Læsetid: 1 min.

Gennembrud for klimaprofeter

10. december 1997

Den gennemsnitlige temperatur og nedbør kan nu forudsiges op til et halvt år frem. Det kan redde menneskeliv i troperne

KYOTO
Et gennembrud i den meteorologiske videnskab og teknik gør det nu muligt at forudsige klimaet i de tropiske områder med forholdsvis stor nøjagtighed tre-seks måneder frem i tiden. Det siger direktøren for Danmarks Meteorologiske Institut, Lars Prahm, som deltager i klimatopmødet her i Kyoto. På et møde i det vesteuropæiske meteorologiske regnecenter i Reading ved London i sidste uge blev det besluttet at frigive oplysningerne til praktisk brug, tilføjer han. Hidtil har forskerne været tilbageholdende med at offentliggøre deres resultater. Men Verdens Meteorologiske Organisation, har presset dem til det, fordi det kan redde menneskeliv.
Det er især vejrfænomenet El Niño, forskerne har fulgt. El Niño er en forhøjelse af havtemperaturen kombineret med en svækkelse af passatvinden over det sydlige stillehav. Fænomenet vender regelmæssigt tilbage. I år har det været medvirkende årsag til heftige skovbrande i Indonesien, tørke, misvækst, sult, storme og oversvømmelser.
Beregningerne på supercomputeren i Reading har i en længere periode vist at prognoserne for den forhøjede vandtemperatur ud for Peru er temmelig nøjagtige i forhold til de temperaturer, der faktisk blev målt tre-seks måneder senere.
Det har meget stor betydning i de tropiske udviklingslande, hvis man kan forudsige en forhøjet risiko for naturkatatrofer. Derfor har WMO og FAO længe arbejdet på et system for "early warning".
Men ulandene har ikke selv udstyr og penge til at formidle den nye, mulige viden i en praktisk anvendelig form.
Lars Prahm opforder derfor den danske regering til at lave vidensformidling til u-landene så det kan omsætte klimaprognoser til detaljeret viden i deres egen region.
"Hvis vi ikke gør det, vil USA sikkert gøre det, når vi frigiver forskningsresultaterne om et par uger," siger Prahm.

Side 4:
Dagbog fra Kyoto

Side 5:
Klimastrid spidser til

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her