Læsetid: 1 min.

EU slås om Øst-plan

9. december 1997

Få dage før det afgørende topmøde kan EU-landene stadig ikke enes om, hvordan udvidelsen skal foregå

Bruxelles
Der bliver megen dramatik, når EU's stats- og regeringschefer på fredag mødes til topmøde i Luxembourg.
EU-landenes udenrigsministre mødtes i går i Bruxelles for at forberede det formentlig vigtigste emne på topmødets dagsorden, EU's udvidelse mod øst. Men efter adskillige timers forhandlinger måtte udenrigsministrene gå fra hinanden uden at have fundet en løsning på, hvordan den kommende øst-udvidelse skal håndteres.
Et dansk-svensk forslag om, at EU skal starte optagelsesforhandlinger med samtlige 10 ansøgerlande fra Central- og Østeuropa samt Cypern fik kun delvis støtte på mødet. En række andre EU-lande ønsker, at der i første omgang kun skal ske egentlige forhandlinger med Polen, Tjekkiet, Ungarn, Estland, Slovenien og Cypern.
Mens lande som Letland og Litauen må vente med at komme i gang med egentlige forhandlinger.

Tyrkisk forum afvist
Oven i det hele kompliceredes EU-udenrigsministrenes forhandlinger af spørgsmålet om, hvilket forhold EU skal have til Tyrkiet i fremtiden.
Her blokerede Grækenland ikke uventet for et forslag om at skabe en slags permanent konference, hvor EU's 15 medlemslande, de 11 ansøgerlande samt Tyrkiet mødes i fællesskab med jævne mellemrum.
Grækenland mener, at situationen omkring menneskerettigheder og demokrati er så dårlig i Tyrkiet, at EU end ikke bør afholde konferencer med landet.
Selv om EU-udenrigsministrene ikke kom langt i deres forberedelser af topmødets beslutning om udvidelsen, havde deltagerne i mandagens møde dog travlt med at understrege, at de forventer, de udestående problemer løst på weekendens topmøde.
Det er med andre ord nu overladt til statsminister Poul Nyrup Rasmussen at kæmpe for, at Letland og Litauen får garanti for, at de ikke glemmes, når EU går i gang med udvidelsesforhandlingerne.
Ud over udvidelsen skal EU-topmødet også diskutere det kontroversielle spørgsmål om, hvorvidt der skal etableres en særlig gruppe for landene i EU's møntunion, hvor Danmark ikke kan deltage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her