Læsetid: 4 min.

Hårdere straffe til britiske børn

1. december 1997

Blair-regeringen vil komme børne- og ungdomskriminaliteten til livs med skrappere straffe og større ansvarlighed hos både børnene og deres forældre

LONDON
Flere børn skal puttes i fængsel. Forældre - hvis unger rapser i butikkerne, maler grafitti eller begår andre kriminelle handlinger - skal have bøder eller andre straffe. Og det skal kunne forbydes børn under ti at opholde sig på gaderne efter klokken ni om aftenen, med mindre de følges med en voksen.
Indenrigsminister Jack Straw vil den britiske børne- og ungdomskriminalitet til livs og er i en hvidbog kommet med, hvad han selv kalder "den mest radikale reform af ungdomsretssystemet siden Anden Verdenskrig".
Midlerne er barskere straffe og et komplet opgør med den regel, der siger, at børn under 14 ikke kan kende ret fra vrang og derfor skal behandles lempeligere end voksne, der forsynder sig mod dagens orden.
Jack Straw mener sagtens børn i de oplyste senhalvfemsere kan trække den linie, og fremover skal børn på f.eks. 12, der begår kriminalitet, dømmes som var de voksne.

Børnefængsler
I forvejen har New Labour meddelt, at der skal bygges særlige børnefængsler, så de unge kriminelle ikke blandes sammen med de voksne. Der er p.t. 2.600 teenagere i britiske fængsler, og en rapport for nylig har peget på, at de ofte ikke får undervisning og uddannelse nok. Samtidig møder de en masse andre kriminelle i voksenfængslerne og det er bestemt ikke det bedste selskab for en ung person, der nemt lader sig påvirke og måske også imponere. Så New Labour vil stable et netværk på syv-otte særlige børnefængsler på benene.
Men så galt behøver det ikke at gå. For New Labour vil søge at tage børnekriminaliteten i opløbet ved at prøve på at få forældrene til at tage større ansvar for deres ungers gøren og laden. Det skal derfor være muligt at sanktionere forældrene, hvis børnene begår kriminalitet.
Ligesådan skal det være muligt lokalt at indføre udgangsforbud for børn om aftenen. New Labour vil ikke have ungdomsbander til at rende rundt og lave ballade på offentlig gade og vej. Poderne skal sidde hjemme hos far og mor og lave lektier i stedet for.
De unge kriminelle skal også 'tage ansvar' for deres ugerninger i stedet for bare at få et rap over fingrene og få at vide, at det må de ikke. Det indebærer f.eks. at de kan blive bedt om at sige undskyld til offeret; rense den grafitti af, som de har tegnet, eller reparere det, de har ødelagt.

Bliver mere og mere rå
Den britiske offentlighed er opskræmt over den voksende råhed hos børn. Aviserne er fulde af beretninger om elever, der er så voldelige over for lærerne, at personalet ligefrem strejker for at få dem smidt ud af skolen.
Og landet havde svært ved at fatte det, da to drenge på 10 bortførte og dræbte lille James Bulger for nogle år siden. De to blev dømt for mord på trods af deres unge alder og har nu været i forvaring i fire år.
I den slags særligt grelle tilfælde kan børn dømmes til at sidde inde i Storbritannien. Men i andre tilfælde er det op til de lokale myndigheder, om dømte ungdomsforbrydere skal placeres i 'sikkert husly' eller ej, hvis de er dømt for mindre alvorlige forseelser. Og ofte er de lokale myndigheder ikke særligt villige til at samarbejde - nogle gange fordi de ikke kan finde pladserne, eller fordi det er for dyrt.
Det vil Jack Straw nu have lavet om, så børn, der er dømt bag tremmer, også kommer ind at sidde, hvis dommeren har bestemt, at sådan skal det være.
En international undersøgelse tidligere på året viste, at England og Wales er de regioner i Vesteuropa, hvor der generelt foregår mest kriminalitet, og hvor folk er mest bange for at sætte fod på gaden om aftenen. Ikke engang USA og Canada kunne opvise regioner, hvor tallene var værre.
I oktober meddelte indenrigsministeriet ellers, at ungdomskriminaliteten falder, men Jack Straw er bekymret for de gengangere, der begår kriminalitet igen og igen. Og det er dem, de nye regler er beregnet på. Ifølge Jack Straw begår børn og unge i Storbritannien syv mio. forbrydelser om året.
"Ungdomsforbryderne af i dag kan alt for nemt blive til de hårde kriminelle af i morgen. Alt for længe har vi formodet, at de ville vokse fra deres krænkende opførsel, hvis de bare blev overladt til dem selv - en undskyldningskultur har udviklet sig i ungdomsretssystemet", sagde han ifølge avisen The Guardian.

Kritik af hård metode
Men de nye muligheder kan også misbruges. Og en række organisationer har kritiseret planerne. De frygter, at når det bliver nemmere at bure børn og unge inde, vil det også ske - og at det vil gøre mere skade end gavn.
En talsmand for den nationale forening til hjælp og rehabilitering af forbrydere har sagt til dagbladet The Independent, at "forslaget kan skarpt øge forvaringen af børn, som i de fleste andre europæiske lande ville blive anset for at være for unge til at blive dømt i kriminalretterne."
Der er også kritik af selve den forudsætning, at børn lærer at holde sig fra forbrydelser i fængslerne.
"Erfaringen viser, at det er en opskrift på misbrug at putte børn bag tremmer - og den bedste garanti for at gøre dem til karrierekriminelle," siger en talsmand for et organisation for reform af fængselsvæsenet til The Independent.
Andre har hæftet sig ved planerne om at gøre forældrene mere ansvarlige for børnenes opførsel og mener ikke, at 'dæmoniseringen af forældre og børn' vil gøre meget for at bekæmpe ungdomskriminaliteten.
Forældre, hvis børn falder i uføre, er ofte svage og forvirrede og har derfor behov for hjælp - ikke mere straf.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her