Læsetid: 5 min.

Film

11. december 1997

*Marisa Tomei kunne senest ses i Nick Cassavetes' Unhook the Stars, hvor hun markerede sig stærkere end nogen sinde med sin specialitet: den impulsive hverdags-pige med det varme hjerte og det forvirrede hovede. Siden hun i 1992 vandt en birolle-Oscar for sin præstation i My Cousin Vinny, har karrieren næppe levet op til forventningerne, men hun behøver ikke skamme sig over sin indsats i Ustyrlige hjerter fra 1994, en stilfærdig, romantisk ungdomsfilm, hvor hun er en af de piger, der måske elsker for mange og for meget. En servitrice, som trods mange mandebekendtskaber drømmer om den eneste ene og finder ham i skikkelse af Christian Slaters Adam, en ung fyr, som også har hjerteproblemer, men af fysisk art. Christian Slater er troværdig som den stærke personlighed Adam, og instruktøren Tony Bill stiller sig ikke i vejen for de gode præstationer: han er selv skuespiller, og det mærkes på hans altid velspillede og ofte seværdige film.
Untamed Heart/ Ustyrlige hjerter. DR 1, fredag kl 21.45-23.25

*Gene Wilder ser man ikke meget til mere, og det kunne være en grund til at se eller gense den i TV ofte udsendte Pigen i rødt, hvor han, som flere gange før, er den noget klovnagtige romantiker, der forelsker sig til op over begge ører i en overjordisk smuk pige. Kelly Le Brock fik en kort berømmelse som kvinden med Marilyn Monroe'sk sus i skørterne, men også Wilders - nu afdøde - hustru, den betydeligt sjovere Gilda Radner, medvirker. - Stevie Wonder fik en Oscar for sin iørefaldende sang til filmen I Just Called to Say i Love You.
The Woman in Red/ Pigen i rødt. TV2, lørdag kl. 20.40-22.10

*Joseph L. Mankiewicz stikker ikke under stolen, at hans Cleopatra-film fra 1963 med Elizabeth Taylor og Richard Burton var en katastrofe på alle fronter. "Den blev undfanget i en nødsituation. optaget i en tilstand af dyb forvirring og færdiggjort i blind panik", har instruktøren selv sagt, og mere åbenhjertigt kan man vel dårligt beskrive den generelle katastrofestemning omkring en superproduktion, der stadig har rang af en af verdens dyreste film. Men er den så dårlig som sit rygte? Det kan konstares på søndag, hvor den besætter fire timer af TV2s sendetid.
Cleopatra. TV2, søndag kl. 12.40-16.40

*Montgomery Clift var den førende stjerne i amerikansk film og teater i årene umiddelbart inden Marlon Brandos afgørende gennembrud, og En plads i solen blev den film, der i 1951 endegyldigt gav ham rang af superstjerne. Det skulle blive et relativt kort ophold i solen, for som skabsbøsse og alkoholiker lod han sig efterhånden styre af indre dæmoner, der undergravede psyken og arbejdsevnen. Men på toppen af sin ydeevne var Clift en spiller af helt usædvanlig forfinelse og en mærkelig tvetydig appeal: hans tilbageholdne spillestil gav hans personer hemmeligheder, der aldrig fuldt ud af-sløredes, men altid gav tilskueren trang til at vide mere. - En plads i solen er en meget fri bearbejdelse af Theodore Dreisers murstensklasssiker En amerikansk tragedie, en bog Montgomery Clift i øvrigt beundrede højt og ønskede mere trofast overført til film. Men instruktøren George Stevens valgte, delvis under pres fra filmselskabet, at satse på det romantiske aspekt i historien om den unge stræber, der bliver morder. Og det gjorde Stevens på en måde ret i, for han fik en 18-årig Elizabeth Taylor i den anden hovedrolle som rigmandspigen, Clift forelsker sig så fatalt i, og det resulterede i nogle af de mest åndeløst smukke, romantiske scener i amerikansk films historie, indfanget af Stevens' kamera i ultranærbilleder af en spontan intimitet, som måske aldrig siden er blevet overgået. Clift og Taylor blev nære venner under optagelserne, et forhold, der varede til Clifts død i 1966, nedbrudt af piller og sprut. - Men En plads i solen er stadig en seværdig film, ofte blændende godt iscenesat af George Stevens og med Shelley Winters i rollen som den kvinde, der står i vejen for Clifts fremtidsdrømme.
A Place in the Sun/ En plads i solen. DR 2, søndag kl. 21.00-23.05

*Lars Brydesen, især kendt som klipper og dokumentarfilminstruktør, gjorde noget meget usædvanligt ved sin spillefilm Hjerter er trumf fra 1976, efter at det ikke lykkedes den for alvor at slå an i biograferne. Han forkortede den med næsten tre kvarter og lavede strukturen om, så hele historien om den hjertesvage Verner, som får et nyt hjerte indopereret, nu bliver fortalt i flashback. Det har dog stadig ikke gjort Hjerter er trumf til en meget set film. Det er en fabel om en lægevidenskab, der er i så rivende udvikling, at patienterne psykologisk ikke magter at følge med: den fysiske helbredelse fører nye sjælelige konflikter med sig. Lars Knutzon ses som den pæne mand, der får Morten Grunwalds rigmandshjerte indopereret og bliver besat af at udforske donorens identitet. Lars Brydesen har selv skrevet manuskriptet sammen med Jannick Storm. Og for den elegante fotografering står den senere verdensberømthed Mikael Salomon, der her optog den første danske spillefilm i bredformatet panavision.
Hjerter er trumf. TV2, søndag kl 22.15-23.30

*Henri-George Clouzot stod for et af de virkelig rystende filmchok i rubrikbestyrerens barndom, da han nåede frem mod klimaks i denne atmosfære-gennemsyrede gyser, der har påvirket mange senere forsøg i genren. Det er en udspekuleret historie om sammensværgelse og iskold passion på en fransk skole, hvor det betændte miljø danner baggrund for de uhyrlige handlinger. Filmen blev for nylig geninspillet af Hollywood med Sharon Stone, uden at det gav større genlyd. Se snarere denne originale version, dog med tålmodighed: Clouzot spiller ikke sine trumfkort ud med det samme.
Les Diaboliques/ Rædslernes hus. TV2, mandag kl. 23.05-01.00

*Martin Scorsese fortalte i 1975 undtagelsevis om en kvindelig hovedperson i denne medrivende film om den 35-årige Alice, der efter sin mands død prøver at realisere sine barndomsdrømme om at blive sangerinde. Det bliver til en handlingsbevæget road-film domineret af Ellen Burstyns temperamentsfulde portræt af en selvstændig kvinde, der prøver at fægte sig frem trods megen modgang. Burstyn fik fuldt fortjent en Oscar, men også Kris Kristofferson, Harvey Keitel og en Jodie Forster i barnealderen brillerer i filmen.
Alice Doesn't Live Here Any More. TV2, onsdag kl. 23.30-01.20

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her