældent brugt paragraf, hvorefter politiet under optøjer - hvor de skyldige ikke umiddelbart kan udpeges - kan "anholde enhver, der er til stede, og som kan mistænkes for strafbar deltagelse". Selv om denne paragraf kom bag på forsvarerne, afviste de blankt, at den kunne bruges i sagen.
Dommerne ventes at komme med en afgørelse før jul.

Winnie Mandela afviste nominering
*Winnie Mandela blev onsdag opstillet som kandidat til posten som vicepræsident for Den Afrikanske Nationalkongres (ANC), men afviste nomineringen.
Som følge heraf blev den mindre kontroversielle Jacob Zuma erklæret vicepræsident for ANC efter at der ikke var opstillet modkandidater på ANC's 50. partikongres.
Partiets hidtidige vicepræsident, Thabo Mbeki, blev samtidig officielt udnævnt til afløser for Nelson Mandela.
Leder på forsiden
og artikel side 5

Flygtningehjælpen utilfreds med forslag
* Dansk Flygtningehjælp får meget svært ved at hjælpe de kommuner, som i fremtiden skal bruge flygtningehjælpens ekspertise til at integrere flygtninge. Ifølge flygtningehjælpens formand, Uffe Stormgaard, vil det kræve mindst fem regionale kontorer, hvis organisationen skal hjælpe landets mindre kommuner med at opfylde de forpligtelser, der lægges op til i regeringens forslag til integration.
Uffe Stormgaard anslår, at prisen for de regionale kontorer vil blive mindst 50 mio. kr. - eller tre gange mere end de 14. mio. kroner, som regeringen vurderer, at den fremtidige drift vil koste. Stormgaard mener, at den nye lov vil slå Dansk Flygtningehjælp ihjel.
Lovens hovedarkitekt, indenrigsminister Thorkild Simonsen (S), er ikke enig i den vurdering.
"Jeg er både ked af og uforstående over for Dansk Flygtningehjælps stærke reaktion på lovforslaget. Der er bestemt ikke tale om at ødelægge den integrationsindsats, som Dansk Flygtningehjælp hidtil har stået for," siger Thorkild Simonsen, der samtidig inviterer Uffe Stormgaard til lynforhandlinger allerede inden jul.
Artikler på forsiden
og side 4

Præsidenten i selvudråbt stat går af
*Præsident Mohamed Ibrahim Egal i den lille selvudråbte stat Somaliland er gået af på grund af problemer med sit helbred, siger kilder til det franske nyhedsbureau AFP.
Egal kom til magten i maj 1993, efter at et ældreråd havde blokeret for forgængeren Abdurahman Ahmed Alis forsøg på at blive genvalgt.
I februar 1997 blev Egal så genvalgt til endnu en fem års periode som præsident i So-maliland.
Somaliland erklærede sig i 1991 som selvstændig repu-blik og løsrev sig fra Somalia, efter at diktatoren Mohamed Siad Barre var blevet styrtet.

AF Storkøbenhavn gemmer på overskud
*Dagbladet Aktuelt skrev onsdag, at AF Storkøbenhavn har mellem 300 og 400 mio. kr. til overs, når året er omme.
Det betyder, at mellem 1.000 og 1.500 ledige kunne have fået et bedre aktiveringstilbud, end de rent faktisk fik. Når det ikke er sket, skyldes det, at Arbejdsformidlingens økonomistyringssystem hidtil har skjult, at AF Storkøbenhavn har oparbejdet det enorme overskud.

DN tilfreds med Aukens udspil
*Danmarks Naturfredningsforening glæder sig over, at miljøminister Svend Auken (S) nu for alvor sætter ind overfor de store svinefarme. Ministeren har sendt et nyt såkaldt landsplandirektiv til høring. Her præciseres det, at amterne skal sige nej til intensiv husdyrproduktion i områder, som ifølge regionplanen er særligt følsomme.
"Det vil give amterne et effektivt redskab til at sikre sig mod nitratforurening fra de store svinefarme," siger præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Poul Henrik Harritz.

Socialdemokratisk splittelse i KL
*Socialdemokratisk splittelse i Kommunernes Landsforening (KL) truer nu konstitueringsaftalen med R og SF om ledelsen af KL efter delegeretmødet i april. Det skriver Berlingske Tidende onsdag.
Næstformand i KL, Brøndby-borgmester Kjeld Rasmussen (S), undsiger forud for et møde i den socialdemokratis-ke KL-gruppe i dag, den skriftlige konstitueringsaftale, som blev indgået umiddelbart efter amts- og kommunalvalget i november. I et brev, som gruppen modtog i går, foreslår Kjeld Rasmussen i stedet en aftale med V og K.
Selvom Kjeld Rasmussen, der ikke genopstiller til KL, tilsyneladende står alene med sin undsigelse, har næstformandens udmelding næret splittelsen i partiet forud for dets nominering af en formandskandidat.

