Læsetid: 4 min.

Global opvarmning vil sprede sygdomme

6. december 1997

Opvarmningen af det globale klima vil føre til en voldsom stigning i smitsomme sygdomme, forudsiger amerikanske sundhedseksperter. Andre kalder det et dommedagsscenarie

BOSTON
Siden FN's klimamøde i Rio De Janeiro i 1990 har det ikke været let at vække den amerikanske opinion op. Af og til har præsident Bill Clinton og hans miljøbevidste makker Albert Gore prøvet, men uden videre held. Pressen har sovet i timen, mens USA's industri lancerede en kostbar propagandakampagne mod energibesparelser.
Det skal der nu rådes bod på. En række fremtrædende amerikanske eksperter i sundhedsforhold har i samarbejde med organisationen Physicians for Social Responsibility startet en landskampagne, der vil pege på de negative helbredsmæssige konsekvenser, en opvarmning af det globale klima vil medføre.
"I takt med at klima og miljø ændrer sig, vil sygdomne, deres forløb og spredning skifte i hele verden," siger Robert Musil, leder af organisationen, til Information.
Physicians for Social Responsibility modtog Nobels fredspris i 1986 i anerkendelse af gruppens mangeårige arbejde for at sprede kendskabet til de helbredsmæssige følger af en atomkrig. Nu da atomvåbenkapløbet er stillet i bero, vil lægeorganisationen bruge kræfter på at fortælle befolkningen, hvad en klimaopvarmning kan indebære for deres egen krop.

Mennesket udsat
I denne uge offentliggjorde flere hundrede læger og eksperter i sundhedsforhold en helsidesannonce i New York Times med en appel til industrilandene, hvis ministre i disse dage forhandler på FN's klimatopmøde i Kyoto.
"En temperaturstigning på mellem 1 og 3,5 grader vil hæve vandstanden i oceanerne mellem 15 og 90 cm. og ændre vejrmønstre, hvilket vil medføre betragteligt større nedbør, oversvømmelser i nogle områder og tørke i andre," hedder det i dokumentet. "Så omfattende ændringer vil kunne påvirke livet på landjorden og i havene, og udsætte menneskets helbred for en enorm og uacceptabel risiko."
Dr. Eric Chivian og Dr. Paul Epstein, to professorer på Harvard Universitys lægevidenskabelige fakultet, har taget initiativet. De er medforfattere til et kapitel om samme emne i den rapport, som FN's klimapanel har udarbejdet, og bidrog endvidere til en helstøbt rapport fra Verdenssundhedsorganisationen WHO, der blev offentliggjort sidste år.
WHO-rapporten forudsiger bl.a. flere sygdomme og dødsfald som følge af hedebølger, luftforurening og dramatiske vejrskift. I særdeleshed peges der på en risiko for spredning af smitsomme sygdomme - transmitteret af myg - som malaria, hjernebetændelse forårsaget af virus, gul feber og denguefeber. Man frygter også, at kolera og børnediarré vil sprede sig under oversvømmelser.
Epstein og andre ledende medicinforskere har endda forudsagt, at nogle af disse sygdomme muligvis vil genopstå i Nordamerika og Europa. De peger på, at denguefeber i 1995 skal være blevet spredt af myg fra Costa Ricas kølige bjerge og nordpå til grænsen mod Texas som følge af stigende temperaturer. El Nino, den varme strøm i Stillehavet, forårsagede efter deres mening et epidemisk udbrud af kolera i Peru.
"Vi ved med sikkerhed, at der er en årsagssammenhæng mellem klimaændringer og flere udbrud af hjernebetændelse. Vi ved, at epidemier sætter sig fast og vokser i varmere vejr," siger Dr. John Balbuf, leder af Institut for miljø- og arbejdsmedicin på George Washington University, til Information.
Den amerikanske regering har i flere måneder opfordret Harvard-lægerne og Physicians for Social Responsibility til at intensivere deres kampagne.
"Forhenværende viceudenrigsminister Timothy Wirth sagde, at uden opbakning fra befolkningen bliver det umuligt at overbevise Senatet om at ratificere en klimatraktat," fortæller Robert Musil.

Dommedagsscenarie
I en tale på Dartmouth University i New Hampshire fornylig opfordrede vicepræsident Albert Gore amerikanske læger til at sprede budskabet. Under en klimakonference i Det hvide Hus i oktober holdte Hillary Clinton en tale om risikoen for, at malaria spreder sig i den 3. Verden. "Hun havde fortalt Clinton om, hvad hun havde set i Indien," siger Musil.
Men ikke alle amerikanske sundhedseksperter føler sig trygge ved denne kampagne. I det anerkendte ugetidsskrift Science kaldte en af verdens ledende specialister i smittebærende sygdomme Duane Gubler fra Center for Disease Control and Prevention i Atlanta forudsigelserne for "et dommedagsscenarie" baseret på et "svagt videnskabelig fundament."
Dr. Gublers kollega, epidemologen Dr. Donald A. Henderson fra John Hopkins University i Baltimore, stiller sig også skeptisk. "Jeg er helt på det rede med, at den globale klimaopvarmning er et virkeligt fænomen. Vi har tilstrækkeligt videnskabeligt materiale til at handle her og nu. Men jeg er ikke sikker på, at vi har det samme videnskabelige fundament, hvad angår helbredsmæssige følger," siger Henderson til Information.
"I højt udviklede samfund har vi været i stand til at stoppe udbredelsen af malaria og kolera for lang tid siden i kraft af forebyggelse og hygiejniske foranstaltninger. Hvis man fokuserer på klimaopvarmning risikerer vi, at de nødvendige investeringer i at forbedre sundhedsforholdene i den 3. Verden bliver ignoreret," mener Dr. Henderson, der ledte en international kampagne for at udrydde kopper i 1966-1977.

Lidt overdreven prognose
Den amerikanske epidemolog anfører også, at videnskaben i de næste årtier måske vil finde nye midler til at bekæmpe en række sygdomme. "Hvem kunne have forestillet sig i 1947, at polio og kopper var næsten udryddet i 1997. Om 50 år er AIDS og malaria måske forsvundet."
Dr. Balbuf fra George Washington University anerkender overfor Information, at nogle forudsigelser måske er overdrevet. "Der er ingen tvivl om, at vores kritikere har ret i, at risikoen for at smittebærende sygdomme spreder sig som følge af global opvarmning i USA og Europa er ret lille. Prognoserne er nok lidt overdrevet," siger Dr. Balbuf, medlem af Physicians for Social Responsibility.
"Men hvad med den 3. Verden," spørger han. "Ingen kan benægte, at store oversvømmelser i Bangladesh vil skade vandforsyningen og sprede sygdomme."
Dr. Balbuf forsvarer PSR's nye kampagne. "Hovedpointen er, at der i det videnskabelige samfund findes bred enighed om, at store ændringer i Jordens atmosfære uvægerligt vil få konsekvenser for livet på Jorden. Kampagnen går ud på at fortælle befolkningen: Vi ved ikke, hvad der vil ske. Måske vil ikke kun planter, dyr og gletschere blive påvirket, men også mennesket."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her