Læsetid: 2 min.

Indien får sin politiske sfinks

31. december 1997

Sonia Gandhi kan blive Indiens første udenlandsk fødte premierminister - eller en myte kan dø, vurderer analytiker

Trådt ind på den politiske scene fra magiens tåger skal Sonia Gandhi nu redde Indiens Kongresparti fra yderligere tilbagegang som en afpartiet mulige kandidater til posten som premierminister.
Den italiensk-fødte Sonia Gandhi, der er enke efter Gandhi-familiens seneste premierminister, Rajiv Gandhi, har hidtil holdt sig langt fra det politiske liv. Uden dog at have sluppet forbindelsen til Kongrespartiet, der førte Indien til uafhængighed i 1947.
Sonia Gandhi betegnes konsekvent som "gådefuld" og "sfinks-agtig" i medierne. Hendes magiske kraft, og efternavnet, skal nu føre Kongrespartiet til en sejr ved det forestående parlamentsvalg i februar eller marts. Kongrespartiets leder er henrykt over Sonia Gandhis beslutning.
"Det bliver meget inspirerende at have hende med, og vi tager imod hendes beslutning med taknemmelighed," siger Sitaram Kesri.
Medlemmer af partiet udtrykte deres glæde ved at danse og spille på tromme uden for Sonia Gandhis hus i går. Det får dog ikke oppositionen til at skælve af angst.
"Kongrespartiet er nået til en situation, hvor der, Sonia eller ikke Sonia, ikke er mulighed for fremskridt," siger Krishan Lal Sharma, næstformand for det nationalistiske hinduparti, BJP (Bharatiya Janata Party).
BJP fører indtil videre i meningsmålingerne. Før Sonia Gandhi sagde ja til at stille op for Kongrespartiet, så det ud til, at BJP ville få omkring 250 af sæderne i Parlamentet. Et flertal kræver 272 sæder.
En ny meningsmåling fra i mandags viser, at 27 procent af vælgerne ønsker BJP's kandidat som Indiens næste premierminister, 17 procent ønsker Sonia Gandhi og seks procent vil have den afgående premierminister Gujral tilbage.
Sonia Gandhi er endnu ikke Kongrespartiets kandidat til premierministerposten. Hvem det bliver, afgøres først i begyndelsen af januar.

Grænser for magien
Politiske iagttagere deler hverken Kongrespartiets eller oppositionens overbevisning.
Den politiske analytiker, Pran Chopra, siger til Financial Times:
"Efter valget vil hun enten være den næste premierminister og den første udenlandsk fødte premierminister i Indien, eller en myte, som er blevet punkteret."
Avisen The Pioneer skrev i går i sin leder, at Sonia Gandhi måske nok kan gøre noget for partiet, men at der også er grænser for Gandhi-dynastiets magi.
Sonia Gandhi er indirekte medvirkende til, at inderne overhovedet skal til valg i det tidlige forår. Den afgående regeringskoalition, der består af 15 partier, blev væltet af Kongrespartiet, der var dens støtteparti i Parlamentet. Årsagen er en rapport om mordet på Rajiv Gandhi i 1991, der påstår, at et tamil-parti i regeringskoalitionen har tætte kontakter til de tamilske tigre, som menes at stå bag attentatet. Sonia Gandhi mente ikke, at man kunne sidde påstanden overhørig. Derfor trak Kongrespartiet i sidste måned sin støtte tilbage, og premierminister Gujral udskrev valg efter kun 18 måneder ved magten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her