Amerikanske soldater bliver i Bosnien
*USA's præsident, Bill Clinton, vil i dag meddele, at amerikanske soldater fortsat vil være udstationeret i Bosnien-Hercegovina - også efter juni 1998, hvor NATO efter de oprindelige planer skal trække sig ud af stabiliseringsstyrken SFOR. Det sagde en talsmand for den amerikanske administration onsdag.
Han gav ingen oplysninger om, hvor mange soldater, USA efter juni næste år vil udstationere i Bosnien.
USA har haft 8.000 soldater med i SFOR-styrken, siden den blev udstationeret i december 1986.

Bæredygtigt skovbrug får pris
*FSC, Forest Stewardship Council, som kæmper for bæredygtigt skovbrug på verdensplan, har modtaget den fornemme miljøpris "J. Paul Getty Wildlife Conservation Award" på 100.000 amerikanske dollar.
Ifølge WWF Verdensnaturfonden får FSC prisen som en anerkendelse af en banebrydende indsats for at forsyne verdensmarkedet med træ og træprodukter, der stammer fra skove, som er drevet på en miljømæssig bæredygtig måde.

Kursus for vordende forældre
*Find selv ud af, om I egner jer som forældre for et udenlandsk barn. Det er groft sagt hovedbudskabet til kommende adoptivforældre i regeringens længe ventede revision af adoptionsloven, som blev offentliggjort i går. Det skal være slut med at snage i folks privatliv. I stedet skal tilliden tilbage til de kommende for-ældre, der skal på to weekendkurser, for at forberede sig på forældrerollen for et barn fra f.eks. Kina, Rumænien eller Columbia.
"Målet er at lave et forløb, hvor forældrene er i centrum, og myndighederne trækker sig tilbage. Mange forældre har følt det tidligere forløb, som en voldsom kontrol af deres personlige forhold," siger justitsminister Frank Jensen (S) til Aktuelt.
Han fremsatte i går sit lov-forslag, der skal erstatte den over 20 år gamle og meget udskældte adoptionslov.

Kritik og påtale i tørklædesag
*Magistraten i Odense Kommune kritiserer to lærere fra Dalumskolen, fordi de har nægtet at undervise somaliske elever, der bærer tørklæde i timerne. Magistraten understreger, at lærerne er forpligtet til at undervise elever, selv om de bærer tørklæde.
Dalumskolens inspektør, Ryman H. Rasmussen, får en påtale for at have vurderet forkert i forbindelse med hans måde at håndtere sagen på. Inspektøren gav de to lærere lov til én gang at bede pigerne tage tørklædet af. Det var ifølge kommunens jurister forkert, idet det kan opfattes som en forskelsbehandling af eleverne i modstrid med folkeskoleloven.

Byrådsmedlem afsløret som lurer
*Den 25-årige Anders Møller, byrådsmedlem i Køge, kommende medlem af Roskilde amtsråd og folketingskandidat i Vestsjællands Amt for sit parti Venstre, kom i går ifølge Dagbladet i Køge med en personlig afsløring: Han blev torsdag i sidste uge taget på fersk gerning i færd med at belure en solbader i en sola-
riekabine i Køge Svømmelands motionscenter.
Anders Møller orienterede tirsdag aften sine byrådskollegaer og Køge Kommunes ledende embedsmænd om sagen, der har ført til en sigtelse efter straffelovens paragraf 232 om blufærdighedskrænkelse. Sagen vil blive afgjort med en bøde.

Svovlsyredampe over Sydhavnen
*Tre blev indlagt til observation for gener efter et uheld med sammenblanding af kemikalier på modtagesta-
tionen på Teglholmen i Københavns Syd-havn onsdag formiddag.
Uheldet opstod af ukendte årsager, da en slamsuger skulle aflevere affaldsstoffer fra en virksomhed - som det hidtil uden problemer er sket månedligt. Politiet og Miljøkontrollen har nu taget prøver for at finde ud af, hvordan væskerne fra virksomheden udviklede sig til farlige dampe.
Politiet afspærrede området og opfordrede folk i de mange virksomheder på Teglholmen til at lukke vinduerne og holde sig inden døre. Det skete på anmodning fra Københavns Brandvæsens brandinspektør, som oplyste, at dampene var farlige. De få virksomheder, der lå i vindretningen, blev evakueret.
Uheldet skete på modtagestationen Teglholmgade 34, hvor chaufføren på slamsugeren, hans medhjælper og en tilfældig borger, der var kommet for at aflevere maling, blev indlagt på grund af risikoen for, at de havde indåndet giftige dampe.
De tre har det godt, men lægerne på Hvidovre Hospital har for en sikkerheds skyld ønsket at holde dem under observation i 24 timer.
Politiet ophævede afspærringen af området ved middagstid, da kemikalieblandingen havde neutraliseret sig.

Redigeret af Vibeke Sloth Hoelgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her