Læsetid: 2 min.

Ingen skærpet kurs over for bagmænd

22. december 1997

Danske kvinders Nationalråd frygter, af en lovændring på prostitutionsområdet vil medføre, at antallet af udenlandske prostituerede vil stige kraftigt

En ændring af lovgivningen på prostitutionsområdet står for døren. Lovforslaget, der først og fremmest sigter på at afkriminalisere den enkelte prostituerede, gør det hverken mere eller mindre strafbart at tjene på andres prostitution - at begå rufferi.
Det kritiseres af sekretariatsleder i Danske Kvinders Nationalråd, Aase Reick Sørensen:
"Når politikerne vil afkriminalisere de prostituerede, bør de samtidig stramme rufferiparagrafferne," siger Aase Reick Sørensen fra Danske Kvinders Nationalråd, der er paraplyorganisation for 48 kvindeorganisationer.
"Det handler ikke om, at vi vil have den enkelte kriminelle straffet hårdere. Men vi vil meget gerne have, at politiet laver en ordentlig efterforskning på det her, og det er jo sådan, at politiet interesserer sig for de sager, der har en høj straframme," siger Aase Reick Sørensen.

Dybt bekymrende
Politiet burde først og fremmest interessere sig for organiseringen bag de udenlandske prostituerede i Danmark, mener Aase Reick Sørensen.
Og hun frygter, at en afskaffelse af utugtsparagraffen, der ikke følges op med en stramning af rufferiparagrafferne, vil føre til, at antallet af udenlandske prostituerede vil stige endnu kraftigere, end det allerede gør.
"Det er dybt bekymrende. De kvinder er i en meget vanskelig situation i Danmark: De har mere end svært ved at orientere sig i samfundet, kender ikke deres rettigheder, og vi frygter også, at de i mange tilfælde kommer hertil uden helt at være klar over, hvad de er gået ind til. At fælden så at sige først klapper, når de er i Danmark," siger Aase Reick Sørensen.
"Globalt set er handelen med kvinder stigende. Og da det ikke straffes så hårdt, kan det bedre betale sig end at begå for eksempel narkokriminalitet. Det er helt grotesk, at menneskehandel på den måde er en bedre business for de kriminelle," siger Aase Reick Sørensen.

Udsigt til menneskehandel
Drivkraften bag det ny lovforslag er medlem af Retsudvalget Else-Marie Mortensen (A). Hun deler Aase Reick Sørensens bekymring.
"Vi har udsigt til en omsiggribende internationalt organiseret kriminalitet med menneskehandel," siger Else-Marie Mortensen.
Men bagmændene i en internationalt organiseret kriminalitet er et vidt begreb. Et mere jordnært eksempel på økonomisk udnyttelse af prostituerede kan for eksempel være boligejere, der udlejer til massageklinikker og dermed højst sandsynligt tjener mere, end hvis de valgte at udleje til et mindre lyssky erhverv.
Sådanne boligejere løber, som lovgivningen er skruet sammen for øjeblikket, ikke større risiko for at pådrage sig en sigtelse for rufferi.
Rufferiparagrafferne nævner slet ikke begrebet boligejer, den taler kun om "mod en uforholdsmæssig stor leje at udleje værelser i hotel og gæstgiveri".
Else-Marie Mortensen vil ikke umiddelbart tage stilling til, om der er behov for at ændre de formuleringer, men hun siger dog:
"Når lovforslaget har været til høring, og vi får det til behandling her i Folketinget, så vil vi begynde at belyse... eller så vil jeg i hvert fald rejse det i udvalgsbehandlingen," siger hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu